ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
Σελ. /48
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, που «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή, προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Οικογένεια Ηλία Σιδηρόπουλου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, που ήταν μαχητής του ΕΛΑΣ στην ομάδα του Αρη Βελουχιώτη, προσφέρω 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Παναγιώτης Αντωνίου

***

ΦΩΤΟ

Η οικογένεια, σύντροφοι και φίλοι του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ προσφέρουμε στη μνήμη του στο Κόμμα 250 ευρώ μέσω ΤΟ Εύβοιας. Στάθηκε σε όλη του τη ζωή αταλάντευτα στο πλευρό του Κόμματος και τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μέσα από τη δράση του στο δήμο Ερέτριας. Παρά τα 76 χρόνια του και τα ζητήματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν σταμάτησε λεπτό να δίνει τη μάχη με κάθε τρόπο, για την προβολή των θέσεων του Κόμματος, την ισχυροποίηση του κινήματος μέσα από τη δράση του στους συνταξιούχους και στον Πολιτισμό.

  • Στη μνήμη του αγαπητού φίλου μας στην Ερέτρια Ευβοίας, ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, που «έφυγε» τόσο ξαφνικά από κοντά μας. Ενας υπέροχος άνθρωπος, λεβέντης αγωνιστής, σύντροφος, πιστός στις αρχές και πρωτοπόρος στους αγώνες του ΚΚΕ! Καλό ταξίδι, σύντροφε! Προσφέρουμε 30 ευρώ για το Συνέδριο στην ΚΟΒ Πάρου.

Γιώργος Αντωνίου και Νικολέττα Ρούσσου

***

ΦΩΤΟ

Στις 19 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, το γένος ΒΑΡΕΛΑ. Αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ που ήτανε η ζωή και η πνοή της.

Στη μνήμη της τα παιδιά της Φωτεινή, Ελένη και τα εγγόνια και τα δισέγγονα προσφέρουν 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Βότση όπου ήταν ενεργό μέλος, στο κόμμα που τόσο αγάπησε, το ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Πριν λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 χρόνων, η συντρόφισσά μας ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.

Γεννημένη στα Ανώγεια Κρήτης το 1922, έρχεται σε ηλικία 16 ετών στην Αθήνα για να εργαστεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οργανώνεται στο ΚΚΕ. Κατά την Απελευθέρωση βρίσκεται στο Σύνταγμα, όπου τραυματίζεται. Ανεβαίνει στο βουνό και μετά από 6 μήνες επιστρέφει στην Αθήνα, όπου περνάει από πειθαρχικό συμβούλιο. Εναν χρόνο μετά βρίσκεται στο Λευκό Σταυρό Πειραιώς, στην κλινική Λαμπράκη. Ξανανέβηκε στο βουνό, όπου συμμετείχε στον ΔΣΕ προσφέροντας στον αγώνα ως νοσηλεύτρια, γνωρίζοντας τις κακουχίες από πρώτο χέρι.

Αργότερα με τους συντρόφους της ιδρύουν το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Πειραιά και γύρω δήμων, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 1967, όταν βρέθηκε κρατούμενη στη Γυάρο. Το 1971 αφέθηκε ελεύθερη από τις φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης με αρκετά προβλήματα στην υγεία της. Στον Πειραιά δούλεψε στην παράνομη Οργάνωση έως το 1973. Το 1985 συμμετείχε στην ίδρυση σωματείου συνταξιούχων ενώ το 1995 δούλεψε στην ΚΟ του ΚΚΕ στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης.

Από το 2013 φιλοξενούνταν στο «Σπίτι του Αγωνιστή». Πιστή μαχήτρια, συντρόφισσα σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ιστορίας του ΚΚΕ. Υπήρξε σύζυγος του επίσης κομμουνιστή αγωνιστή Δημήτρη Μουρτζίκου. Στις κόρες της, στα εγγόνια της, στην αδερφή της Ελένη, και στους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Στη μνήμη της προσφέρουμε 240 ευρώ στο Κόμμα.

Η ΚΟΒ Παιανίας του ΚΚΕ

***

ΦΩΤΟ

Στις 24 του Μάη κλείνουν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΗΣ. Στη μνήμη του η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στο Κόμμα 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Α' Διαμερίσματος Πειραιά.

ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΡΕΛΑ
ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΡΕΛΑ
***

ΦΩΤΟ 2

Αυτές τις μέρες κλείνουν 8 χρόνια από τότε που χάσαμε τον σύντροφο, πατέρα και παππού μας ΣΤΑΥΡΟ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟ, και 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο γιος του ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΙΜΗΣ) ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ, γιος, θείος, πατέρας, σύντροφος, αδερφός.

Και οι δυο έζησαν με τιμή και αξιοπρέπεια, χωρίς ποτέ να σταματήσουν να αγωνίζονται για την ειρήνη και το δίκιο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Μας γαλούχησαν με ιδανικά, πίστη για τον άνθρωπο και τον αδιάκοπο αγώνα κάθε λαού για λευτεριά και αυτοδιάθεση, κάθε ανθρώπου για προκοπή και καλύτερη ζωή. Μας έμαθαν πως στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αδιάκοπο αγώνα και πάλη ενάντια στα κακώς κείμενα της κάθε εποχής και πως μόνο έτσι μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος. Γιατί... «η ελευθερία δεν κερδίζεται με ένα χέρι που ζητιανεύει, αλλά με ένα χέρι σε υψωμένη γροθιά» (Τσε).

Για τη στήριξη του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η σύζυγος και μητέρα Αντωνία Μιχαλακάκου και οι οικογένειες των παιδιών και αδερφών Γιώτας Τάρταρη, Τάκη Μιχαλακάκου και Μίμη Μιχαλακάκου, προσφέρουμε στη μνήμη τους το ποσό των 350 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου και συντρόφου ΣΟΛΩΝΑ ΒΕΡΑ προσφέρω το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Δημοσίου.

Η κόρη του, Βέρα Λυδία

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ, αγαπημένης συζύγου και μητέρας, που «έφυγε» εντελώς άδικα και απρόσμενα στις 3 Μάη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ταξί της ΤΟ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής, το ποσό των 100 ευρώ.

Ο σύζυγος Δήμου Μιχάλης και ο γιος Δήμου Βασίλης

  • Στη μνήμη της ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ, σύντροφοι από την ΚΟΒ Ταξί της ΤΟ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής προσφέρουμε το ποσό των 160 ευρώ.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ (ΑΤΖΑΡΑΣ)
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ (ΑΤΖΑΡΑΣ)
***

ΦΩΤΟ

Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από τη ζωή (19/5/2020) ο σύντροφος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ ή «ΑΤΖΑΡΑΣ» από τα Ανώγεια Ρεθύμνης. Η οικογένειά του, μέσω της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ, στη μνήμη του προσφέρει 150 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα που κάνει.

Ηταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός βετεράνος του ΚΚΕ, και της κοινωνίας των Ανωγείων. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνισμού, μην επιτρέποντας ποτέ του την υπαναχώρηση, με την κοσμοθεωρία του ΚΚΕ. Βίωσε τη λαίλαπα του φασισμού με αποκορύφωμα το κάψιμο του χωριού το 1944. Σήμερα, ένα χρόνο μετά το «φευγιό» του τον τιμούμε, στεκόμαστε με δέος αλλά και με υπερηφάνεια, που στις τάξεις του ΚΚΕ είχαμε έναν σύντροφο σαν τον Αριστείδη. Η στάση ζωής του και το παράδειγμά του για μας είναι οδηγός και το ακολουθούμε χωρίς υπαναχωρήσεις, όπως ακριβώς έκανε και αυτός σε ολόκληρη τη ζωή του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΙΜΗΣ) ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΙΜΗΣ) ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΒΑΓΓΕΛΙΩ) ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΒΑΓΓΕΛΙΩ) ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΣΟΛΩΝ ΒΕΡΑΣ
ΣΟΛΩΝ ΒΕΡΑΣ
ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) του Ιωάννη και της Μαρίας (Καρτερής), γεννήθηκε την 1/8/1934 στο Δροσάτο Κιλκίς, από αγροτική φτωχή οικογένεια προσφύγων από το Καρς του Πόντου. Είχε πέντε αδέρφια: Τον Θεόφιλο, που σκοτώθηκε από την ΠΑΟ έξω από τη Δοϊράνη, την Ολγα, τον Απόστολο (Κορδώνης) που πέθανε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ενωσης, τον Χαράλαμπο (Χάμπο) που έκανε φυλακές - εξορίες, ήταν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, και τον Λάζαρο, που μετά από τη μάχη στη Θεσσαλονίκη αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε στο Επταπύργιο, μόλις 18 χρόνων.

Το 1963 παντρεύτηκε την Ελισάβετ (Λίζα), απέκτησαν δύο κόρες, την Μαρία και την Ιωάννα. Το 1972 βρέθηκε μετανάστης στη Σουηδία, έγινε μέλος του Κόμματος το 1975. Το 1996 επαναπατρίστηκε στη γενέτειρά του Δροσάτο Κιλκίς, όπου έγινε η σύνδεσή τους στο Κόμμα.

Σαράντα μέρες μετά το θάνατό του αποχαιρετάμε τον σ. Χάρη υποσχόμενοι ότι θα βαδίσουμε στον δρόμο που χάραξε. Μπροστά στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος δεσμευόμαστε ότι ακόμα πιο αποφασιστικά θα δρούμε για την υλοποίηση των προγραμματικών στόχων του Κόμματος. Ετσι τιμούμε τον σύντροφο, τους αγώνες του ίδιου και τόσων άλλων.

Προσφορές

-- Ο σύντροφος Φαρμάκης Κώστας, από τις Σέρρες, για την ανακαίνιση των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό και προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΤΟ Σερρών.

-- Ο σύντροφος Ποιμενίδης Γιώργος, από τις Σέρρες, προσφέρει 80 ευρώ μέσω της ΚΟ Σερρών, για την ανακαίνιση των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό και για την επιτυχία του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

-- Ο σύντροφος Δημήτρης Θεοδώρου και οι αδελφές του Ελένη και Νίνα Θεοδώρου προσφέρουν 300 ευρώ για τις εργασίες συντήρησης του κτιρίου της έδρας της ΚΕ στον Περισσό, μέσω ΚΟΒ Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ