ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκτυο χαρατσώματος του λαού οι σταθμοί διοδίων της Εγνατίας Οδού

Eurokinissi

Να μην παραδοθεί και η Εγνατία Οδός στους επιχειρηματικούς ομίλους, να καταργηθούν όλα τα διόδια, να διασφαλιστούν το μέλλον και η αξιοποίηση της σημαντικής τεχνογνωσίας του προσωπικού της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ζητά σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, δηλώνοντας παράλληλα στήριξη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, στους 9 πλευρικούς και άλλους 13 μετωπικούς σταθμούς διοδίων της οδού προστέθηκαν πριν λίγες μέρες ακόμα 4, που άρχισαν το εισπρακτικό τους έργο σε Βαφέικα, ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στον πλευρικό σταθμό του κλάδου 3 του Κόμβου Λαγκαδά (κατεύθυνση προς Σέρρες) και στον πλευρικό σταθμό του νότιου κλάδου του Κόμβου Μουσθένης (κατεύθυνση προς Καβάλα).

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «ένα ολόκληρο δίκτυο χαρατσώματος του λαού, που πλήρωσε για την κατασκευή της Εγνατίας, ξαναπλήρωσε για τη συντήρησή της και τώρα ξαναπληρώνει για να την "προικίσει" η κυβέρνηση, ώστε ο όποιος ιδιώτης την αναλάβει να έχει εξασφαλισμένη κερδοφορία».

«Για την κυβέρνηση και την ΕΕ μπορεί "λεφτόδεντρα" για τις ανάγκες του χειμαζόμενου ελληνικού λαού να μην υπάρχουν, υπάρχουν όμως και παραϋπάρχουν για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς», σχολιάζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως «όπου δεν υπάρχουν δημιουργούνται, όπως στη περίπτωση της υπό ιδιωτικοποίησης "Εγνατία Οδός ΑΕ"».

Και συνεχίζει: «Ο ελληνικός λαός πλέον έχει πολλές αποδείξεις για την αλήθεια που του είπε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ: Οτι τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα δεν γίνονται με κριτήριο τη δική του ευημερία, αλλά για την εξυπηρέτηση των στόχων και σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι συνέβη και με την Εγνατία, έτσι με τους υπόλοιπους οδικούς άξονες, τα ενεργειακά έργα που σχεδιάζονται για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για τη "σιδηροδρομική Εγνατία" και τόσα άλλα.

Ιδιαίτερα οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες σχεδιάζονται και υλοποιούνται γιατί στο επίκεντρο βρίσκεται ο διακηρυγμένος στόχος των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεων για τη μετατροπή της περιοχής μας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων σε Βαλκάνια και Ευρώπη».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως «αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η επικαιρότητα της πρότασης που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των μεταφορικών υποδομών, για την ένταξη του σχεδιασμού, της κατασκευής, της συντήρησης, της λειτουργίας και της συνεχούς αναβάθμισης υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας».

ΝΥΜΦΑΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Σταμάτησαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών οι κάτοικοι

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

«Μπλόκο» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Αερόρραχη» κοντά στον οικισμό του Νυμφαίου έβαλαν με αποφασιστικές τους κινητοποιήσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη, κάτοικοι της περιοχής του Αμύνταιου Φλώρινας.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο από νωρίς το πρωί της Τρίτης και παραμένουν εκεί, εμποδίζοντας την έναρξη των χωματουργικών εργασιών για την εγκατάσταση των 9 ανεμογεννητριών για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 15 ΜW.

Η περιοχή «Αερόρραχη» αποτελεί σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πλησίον του οικισμού του Νυμφαίου και καταφυγίων άγριας ζωής.

Μαζί τους βρίσκεται αυτές τις μέρες στο σημείο και ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, δημοτικός σύμβουλος Αμύνταιου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» τόνισε πως οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στον αγώνα τους και πρόσθεσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της «ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών στα δάση, στα βουνά και τις λίμνες μας, καθώς μπροστά μας έχουμε έναν μεγάλο αγώνα, που πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, για να μη θυσιαστούν το περιβάλλον και η υγεία μας για τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο σημείο «αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της σταθερής μας θέσης ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ γίνεται με μόνο σκοπό τη δημιουργία επιπλέον κερδών για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς και τις συνέπειες για την υγεία των κατοίκων».

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να δηλώσει τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής και να ζητήσει να μην εγκατασταθεί καμία ανεμογεννήτρια στην περιοχή.

Ζήτησαν ακόμα να μην εκδοθεί καμία άδεια από υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας που θα επιτρέπει τη μεταφορά ή εγκατάσταση ανεμογεννητριών και συναφών υλικών στην παραπάνω περιοχή και, αν τυχόν έχουν εκδοθεί, να ανακληθούν άμεσα, όπως και την παρέμβαση του ίδιου του περιφερειάρχη με σκοπό να μην υπάρξει οποιαδήποτε κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψηφίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση, με τις παρατάξεις των αστικών κομμάτων να προσθέτουν στο ψήφισμα τον όρο να μην προχωρήσουν ανάλογες επενδύσεις μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου που θα καθορίσει τις χρήσεις γης, δείχνοντας έτσι πως η στήριξή τους στους αγώνες του λαού είναι υποκριτική καθώς δεν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που προωθεί την «πράσινη ανάπτυξη» για τα συμφέροντα των «πράσινων» μονοπωλιακών ομίλων.

Απεργούν σήμερα στα ΕΛΠΕ

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), ενώ έχουν ήδη πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία στις 14/5.

Τις αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία στον Ομιλο, με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να εστιάζουν και να αντιδρούν στην αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο σήμερα η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η αλλαγή, όπως λένε, οδηγεί «στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στα ιδιωτικά συμφέροντα». Να σημειωθεί πως οι αλλαγές στο καταστατικό γίνονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών στο εταιρικό σχήμα.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) υπερψήφισε την πρόταση για τις απεργίες και είχε προτείνει απεργία και στις 6/5, πρόταση που απορρίφθηκε από τις άλλες δυνάμεις.

Βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας σημειώνει πως «οι επικείμενες αλλαγές στον Ομιλο των ΕΛΠΕ αποτελούν βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας. Οι πολιτικές αυτές προωθήθηκαν με συνέπεια από τις κυβερνήσεις και στηρίχτηκαν από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό διαχρονικά. Εξάντλησαν τη "διαφωνία" τους σε επιμέρους ζητήματα, όπως στο ποσοστό συμμετοχής Δημοσίου - ιδιώτη, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

(...) Οι αλλαγές στο εταιρικό σχήμα προσβλέπουν στο να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία από μεριάς μεγαλομετόχου, προκειμένου στη νέα φάση η εταιρεία να μπορεί να παίξει πιο δραστήριο ρόλο στο ενεργειακό τοπίο, να τοποθετηθεί στο ενεργειακό παιχνίδι πιο επιθετικά προς όφελος της κερδοφορίας των μετόχων.

(...) Αυτές οι εξελίξεις πρέπει να βρουν αντιμέτωπους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ και στον κλάδο της Ενέργειας συνολικά. Το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό και με το αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση θα ξεδιπλωθεί επίθεση στα συγκροτημένα δικαιώματα των εργαζομένων».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να ορθώσουμε τείχος αντίστασης με στόχο να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα σχέδιά τους».

Ακόμα, το Συνδικάτο τονίζει πως «το επίκαιρο είναι ο αγώνας για πλήρη δημόσιο χαρακτήρα της Ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες του σήμερα, θα ικανοποιεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και όχι μια χούφτα επιχειρηματίες που σήμερα θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων και των καταναλωτών» και καλεί τους εργαζόμενους στις επικείμενες αρχαιρεσίες στα Σωματεία του Ομίλου ΕΛΠΕ τον Μάη και Ιούνη να στείλουν μήνυμα «ότι είναι ανάγκη πλέον να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να δυναμώσει πραγματικά η φωνή των εργαζομένων, η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη δύναμη εκείνη που παλεύει για τα εργασιακά δικαιώματα, για την ασφάλεια και την υγεία όλων των εργαζομένων. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ».

Συσκέψεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών Νοτιοδυτικής και Βορειοανατολικής Αθήνας, του Τομέα Κατασκευών, καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 24/5 στις 18.30 στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οργάνωση της παρέμβασής μας το επόμενο διάστημα». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Μισθωτών, Αυτοαπασχολουμένων Λογιστών και Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες της Αττικής του ΚΚΕ καλούν το Σάββατο 29/5, στις 7 μ.μ., στην εκδήλωση με θέμα «Μy data & Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους. Ποιος ωφελείται πραγματικά;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ανοιχτό Θέατρο - Σκεπαστό Αττικής Οδού στο δήμο Μεταμόρφωσης (Γεωργίου Παπανδρέου & Γκινοσάτη, πλησίον σταθμού προαστιακού Μεταμόρφωσης).

Περιοδεία στο Δαμάσι

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, και Στέλιο Χατζηκράχτη, δημοτικό σύμβουλο Τυρνάβου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τυρνάβου, θα επισκεφθεί σήμερα στις 8 μ.μ. τους σεισμοπαθείς στο Δαμάσι.

Εκδήλωση στην Καλύβα Στεφανή

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την έναρξη του ένοπλου αγώνα ενάντια στη ναζιστική και φασιστική κατοχή από την Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, το Μάη του 1942, διοργανώνουν την Κυριακή 23 Μάη στις 10.30 το πρωί η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ