ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα μουσεία

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Μουσείων

Παγκόσμια Μέρα Μουσείων ήταν η χτεσινή. Τη συγκεκριμένη μέρα την όρισε το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σημερινή κοινωνία. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λειτούργησαν χτες με δωρεάν είσοδο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσείων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα των Μουσείων, έχει σημασία να αναδείξουμε την αξία τους ως πολύτιμη πηγή για τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος και της εξέλιξης των κοινωνιών, όπως και ως έναν σημαντικό παράγοντα αισθητικής καλλιέργειας.

Η πολιτιστική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, κάθε άλλο βέβαια παρά επιφυλάσσει έναν τέτοιο κοινωνικό ρόλο για τα μουσεία.

Η κοινή πολιτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ παραδίδει τα μουσεία στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και την ανάδειξή τους με το αζημίωτο. Πρόκειται για μια πολιτική που υποτάσσει την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο στα ιδεολογικά, αλλά και στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε του τουρισμού, είτε άλλων οικονομικών κλάδων, όπως είναι η "ψηφιακή οικονομία", η διαφήμιση, η αγορά ακινήτων κ.λπ.

Σε αυτήν τη λογική δρομολογείται και η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων κρατικών αρχαιολογικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αποσπασμένα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αυτοτελή διοικητική και οικονομική διαχείριση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο τεράστιος πλούτος των εκθεμάτων τους να γίνει αντικείμενο κερδοφορίας μεγαθηρίων της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας των πληροφοριών στο όνομα της ψηφιοποίησης και της προβολής τους, ενώ οι εγκαταστάσεις τους θα ενοικιάζονται σε εταιρείες διαφήμισης και εκδηλώσεων κάθε είδους.

Ολα αυτά ήδη τα βλέπουμε να εφαρμόζονται στα μουσεία της σύγχρονης τέχνης σε βάρος του επιστημονικού, ερευνητικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα τους.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα γίνουν άμεσα αισθητές στα λαϊκά στρώματα που θα αδυνατούν να επισκεφτούν τα μουσεία λόγω του δυσβάστακτου κόστους των εισιτηρίων τους, όπως ήδη γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Επειδή η λειτουργία των μουσείων και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με εμπορευματική λογική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο και τον προορισμό τους, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα μουσεία της χώρας μας».

  • Στο καίριο ζήτημα της μετατροπής των μεγαλύτερων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ στάθηκε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αλλωστε, για το ίδιο θέμα έχουν απευθύνει και έκκληση στον πρωθυπουργό 487 μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς, όπως σημειώνουν, «με την επικείμενη μετατροπή θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα ο πρωταρχικός προορισμός των μουσείων ως χώρων διαφύλαξης των συλλογών για τις επόμενες γενιές, τεκμηρίωσης του παρελθόντος, έρευνας, προαγωγής της επιστήμης και διάχυσης της γνώσης. Θεωρούμε ότι θα δοθεί μονομερής έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες εμπορικού χαρακτήρα στα μουσεία (...)».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΑΝΙΩΝ
Να διεκδικήσει ο δήμος άμεσα μέτρα προστασίας για το Ιτζεδίν

Με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος του Ιτζεδίν η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χανίων, με ψήφισμα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά να διεκδικήσει ο δήμος άμεσα μέτρα προστασίας για το ιστορικό μνημείο. «Να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από το λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χανίων σημειώνει πως «ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ιτζεδίν συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας - με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού - που αφορούν όχι μόνο το νομό Χανίων μα τη χώρα μας γενικότερα» και υπενθυμίζει ότι «χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού - συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης. Από το 2007 περνάει από το Πολεμικό Ναυτικό στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ)».

Σημειώνει ότι «χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί κρύβουν τις ευθύνες τους για την εγκατάλειψη του ιστορικού τόπου πίσω από τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων κεντρικού κράτους και Τοπικής Διοίκησης. Συγκεκριμένα, επικαλούνται δήθεν τη θετική πρόθεσή τους να συμβάλουν στη σωτηρία του μνημείου, η οποία τάχα προσκρούει στο ότι "δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διαχείριση του μνημείου από τοπικούς φορείς, π.χ. ο δήμος Χανίων ή κάποιος τοπικός πολιτιστικός φορέας, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη συντήρησή του"». Συμπληρώνει ότι «και η παρούσα κυβέρνηση κωλυσιεργεί και έχει πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών, ενώ το φρούριο καταρρέει. Επιπλέον, μέσα από την επιχείρηση "αποκέντρωση" προωθείται η ιδιωτικοποίηση».

Παράλληλα, «δημοτικές αρχές και περιφερειακή αρχή έχουν τη δική τους τεράστια ευθύνη γιατί αποδέχονται και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, δεν έχουν πάρει αποφάσεις σύγκρουσης με αυτήν την κατάσταση και διεκδίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία του μνημείου. Εχουν, επίσης, ευθύνη γιατί ιεραρχούν τα διάφορα κονδύλια υπηρετώντας την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος ή με αμφίβολης σκοπιμότητας κριτήρια όσον αφορά τα έργα που βαφτίζονται "πολιτισμικής αξίας"».

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έχει πραγματοποιηθεί και τηλεφωνική παρέμβαση από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΡΟΔΟΥ
Να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο Ρόδου

Ενα τεράστιο κεφάλαιο πολιτιστικής δημιουργίας στερήθηκε ο ροδιακός λαός με το κλείσιμο του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου (πρώην Teatro Giacomo Puccini) και την αδράνεια που επέδειξαν οι δημοτικές αρχές για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτιρίου, το οποίο παραμένει εδώ και 15 χρόνια κλειστό και εγκαταλελειμμένο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ρόδου ζητά από τη δημοτική αρχή να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον φάκελο του Εθνικού Θεάτρου και «να ενημερώσει πρωτίστως τον ροδιακό λαό και το ΔΣ για τις μέχρι τώρα ενέργειες για την υλοποίηση των μελετών που προαπαιτούνται της χρηματοδότησης του έργου και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου».

Οπως σημειώνει, αν και η οριστική μελέτη αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού το 2013 και συμπληρωματικά στοιχεία εστάλησαν το 2014, το θέμα συζητήθηκε τον Μάρτη του 2018 στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ενώ αποφασίστηκε η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου με σαφείς όρους, σήμερα, «τρία χρόνια μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνταξη και έγκριση των μελετών που προαπαιτούνται προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί, ο δήμος δεν έχει υλοποιήσει αυτές τις μελέτες. Παρ' όλα αυτά δημιουργεί εντυπώσεις ότι δρομολογεί το έργο με προτάσεις για χρηματοδότηση, που η έκβασή τους εκ των πραγμάτων είναι αμφίβολες, εφόσον δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι που τέθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού».

Καταγγέλλει την προκλητική αδιαφορία γι' αυτό το σπουδαίο μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, «πολύ περισσότερο που δεν πρόκειται για ένα νεκρό μνημείο, αλλά για ένα θέατρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μια πλούσια σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα - όπως το έκανε και προτού εγκαταλειφθεί 14 χρόνια πριν - ζωντανεύοντας τη ζωή της πόλης και προσφέροντας στο λαό της Ρόδου την ποιοτική ψυχαγωγία που στερείται».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Γίνε κι εσύ κρίκος στην αλυσίδα»

Δράση του Συλλόγου την Παρασκευή 21 Μάη

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί πλατιά όλους τους μουσικούς να δηλώσουν συμμετοχή στη μουσική δράση που οργανώνει την Παρασκευή 21 Μάη στις 6.30 το απόγευμα στα σκαλιά του Ηρωδείου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού. Αύριο θα προηγηθεί «πρόβα» στον ίδιο χώρο την ίδια ώρα.

Την Παρασκευή η περιοχή κάτω από την Ακρόπολη θα γεμίσει με μελωδίες... Τζαζ και παράδοση συναντιούνται σε μια μουσική σύμπραξη. Δύο πυρήνες μουσικών παίζουν το «Autumn Leaves» και το «Στο 'πα και στο ξαναλέω». Οι εκατοντάδες μουσικοί που θα βρίσκονται εκεί θα γίνουν ένα με την ορχήστρα, οι φωνές του κόσμου ενώνονται στην ίδια μελωδία, η μελωδία γίνεται σύνθημα: «Γίνε κι εσύ κρίκος στην αλυσίδα»...

Ενα σύνθημα που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συμμετέχει σε κοινή δράση που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με καλλιτεχνικά σωματεία από κάθε γωνιά της Γης. Η Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού γίνεται μέρα δράσης και διεκδίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ