ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φονική καταστολή και στη Δυτική Οχθη

Copyright 2021 The Associated

Με σφοδρούς βομβαρδισμούς από τα ξημερώματα της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε το ανελέητο σφυροκόπημά του εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Με αεροπορικές επιδρομές αλλά και ισχυρό μπαράζ πυρών από μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας, με τον κατοχικό στρατό να αναφέρει ότι στόχος του ήταν η καταστροφή του εκτενούς δικτύου σηράγγων της «Χαμάς, ανεβαίνουν διαρκώς το λουτρό αίματος και οι καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις φαίνεται ότι στόχο έχουν την «εκκαθάριση» του εδάφους για μια ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του στρατού στη Γάζα, απειλή την οποία κρατά στο τραπέζι η κυβέρνηση του Ισραήλ, με τον «αέρα» που της δίνει η στήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της τακτικής προετοιμασίας εντάσσεται πιθανότατα και η προσωρινή «διαρροή» παραπλανητικών πληροφοριών από τους εκπροσώπους του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή λίγο μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, οι οποίες τελικά «διορθώθηκαν» με «διευκρινίσεις» λίγες ώρες αργότερα.

Λουτρό αίματος από τις κατοχικές δυνάμεις σε βάρος των Παλαιστινίων

Πάνω από 120 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής από το μπαράζ των βομβαρδισμών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών, ενώ πάνω από 850 είχαν τραυματιστεί.

Οι βομβαρδισμοί προκαλούν επίσης κύματα χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων, που από τα ξημερώματα της Παρασκευής άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε ανατολικές και κεντρικές συνοικίες με κάθε μέσο. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), έχουν καταστραφεί πάνω από 200 κτίρια κατοικιών στη Γάζα, ενώ 24 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τα λιγοστά καύσιμα στην περιοχή επαρκούν έως το βράδυ αυτής της Κυριακής, με σοβαρές επιπτώσεις στην (ήδη προβληματική) υδροδότηση και ηλεκτροδότηση της Γάζας, εμποδίζοντας ακόμα περισσότερο και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επιδρομές στη Γάζα προκαλούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός και η «συνοριακή αστυνομία» άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν και 20 να τραυματιστούν καθώς οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούσαν πραγματικές σφαίρες.

Αντικατοχικές διαδηλώσεις έγιναν σε Ιερουσαλήμ, Νάμπλους, Τουλκαρέμ, Τζενίν, Ραμάλα, Χεβρώνα και Ιεριχώ. Στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων ενάντια στις εξώσεις εκατοντάδων οικογενειών Παλαιστινίων, η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης εναντίον κοινής διαδήλωσης Παλαιστινίων και Εβραίων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα σύνορα του Λιβάνου και της Ιορδανίας με το Ισραήλ. Στα σύνορα με τον Λίβανο ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και σκότωσε έναν άνθρωπο, ισχυριζόμενος ότι προσπάθησαν να μπουν στο Ισραήλ.

Καταγγελίες για ισραηλινές επιθέσεις σε ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, τις προσχεδιασμένες ισραηλινές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις παλαιστινιακών και ξένων ΜΜΕ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις Παλαιστινίων και ξένων δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Η οργάνωση καλεί το κράτος του Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα σε βάρος του Τύπου απευθύνοντας έκκληση για άμεση διεθνή κινητοποίηση ώστε να λογοδοτήσουν οι ισραηλινές αρχές για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει χαρακτηριστικά τον βομβαρδισμό το βράδυ της 11ης Μάη πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα που στέγαζε τα γραφεία 13 παλαιστινιακών Μέσων Ενημέρωσης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μπάιντεν: «Δεν είναι υπερβολική η χρήση βίας από το Ισραήλ...»

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε πως... «δεν είναι υπερβολική η χρήση βίας» από τη μεριά του Ισραήλ στη Γάζα!

Στο μεταξύ, άκαρπες παρέμεναν μέχρι την Παρασκευή οι προσπάθειες μεσολάβησης διαφόρων πλευρών για τερματισμό των συγκρούσεων. Οι προσπάθειες Ρωσίας και Αιγύπτου να πείσουν τη «Χαμάς» να προτείνει δύο φορές την επίτευξη εκεχειρίας απορρίφθηκαν ισάριθμες φορές από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, παρά τα συνεχή εμπόδια που πρόβαλλαν οι ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες, επικαλούμενες «διπλωματικές διεργασίες» για αποκλιμάκωση, αποφασίστηκε τελικά, μετά από επιμονή της Κίνας, της Τυνησίας και της Νορβηγίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή. Οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μέσα στη βδομάδα δεν απέδωσαν ούτε για την έκδοση μιας καταδικαστικής ανακοίνωσης.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το κράτος έχει συνέχεια» και στην αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο

«Δικαίωμα στην αυτοάμυνα» βαφτίζεται το νέο έγκλημα του Ισραήλ

Μια ανακοίνωση που θα «ζήλευε» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της ΝΔ στο νέο έγκλημα του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, με το υπουργείο Εξωτερικών και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης να σπεύδουν να μιλήσουν ξεδιάντροπα για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ουσιαστικά το «δικαίωμα» στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην κατοχή των εδαφών του.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το νέο έγκλημα ως αποτέλεσμα «της πολιτικής του ακροδεξιού Νετανιάχου», με τον οποίο έκανε μπίζνες όταν ήταν στην κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια, επιχειρώντας την ίδια ώρα να βγάλει «λάδι» τις ΗΠΑ και την ΕΕ που κάνουν πλάτες στο νέο έγκλημα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είτε καλύπτουν ανοιχτά την επιθετικότητα του Ισραήλ είτε κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα για το έγκλημα είτε στηρίζουν την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα, έχουν ευθύνη και συμβολή σ' αυτήν την εξέλιξη, αφού για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στηρίζουν ενεργά την αναβάθμιση των οικονομικών και κυρίως των στρατιωτικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ρίχνοντας νερό στον μύλο της εγκληματικής πολιτικής του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κόμματα αυτά αρνούνται σταθερά να υλοποιήσουν την απόφαση της Βουλής από το Δεκέμβρη του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Εξάλλου, υπό τις «φτερούγες» των ΗΠΑ, η μία πίσω από την άλλη οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και οι συνδυασμοί τους «απογείωσαν» την τελευταία δεκαετία τη διμερή σχέση με το κράτος - δολοφόνο.

Αξιομνημόνευτος πάντως είναι ο ζήλος που επέδειξε στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία των δύο κρατών τόσο στο στρατιωτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των προγραμμάτων αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης, μπήκε σε νέες βάσεις με τη διακρατική συμφωνία της κυβέρνησης του Ισραήλ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4398/2016).

Ενα χρόνο μετά, το 2017, την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σηματοδότησε η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε η επέκταση της συνεργασίας σε επίπεδο επιχειρήσεων και ασκήσεων κ.ο.κ.

Μάλιστα, το 2018 η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ διευρύνθηκε καθώς για πρώτη φορά συμμετείχαν οι ΗΠΑ, γεγονός δηλωτικό της σημασίας που αποδίδει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στις διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών για τις ενεργειακές πηγές, τους εμπορικούς δρόμους κ.ά.

Η συνεργασία των δύο κρατών έχει σήμερα επεκταθεί ακόμα και στον νευραλγικό για την ασφάλεια και άμυνα των δύο κρατών τομέα της ανταλλαγής διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών. Η αναβάθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα απόρρητων διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Σταθερά, εξάλλου, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ συμμετέχει στις ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ» και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με το Πολεμικό Ναυτικό, «ακονίζοντας τα νύχια» της για τις δολοφονικές αποστολές της απέναντι στους λαούς της περιοχής.

Η συνέχεια της επικίνδυνης πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιβεβαιώθηκε και όταν πέρυσι η ΝΔ έφερε προς κύρωση συμφωνία που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ισραήλ, που βάθυνε ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, μεταξύ των δύο υπουργείων Αμυνας.

Ενώ προ ημερών υπογράφτηκε και η Αμυντική Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, παρέδωσε και επισήμως όλο το έργο της πτητικής εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων σε ισραηλινή εταιρεία, σημειώνοντας μάλιστα πως «η χρήση παρόμοιων μεθόδων εκπαίδευσης θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πολεμικών δυνάμεων».

Παράλληλα με τη στρατιωτική συνεργασία προχωράνε σταθερά όλο αυτό το διάστημα συναντήσεις, διαβουλεύσεις και συμφωνίες για την προώθηση μπίζνες με επίκεντρο την Ενέργεια, τον Τουρισμό και άλλους τομείς ενδιαφέροντος για τους επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας - Ισραήλ (νέες τεχνολογίες, φάρμακα, αγροδιατροφή κ.ά.), όπως αυτές που υπέγραψε προ μηνών η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημειωτέον έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που δεν επισκέφτηκε τα Παλαιστινιακά εδάφη, είπε ότι «πρόκειται για μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ», σημείωσε ότι «μοιραζόμαστε μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Αμυνας εμβαθύνεται επίσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ