Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα μουσεία

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Μουσείων

Παγκόσμια Μέρα Μουσείων ήταν η χτεσινή. Τη συγκεκριμένη μέρα την όρισε το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σημερινή κοινωνία. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λειτούργησαν χτες με δωρεάν είσοδο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσείων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα των Μουσείων, έχει σημασία να αναδείξουμε την αξία τους ως πολύτιμη πηγή για τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος και της εξέλιξης των κοινωνιών, όπως και ως έναν σημαντικό παράγοντα αισθητικής καλλιέργειας.

Η πολιτιστική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, κάθε άλλο βέβαια παρά επιφυλάσσει έναν τέτοιο κοινωνικό ρόλο για τα μουσεία.

Η κοινή πολιτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ παραδίδει τα μουσεία στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και την ανάδειξή τους με το αζημίωτο. Πρόκειται για μια πολιτική που υποτάσσει την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο στα ιδεολογικά, αλλά και στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε του τουρισμού, είτε άλλων οικονομικών κλάδων, όπως είναι η "ψηφιακή οικονομία", η διαφήμιση, η αγορά ακινήτων κ.λπ.

Σε αυτήν τη λογική δρομολογείται και η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων κρατικών αρχαιολογικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αποσπασμένα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αυτοτελή διοικητική και οικονομική διαχείριση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο τεράστιος πλούτος των εκθεμάτων τους να γίνει αντικείμενο κερδοφορίας μεγαθηρίων της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας των πληροφοριών στο όνομα της ψηφιοποίησης και της προβολής τους, ενώ οι εγκαταστάσεις τους θα ενοικιάζονται σε εταιρείες διαφήμισης και εκδηλώσεων κάθε είδους.

Ολα αυτά ήδη τα βλέπουμε να εφαρμόζονται στα μουσεία της σύγχρονης τέχνης σε βάρος του επιστημονικού, ερευνητικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα τους.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα γίνουν άμεσα αισθητές στα λαϊκά στρώματα που θα αδυνατούν να επισκεφτούν τα μουσεία λόγω του δυσβάστακτου κόστους των εισιτηρίων τους, όπως ήδη γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Επειδή η λειτουργία των μουσείων και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με εμπορευματική λογική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο και τον προορισμό τους, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα μουσεία της χώρας μας».

  • Στο καίριο ζήτημα της μετατροπής των μεγαλύτερων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ στάθηκε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αλλωστε, για το ίδιο θέμα έχουν απευθύνει και έκκληση στον πρωθυπουργό 487 μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς, όπως σημειώνουν, «με την επικείμενη μετατροπή θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα ο πρωταρχικός προορισμός των μουσείων ως χώρων διαφύλαξης των συλλογών για τις επόμενες γενιές, τεκμηρίωσης του παρελθόντος, έρευνας, προαγωγής της επιστήμης και διάχυσης της γνώσης. Θεωρούμε ότι θα δοθεί μονομερής έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες εμπορικού χαρακτήρα στα μουσεία (...)».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ