ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΩΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Συγκέντρωση - συναυλία το Σάββατο στην Ελευσίνα

Από σωματεία και μαζικούς φορείς της Δυτικής Αττικής, με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Συγκέντρωση - συναυλία θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 15 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αττικής, με διεκδικήσεις την επαναλειτουργία του «Θριάσιου» Νοσοκομείου ως Γενικού και την ενίσχυσή του, όπως και των Κέντρων Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων, με επείγουσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, η μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της Δυτικής Αττικής σε νοσοκομείο μόνο για Covid στερεί από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και κατοίκους:

  • 6 χειρουργικές αίθουσες, αν και περισσότεροι από 1.000 ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν.
  • 3 κλινικές του παθολογικού τομέα (Καρδιολογική, Νευρολογική, Παιδιατρική) και 10 κλινικές και ειδικότητες του χειρουργικού τομέα (Χειρουργική, Ορθοπεδική, Νευροχειρουργική, Πλ. Χειρουργική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, Γυναικολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική), που νοσήλευαν εκατοντάδες ασθενείς.
  • Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες, Μονάδα Εμφραγμάτων με 10 κλίνες και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.
  • Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, που τα επισκέπτονταν χιλιάδες ασθενείς.
  • Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και διαγνωστικά εργαστήρια, που πραγματοποιούσαν χιλιάδες εξετάσεις.
  • Ιατρείο Πόνου, όπου έκαναν θεραπείες περισσότεροι από 60 ασθενείς με σοβαρότατες χρόνιες παθήσεις.
  • Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, που παρακολουθούσε εκατοντάδες παιδιά και εφήβους.
  • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Τμήμα Διαιτολόγων, Ψυχολόγων, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας, που εξυπηρετούσαν εκατοντάδες ανθρώπους.

«Αντί για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς με Covid, εξασφαλίζουν σίγουρη "πελατεία" και νέα κέρδη στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα με τη μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία "μίας νόσου".

Ταυτόχρονα, αντί για την άμεση πρόσληψη παθολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων καθώς και νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, μετακινούν γιατρούς άλλων ειδικοτήτων στις κλινικές και ΜΕΘ Covid».

Κλειστές επ' αόριστον και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές στο «Σωτηρία»

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» παραμένουν κλειστές από τον Οκτώβρη και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές, ενώ η περίπτωση να επιστρέψει το νοσοκομείο στην πρότερη κατάσταση «δεν ακούγεται ούτε για αστείο», σημειώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με αγωνία. Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες πνευμονολογικά περιστατικά έχουν μείνει χωρίς ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα εδώ και 8 μήνες και ήδη εκφράζεται ανησυχία για την αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας το επόμενο διάστημα. Ενώ χιλιάδες πνευμονολογικοί ασθενείς είτε έχουν στοιβαχτεί στις πολύμηνες λίστες αναμονής των ελάχιστων Πνευμονολογικών κλινικών σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, είτε έχουν εξωθηθεί στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας αδρά.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει να γίνονται χειρουργεία, αλλά ήδη «οι λίστες χειρουργείων είναι ενάμιση μήνα πίσω. Πάνω από 100 περιστατικά είναι στην αναμονή», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στον αγώνα για ένταξη στα ΒΑΕ και για μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Κινητοποιήσεις σήμερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Νοσηλευτικού Προσωπικού

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, έχοντας «όλοι μας χορτάσει "χειροκροτήματα", συγκατάβαση και υποσχέσεις, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες δουλειάς μας γίνονται αφόρητες. Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, σε καλύτερες συνθήκες, είναι τουλάχιστον προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι "η 10ωρη εργασία είναι πρόοδος"». Ολοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, και σήμερα, απαιτούν:

  • Ενταξη εδώ και τώρα στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς επασφάλιστρα.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κάλυψη όλων των κενών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Αυξήσεις στους μισθούς με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας - επαναφορά επιδομάτων εορτών / αδείας.
  • Ανθρώπινα ωράρια με άδειες - ρεπό και απρόσκοπτη πληρωμή της δουλειάς και των υπερωριών.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί στο ΤΕΠ στις 12 το μεσημέρι και παράλληλα στηρίζει τους τεχνικούς κάθε ειδικότητας των εταιρειών «Invite» - «Unison», οι οποίοι βρίσκονται για πολλοστή φορά σε κινητοποίηση σήμερα, με στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), διεκδικώντας την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ προχωρά σε στάση εργασίας (1.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η δουλειά σε βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό

Μια ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στους χώρους δουλειάς, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Η έρευνα εξειδικεύει ακόμα περισσότερο τους παράγοντες αυξημένου κινδύνου, άρα και τη δυνατότητα που υπάρχει αυτός να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις από το κράτος και την εργοδοσία. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, ούτε γίνεται, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται επιστημονικά πως οι χώροι δουλειάς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας κοστίζουν. Γι' αυτό τα πάντα φορτώνονται στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, όπως τώρα με τα self test, δείχνοντας τη συνειδητή γύμνια του κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, βάζοντας ακόμα και την υγεία ή και τη ζωή των εργαζομένων στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

* * *

Η νέα έρευνα έγινε από το Τμήμα Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Thοrax». Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε νυχτερινές ή και άλλες κυλιόμενες βάρδιες αντιμετωπίζουν έως και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από τον τύπο της εργασίας τους.

Με βάση στοιχεία που αναλύθηκαν από 280.000 Βρετανούς εργαζόμενους, η έρευνα κατέληξε πως η εργασία σε βάρδιες εκτός του συνηθισμένου ωραρίου 8 π.μ. - 4 μ.μ. σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και νοσηλείας από την Covid-19.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι κι εκεί που το σύστημα των κυλιόμενων βαρδιών προβλήθηκε από την εργοδοσία ως «μέτρο αποσυμφόρησης», προκειμένου να μην επηρεαστεί η παραγωγική διαδικασία από την πανδημία, επήλθε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα για την υγεία των εργαζομένων, για τον επιπλέον λόγο ότι δεν συνδυάστηκε με άλλα ουσιαστικά μέτρα προστασίας μέσα στον χώρο δουλειάς, όπως η αύξηση της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων, ο εμβολιασμός, ο ενισχυμένος καθαρισμός των χώρων εργασίας, η χρησιμοποίηση μέσων ατομικής προστασίας, με ευθύνη της εργοδοσίας.

* * *

Η έρευνα συμπεραίνει πως η συσχέτιση της εργασίας σε βάρδιες με τη μόλυνση από κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες ασθένειες, «υποδηλώνοντας ότι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου και θα πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικά μέτρα δημόσιας υγείας». Η εξήγηση που δίνουν είναι η εξής: Οι βάρδιες, ιδίως οι νυχτερινές, συνεπάγονται στέρηση ύπνου, κακή διατροφή και αποσυντονισμό του «κιρκάδιου ρυθμού» (γνωστού ως «βιολογικό ρολόι»), που με τη σειρά τους έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για παράδειγμα, ο αποσυντονισμός του κιρκάδιου ρυθμού, λόγω των εναλλαγών στις βάρδιες, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, που έχει αποδειχθεί πως μπορεί να είναι προστατευτική απέναντι στον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί - βράδυ) είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορονοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί. Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες, είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορονοϊό. Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες, είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης από την Covid-19.

* * *

Εκτός από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ο αυξημένος κίνδυνος για κορονοϊό οφείλεται και στον μειωμένο χρόνο που απομένει για να καθαριστούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη κόπωση των εργαζομένων, άρα και στη μικρότερη επαγρύπνηση, που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η εργασία σε ακανόνιστες βάρδιες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο και πλέον αφορά από το 10% έως και το 40% των εργαζομένων, επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από τη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, όχι μόνο στην περίπτωση της πανδημίας, αλλά συνολικότερα για την υγεία των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η δουλειά σε ακανόνιστες βάρδιες «έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, αναπνευστικών παθήσεων και άλλων μολυσματικών ασθενειών»...


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ