ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021

Παρουσιάστηκε χτες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 από την καλλιτεχνική του διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Μετά τις περσινές περικοπές του προγράμματος λόγω της πανδημίας, φέτος το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να παρουσιάσει πάνω από 80 παραγωγές με τη συμμετοχή περίπου 2.000 καλλιτεχνών. Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα κάθε χώρου, Πειραιώς 260, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και Ηρώδειο. Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο και στη σελίδα του Φεστιβάλ.

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης μαζί με το Θέατρο «Πορεία» τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη. Ο θίασος της Σάουμπυνε σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάιερ θα παρουσιάσει μια παράσταση βασισμένη στον μύθο του Οιδίποδα Τύραννου. Επίσης, θα ανέβουν οι παραστάσεις: «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αργυρούς Χιώτη, «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και «Ιχνευταί» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Το πρόγραμμα του Μικρού Θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου και θα φιλοξενήσει το ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος», συναυλίες, χορό, εικαστικά, καθώς και παραστάσεις πάνω σε νέα έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα.

Το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβρη, για να μπορέσουν να χωρέσουν όλες οι παραγωγές, νέες και περσινές που δεν έγινε κατορθωτό να παρουσιαστούν. Τον Ιούνη και τον Ιούλη θα δούμε κυρίως ελληνικές δημιουργίες, ενώ το φθινόπωρο κυρίως τις διεθνείς. Θέατρο, Χορός, Μουσική, Οπερα και Εκθέσεις συνθέτουν ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα.

Σημαντικοί καλλιτέχνες από την ελληνική και την παγκόσμια σκηνή θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στο Ηρώδειο. Η μουσική θα έχει τον πρώτο ρόλο, με συναυλίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, της Φιλαρμόνια και πολλές ακόμα.

Να μην καταργηθούν τα Εικαστικά στο Λύκειο

  • Σε νέα κινητοποίηση καλεί αύριο το ΕΕΤΕ
  • 3ωρη στάση εργασίας για τους καθηγητές Καλλιτεχνικής Παιδείας

Σε νέα κινητοποίηση καλεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) αύριο, μέρα εκδίκασης της προσφυγής του ενάντια στην έξωση της Τέχνης από το Λύκειο, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 10 το πρωί. Διευκολυντική στάση εργασίας για την αυριανή μέρα για τους καθηγητές Καλλιτεχνικής Παιδείας προκήρυξε και η ΔΟΕ από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Το ΕΕΤΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ουσιαστική κατάργηση των Εικαστικών και άλλων μαθημάτων, όπως η Μουσική και η Κοινωνιολογία, από το πρόγραμμα του Λυκείου, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Απαιτεί δωρεάν ολόπλευρη μόρφωση για όλους, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και διεκδικεί το δικαίωμα όλων των μαθητών στην Αισθητική Αγωγή και την Καλλιτεχνική Παιδεία, μάθημα Τέχνης σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία, εργαστηριακό.

Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην κάτω πλατεία Αριστοτέλους, στις 7 μ.μ.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Ρήγας: Θούριος - Τα δίκαια του ανθρώπου - Χάρτα»

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα παρουσιάσει τηλεοπτικά και διαδικτυακά έξι θεατρικά αναλόγια.

Το πρώτο αναλόγιο, με τίτλο: «Ρήγας: Θούριος - Τα δίκαια του ανθρώπου - Χάρτα» θα μεταδοθεί σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, SB (SUPER B). Αποσπάσματα από τον «Θούριο» και κείμενα για τα δίκαια του ανθρώπου, καθώς και το Σύνταγμα που προτείνει για το «δίκαιο» βαλκανικό κράτος, θα παρακολουθήσουν οι θεατές στο πρώτο αυτό θεατρικό αναλόγιο. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Γεωργαλά. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Παντελάκη, Γεράσιμος Σοφιανός και οι μουσικοί Σταύρος Ξιούρας, Γιώργος Παπαγεωργίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Διεκδικεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αίθουσα του πάρκου ΚΑΠΑΨ

Το αιφνιδιαστικό αίτημα της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων), την περασμένη Τετάρτη, προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων να παραδώσει τα κλειδιά και τη χρήση της υπόγειας αίθουσας του πάρκου ΚΑΠΑΨ που χρησιμοποιεί, καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του προς τους κατοίκους της περιοχής ο Σύλλογος.

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, εδώ και 6 χρόνια στην αίθουσα αυτή, που τη χρησιμοποιεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Συλλόγων της περιοχής, λειτουργούν σε καθημερινή βάση δεκάδες πολιτιστικά τμήματα, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις που τις παρακολουθούν εκατοντάδες κάτοικοι, δίνεται βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε πάρα πολλούς καλλιτέχνες, ενώ πραγματοποιούνται επίσης συσκέψεις φορέων και κινήσεων πολιτών για θέματα και προβλήματα της περιοχής. «Τουλάχιστον 500 άτομα κάθε βδομάδα χαίρονται αυτήν την αίθουσα, που δημιουργήθηκε (όπως και όλο το πάρκο ΚΑΠΑΨ) με τους μακρόχρονους (πάνω από 60 χρόνια) αγώνες των κατοίκων, στους οποίους αγώνες πρωτοστάτησε ο Σύλλογός μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων.

Ο Σύλλογος καλεί τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την παρουσία του Συλλόγου στην αίθουσα, ώστε να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί παραπέρα αυτή η μεγάλη πολιτιστική εστία στη γειτονιά και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την ξεκάθαρη παραχώρηση της υπόγειας αίθουσας του πάρκου ΚΑΠΑΨ για χρήση αποκλειστικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων.

Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί τους κατοίκους της περιοχής να υπερασπιστούν όλοι μαζί «το δικαίωμά μας στην ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία, στην ψυχαγωγία, στην επικοινωνία με έδρα τη συγκεκριμένη αίθουσα, την οποία εδώ και έξι χρόνια συντηρούμε με τον καλύτερο τρόπο και την έχουμε εξοπλίσει με υποδομές απαραίτητες».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Με τη μαζική συμμετοχή μουσικών πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το απόγευμα της Κυριακής 9 Μάη, μπροστά στο Θέατρο του Μύλου.

Την παρουσίαση της εισήγησης για την εκτίμηση της δράσης του παραρτήματος, τις διεκδικήσεις και τις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος έκανε ο πρόεδρος Λευτέρης Γάλλος, ενώ ο ταμίας Φίλιππος Ζούκας ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου.

Από τις τοποθετήσεις αναδείχτηκε η σημαντική συμβολή του σωματείου συνολικά στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματα κάθε συναδέλφου, ενώ εκφράστηκαν οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα στο χώρο, τα επιδόματα, το μεροκάματο κ.λπ. Παράλληλα, στη συνέλευση κατατέθηκαν στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή και νέες αιτήσεις εγγραφής στον Σύλλογο από συναδέλφους.

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τον καθορισμό των πρωτοβουλιών από εδώ και πέρα, όπου αποφασίστηκε:

-- Μετά την ενθουσιώδη συμμετοχή του παραρτήματος στη συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κλιμακώνεται η δράση συντονισμένα με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και άλλους φορείς με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά και άλλα ζητήματα.

-- Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού (21 Μάη) προγραμματίζεται ανοιχτή συζήτηση σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθούν με θέμα «Τα σωματεία μας "ασπίδα προστασίας" απέναντι σε κάθε μορφή βίας στις εργαζόμενες στον Πολιτισμό».

-- Τις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθεί επίσης μία παρέμβαση του παραρτήματος Λάρισας για τον μήνα Ιούνη για τον ένα χρόνο λειτουργίας και δράσης του και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής.

Ακόμα, από χτες στο κανάλι του παραρτήματος στο YouTube και στη σελίδα στο Facebook βρίσκεται ένα βίντεο με τίτλο «Μέρα Μαγιού, για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό» αφιερωμένο στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζεται με νέο πρωτότυπο υλικό για τις θέσεις και τη δράση του Συλλόγου η σελίδα στο Facebook, το κανάλι στο YouTube και στο Mixcloud.

«Εφυγε» από τη ζωή ο ζωγράφος Περικλής Δουραμάνης

«Εφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο ζωγράφος Περικλής Δουραμάνης. Με το έργο του συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις. Στήριξε ουσιαστικά και συνέβαλε σε όλες τις δράσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στη ζωγραφική μεγάλων επιφανειών από τη δουλειά του στους κινηματογράφους, συμμετείχε για πάνω από 20 χρόνια στο στήσιμο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αναλαμβάνοντας τα ζωγραφιστά γιγαντοπανό. Μέχρι το τέλος της ζωής του στεκόταν πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Σήμερα η διαδικτυακή συναυλία

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» μας καλεί να συντονιστούμε στο κανάλι της στο YouTube σήμερα Τετάρτη στις 9 το βράδυ, και να απολαύσουμε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές. Η συναυλία εντάσσεται στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του χώρου για ανοιχτούς χώρους Πολιτισμού, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα εξασφαλισμένα.

Τραγουδούν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Δανάη Αλυσσανδράτου, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Ελένη Ζουρελίδου, Νικόλαος Καραγκιαούρης, Λία Καράμπελα, Δανάη Κατσαμένη, Βλοτίνα Κόχειλα - Νουλέλλη, Ιωάννα Κόχειλα - Νουλέλλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ηλίας Μενάγιερ, Ιωάννα Μπιλίρη, Ειρήνη Ξυγκάκη, Μάκης Παπαδημητρίου, Μαριάνθη Σοντάκη, Ορέστης Τζιόβας, Αποστόλης Ψαρρός, Αντιγόνη Ψυχράμη και Ειρήνη Ψυχράμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ