ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Μέσα στο δίμηνο η νέα Συμφωνία με τους Αμερικανούς

INTIME NEWS

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA) με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μετατρέψει ήδη την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, εκθέτοντας τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Την εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα έκανε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τρίτη σε διαδικτυακή εκδήλωση της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Center for Strategic and International Studies», ακριβώς την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί πιέζουν με σκοπό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το παζάρι για την εκ νέου «επικαιροποίηση» της διμερούς «αμυντικής» Συμφωνίας, που θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν υποδομές, δυνάμεις και δραστηριότητες σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον υπουργό, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο αφορά την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω «βελτίωση» των υφιστάμενων υποδομών. Εκτίμησε ακόμη ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει «αναβάθμιση» των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτήν τη στιγμή. Αναφέρθηκε ονομαστικά στη βάση της Σούδας χαρακτηρίζοντάς την «το πετράδι στο στέμμα» της διμερούς συνεργασίας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, σημείωσε ότι προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας για τις βάσεις είναι να «βελτιώσει ακόμα περισσότερο» την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται ήδη σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο», εδραιώνοντας τη διμερή «στρατηγική σχέση». Ως είθισται, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στις βρωμοδουλειές των ΗΠΑ κάνοντας επίκληση στις υποτιθέμενες «κοινές αξίες» τις οποίες «πρεσβεύουν οι δύο χώρες», ως «σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι».

Μπροστά, άλλωστε, στην κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών του ευρωατλαντικού άξονα απέναντι στους άλλους ανταγωνιστές (Ρωσία, Κίνα, κ.λπ.), και με το «βλέμμα» στα παζάρια με την Τουρκία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν «αξιόπιστο σύμμαχο», στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Επ' αυτού, μίλησε για το «φιλόδοξο» εξοπλιστικό πρόγραμμα» που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, π.χ. με μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες, βάζοντας χαρακτηριστικά ως παράμετρο το ότι η κυβέρνηση «επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Από κοντά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, ο οποίος μιλώντας χτες το απόγευμα σε συζήτηση για την «Ελληνική Υψηλή Στρατηγική» και τη «στρατιωτική διάστασή» της, τόνισε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών «αλλά στοχεύουμε ακόμα ψηλότερα», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας «εκπληκτική ποιοτικά και ποσοτικά» την «αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας». Εφερε για παράδειγμα την επερχόμενη, για 4η συνεχή χρονιά, ανάπτυξη Αμερικανών ελικοπτεράδων στο Στεφανοβίκειο, όπως και το γεγονός ότι οι λιμένες Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας είναι σταθερά στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για ανάπτυξη δυνάμεών τους σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων.

Παραπέρα, την ώρα που οι Ισραηλινοί δολοφονούν πάλι αμάχους στη Γάζα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική και πάρα πολύ στενή» αυτήν τη διμερή σχέση, η οποία, όπως τόνισε, «διευρύνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες που μας φέρνουν πάρα πολύ κοντά».

«Στρατηγικού χαρακτήρα» χαρακτήρισε, εξάλλου, τη συνεργασία και με την Αίγυπτο και «σημαντικές» τις «στρατιωτικές συνεργασίες» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Ειδικά για τη σχέση με την τελευταία τόνισε ότι ήταν η ελληνική πλευρά που επιδίωξε αυτήν τη σύσφιξη, προανήγγειλε ότι «πολύ σύντομα θα αναπτύξουμε εκεί συστοιχία "Patriot"», όπως και ότι ο ίδιος θα επισκεφτεί σύντομα τη χώρα, όπου θα μετασταθμεύσουν και ελληνικά «F-16» για συμμετοχή σε ελληνο-σαουδαραβική άσκηση.

Τέλος, σε απόδειξη άλλης μιας υπηρεσίας προς τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, σημείωσε το γεγονός ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρέχει εναέρια αστυνόμευση σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία, λόγω ένδειας δικών τους μέσων, και ταυτόχρονα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «συνδράμουν» τις αντίστοιχες των 3 αυτών χωρών για το «μετασχηματισμό» τους στα «πρότυπα του ΝΑΤΟ».

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Καταστροφικές οι επιπτώσεις της πρόσδεσης στο άρμα των Ευρωατλαντικών «συμμάχων»

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν ως «πρότυπο» το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια, από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνυπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, ήταν το βασικό συμπέρασμα της σχετικής ενημέρωσης στην οποία προέβη ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος προς τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης.

Ο υπουργός, αλλά και πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, καταρχάς ενημέρωσαν την Επιτροπή για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ναυπηγεία, επιβεβαιώνοντας με τα όσα ανέφεραν ότι τεράστιες εγκαταστάσεις (π.χ. ναυπηγεία) και μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας ρημάζουν ή συρρικνώνονται δραστικά και εξειδικευμένο προσωπικό απαξιώνεται, προκειμένου αφενός να ενισχύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ και ΕΕ και αφετέρου ό,τι «δουλεύει» να «υποτάσσεται» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός εκθείασε τη «συνεργασία» της ΕΑΒ με τη «Lockheed» για το πρόγραμμα της αναβάθμισης των «F-16», αυτό όμως που δεν είπε ήταν ότι αν η «Lockheed» βρει αλλού καλύτερο «φασονατζή», η ΕΑΒ θα μείνει «στον αέρα». Με αφορμή την κατασκευή των φρεγατών ο υπουργός αναφέρθηκε και στα ναυπηγεία της χώρας, λέγοντας όταν αν δεν βρεθεί ιδιώτης για τα ναυπηγεία θα αναζητηθεί άλλη χώρα για το πρόγραμμα.

Ενώ δεν δίστασε να τα βάλει και με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων όταν προσπάθησε να απαντήσει στη θέση του ΚΚΕ όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του, Θανάση Παφίλη, ο οποίος ανέδειξε την ανωτερότητα της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας στο πλαίσιο μια άλλης εξουσίας, που θα έχει επίκεντρο την ικανοποίηση αυτών που παράγουν τον πλούτο, «διερωτώμενος» με θράσος: «Ποιος έλεγχε τα συνδικάτα και φύγανε οι εφοπλιστές και απαξιώθηκαν και οι παραγγελίες; Τα συνδικάτα, που ιστορικά ελέγχονταν από τις αντιπολιτεύσεις, ιδίως όταν αυτές έρχονταν από την αριστερά»!

Αυτό για να βγάλει λάδι τους κάθε φορά «σωτήρες» επενδυτές (Ελληνες εφοπλιστές, γερμανικά, αραβικά, βρετανικά μονοπώλια κ.ο.κ.) και να καλύψει την εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που με τη σφραγίδα της ΕΕ συρρίκνωσαν, απαξίωσαν, λεηλάτησαν ναυπηγεία και εργαζόμενους, αξιοποιώντας φυσικά και τον ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπου στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έχουν τον απόλυτο έλεγχο εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Επιπροσθέτως, την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε ως «σημείο αναφοράς» για την εγχώρια βιομηχανία τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στο Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη «στρατηγική» για την αμυντική βιομηχανία που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία λίγη διαφορά έχει με τα όσα κάνει σήμερα η κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ αποτελεί μια εξαιρετική χώρα, που εκ γενετής έδωσε έναν στρατιωτικό προσανατολισμό όχι μόνο στο κράτος αλλά και στην κοινωνία του»...

Η κοινή στρατηγική σας υπεύθυνη για τα σημερινά χάλια

Ο Θ. Παφίλης ανέδειξε τις ευθύνες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι «είναι κοινή η στρατηγική τους, που ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΕ, αλλά και μετά το 2000, ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ και τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας ή της πολεμικής, όπως και να την πούμε, δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις πρόσδεσης στο ΝΑΤΟικό και ευρωενωσιακό άρμα. Οπου υπάρχει πίεση να καλυφθούν οι δικές τους ανάγκες, οι δικές τους προδιαγραφές και να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα δικά τους μονοπώλια. Εταιρείες και μεγαλοεισαγωγείς» στην Ελλάδα.

Ανέδειξε τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας (νικέλιο, χρώμιο, που σημαίνει ανοξείδωτο χάλυβα, εγκαταστάσεις ναυπηγικές, αμυντικές κ.ά.), όμως στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να παράξει ούτε σφαίρες για τον στρατό.

Ως επιβεβαίωση της κοινής στρατηγικής ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έφερε και το γεγονός ότι έχουν κοινό πρότυπο το Ισραήλ, το οποίο αυτές τις μέρες σκοτώνει παιδιά. «Τέτοιοι θέλετε να γίνουμε; Η χώρα μας αιχμή του δόρατος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για όλους τους λαούς της περιοχής;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
«Μοχλός» παζαριών και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Επαναλαμβάνουμε στις ΗΠΑ την πρόταση να συζητήσουμε τα θέματα των "S-400", των "F-35" και των κυρώσεων CAATSA (σ.σ. Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων)», σημείωσε ξανά χτες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως «μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω συνομιλιών, εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι. Περιμένουμε ότι τα λάθη θα διορθωθούν», όπως και ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν συγκεκριμένα βήματα. Οι "S-400", τα "F-35" και οι κυρώσεις CAATSA εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεών μας. Εχουμε ήδη πει ότι αυτά τα μέτρα εναντίον μας είναι μη νόμιμα και άδικα. Οι κυρώσεις για την απόκτηση από μια χώρα του ΝΑΤΟ εξοπλισμών για τη δική της προστασία αντιτίθενται στο συμμαχικό πνεύμα». Υποστήριξε πως η Τουρκία «δεν έχει πεισθεί για τα επιχειρήματα των ΗΠΑ ότι οι "S-400" συνιστούν κίνδυνο για το ΝΑΤΟ», όπως και για το ότι «τα συστήματα αυτά δημιουργούν κινδύνους για τα αεροσκάφη "F-35"», και κατέληξε: «Εάν υπάρξουν αποδεκτοί όροι, μαζί με τους "S-400" θα αγοράσουμε και συστήματα "Patriot". Είμαστε βέβαια αναγκασμένοι να λάβουμε υπόψη τα εθνικά συμφέροντα, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές για συνεργασία», υπογράμμισε ο Καλίν.

Στο μεταξύ, «μοχλός» των παζαριών είναι και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, μετά τις πρόσφατες επαφές ανώτατων στελεχών του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Κάιρο και Ριάντ, η «Σαμπάχ» φιλοξενούσε χτες συζήτηση με διάφορους Αραβες αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους «οι στενότεροι δεσμοί της Τουρκίας με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία μπορούν να μετατραπούν σε παράγοντα που "θα αλλάξει το παιχνίδι" (σ.σ. "game-changer")», ενώ εκτιμούσαν ότι τέτοιες συνεργασίες «όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιφέρεια, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και ως κινητήριος μοχλός για την ένταξη άλλων χωρών σε αυτές».

Απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές

Απρόκλητη επίθεση σε βάρος διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έκαναν χτες το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία. Οι διαδηλωτές που πλησίαζαν την πρεσβεία δέχτηκαν επίθεση με χημικά, ενώ απωθήθηκαν από το σημείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ