ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Υποσχέσεις Μπλίνκεν για ανοικοδόμηση της Γάζας... που ισοπεδώθηκε με τις «πλάτες» των ΗΠΑ

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου
Την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα αποκαΐδια της τελευταίας δολοφονικής ισραηλινής επίθεσης με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, με τους πάνω από 250 νεκρούς, τα εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια και τους δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένους, υποσχέθηκε χτες από την Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ξεκινώντας από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη την περιοδεία του στην περιοχή, με επόμενους σταθμούς Ιορδανία και Αίγυπτο.

Στη Ραμάλα ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε οικονομική «ανθρωπιστική βοήθεια», επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ (που είχε κλείσει επί Τραμπ) και μεσοπρόθεσμη ενεργοποίηση της διπλωματίας.

Οι συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκε ξανά η στήριξη των ΗΠΑ στο... «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι πραγματοποιεί «αποστολή» στην περιοχή για να διεκπεραιώσει τέσσερις στόχους που του ανέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος: Να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ, να ξεκινήσει συνεργασία με τις χώρες της περιοχής ώστε να επιτευχθούν περισσότερη σταθερότητα και μείωση των εντάσεων σε Δυτική Οχθη και Ιερουσαλήμ, να υποστηρίξει την επείγουσα χορήγηση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό την ανοικοδόμηση, δίχως να επωφεληθεί η ισλαμική «Χαμάς», και να συνεχίσει τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων με τον παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την «ολόπλευρη ενίσχυση» των σχέσεων με το Ισραήλ και πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν στη Βιέννη σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα συνεχιστούν παράλληλα με την αντιμετώπιση των «αποσταθεροποιητικών προσπαθειών του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια».

Σε σχέση με τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, αντιδραστικών ομάδων Εβραίων και δυνάμεων καταστολής σε πόλεις του Ισραήλ ο Μπλίνκεν εξήρε τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συμφώνησε πως θα πρέπει οι συγκρούσεις «να καταδικάζονται από όπου και αν προέρχονται».

Πάντως έως και χτες συνεχιζόταν το μπαράζ τρομοκρατικών συλλήψεων κυρίως νεαρών Αράβων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «εσωτερικής ασφάλειας» στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Μπ. Νετανιάχου από την πλευρά του απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να αναγνωρίσει το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος», ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη, εκφράζοντας την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην επιστρέψουν στην ίδια συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς στη Ραμάλα

Αργότερα χτες το απόγευμα ο Α. Μπλίνκεν μετέβη στη Ραμάλα, όπου συνάντησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ευχαριστώντας τον για τον ρόλο του στην επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε στον Αμπάς την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ανέφερε έκτακτη χρηματοδότηση 75 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους, πέρα από τα 5,5 εκατομμύρια που είπε πως θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας και άλλα 32 εκατομμύρια δολάρια για «ανθρωπιστικές ανάγκες».

Εθεσε επίσης κάποιους όρους - προϋποθέσεις για μελλοντική διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν τις προοπτικές για δίκαιη, βιώσιμη ειρήνη. Χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το βασικό, δηλαδή τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, στις «μονομερείς ενέργειες» συμπεριέλαβε: Δραστηριότητες εβραϊκών εποικισμών, κατεδαφίσεις σπιτιών, προσάρτηση εδαφών, παρακίνηση - προτροπή σε βία, ή αποζημίωση ατόμων που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ξεκαθάρισε πάντως πως η παρούσα φάση δεν είναι κατάλληλη για άμεσες διπλωματικές διαβουλεύσεις, αλλά «για βήματα που θα πρέπει να ληφθούν» για την αποκατάσταση της ζημιάς από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, είδε υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το κράτος της Παλαιστίνης, για την οποία ευχαρίστησε τον Α. Μπλίνκεν και εξέφρασε την ελπίδα πως το μέλλον «θα είναι γεμάτο από διπλωματικές δραστηριότητες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Κουαρτέτου» (το απαρτίζουν ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).

Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου

Στο φόντο των επαφών του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στη Δυτική Οχθη.

Χτες, Ισραηλινοί πράκτορες με πολιτικά χτύπησαν θανάσιμα τον νεαρό Παλαιστίνιο Αχμαντ Τζαμίλ Φαχντ στο πλαίσιο εφόδου σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο νεαρός αφέθηκε να πεθάνει αιμόφυρτος στο χώμα από ακατάσχετη αιμορραγία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχεια κινητοποιήσεων και νέα δολοφονία διαδηλωτή

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που παρά τις συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας συνεχίζει την καταστολή.

Τελευταίο θύμα που έρχεται να προστεθεί στους ήδη 52 νεκρούς στις διαδηλώσεις είναι ο 21χρονος Τζον Ερικ Λαραόντο, που χτυπήθηκε την Κυριακή σε γειτονιά του Κάλι από σφαίρα στο κεφάλι μετά από την επέμβαση του στρατού και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ESMAD). Στη γειτονιά αυτή γινόταν διαμαρτυρία από φιλάθλους της ομάδας της πόλης, Αμέρικα, που συμμετέχουν ενεργά από την αρχή στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Στο ίδιο περιστατικό σκοτώθηκε ένας αστυνομικός από πυρά προβοκατόρων.

Χτες πάντως ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν μια προσυμφωνία για την άσκηση του δικαιώματος στην κοινωνική διαμαρτυρία, που εμφανίστηκε ως το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί ήδη από το 2019 και αφορούν το εισόδημα, τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, το να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών και να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία με το αντάρτικο των FARC από το 2016.

Στο μεταξύ ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή η πρόταση αποπομπής του υπουργού Αμυνας, Ντιέγκο Μολάνο, ως υπεύθυνου για τη φονική καταστολή κατά των διαδηλώσεων.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο παραιτήθηκε ο βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης με την Επιτροπή, Μιγκέλ Σεμπάγιος, ο «σύμβουλος για την ειρήνη» όπως τιτλοφορείται, και στη θέση του διορίστηκε ο νυν υφυπουργός Αγροτικής Οικονομίας Καμίλο Ρεστρέπο. Και οι δύο είναι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρώτο να εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο που συζητιέται η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με το άλλο αντάρτικο, του ΕLN.

ΜΑΛΙ
Νέο πραξικόπημα μετά από εννιά μήνες

Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα (το δεύτερο από τον περασμένο Αύγουστο) έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής. Πρωταγωνιστές φέρονται ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού που δυσαρεστήθηκαν από προηγούμενο κυβερνητικό σχηματισμό που τους άφησε εκτός εξουσίας.

Οι πραξικοπηματίες πήραν τον Μπα Ντο, απόστρατο στρατιωτικό που είχε διοριστεί τον Σεπτέμβρη από άλλους στασιαστές στη θέση του «μεταβατικού Προέδρου» (μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών σε 18 μήνες), τον πρωθυπουργό Μοκτάρ Ουανέ και τον υπουργό Αμυνας Σουλεϊμάν Ντουκούρε και τους φυλάκισαν στη στρατιωτική βάση Κάτι, που απέχει 15 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, Μπαμακό.

Η ανατροπή του «μεταβατικού Προέδρου» προκάλεσε αντιδράσεις σε Αφρικανική Ενωση, Δυτικοαφρικανική Οικονομική Ενωση (ECOWAS), στην αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA), στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, που ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους. Απέρριψαν κάθε «βίαιη ενέργεια» και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις άλλων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αργότερα χτες αντιπροσωπεία της ECOWAS είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Μπαμακό για συνάντηση με τους πραξικοπηματίες, οι οποίοι δεν προέβησαν άμεσα σε καμία ανακοίνωση.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέο περιστατικό με νεκρό Αρμένιο στρατιώτη

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στα νεοσύστατα σύνορά τους, ενώ χτες αναφέρθηκε ένα περιστατικό που προκαλεί ερωτήματα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα «σε αψιμαχία στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στην επαρχία Gegharkunik, μετά από εχθρικά πυρά από το Αζερμπαϊτζάν στην παραμεθόρια περιοχή Ανω Σορτζά».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. Σύμφωνα με την αζέρικη πλευρά, «ο θάνατος του Αρμένιου στρατιώτη προκλήθηκε από ατύχημα και το Αζερμπαϊτζάν δεν εμπλέκεται καθόλου». Επίσης ανέφερε ότι χτες 7 φορτηγά με προσωπικό των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων προσπάθησαν να πλησιάσουν το προαναφερθέν τμήμα των συνόρων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, το Σάββατο 29/5, στις 9.30 π.μ., καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«Η νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο γεμίζει οργή όλες εμάς τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου», τονίζει στην ανακοίνωσή της. Καταδικάζει «κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί ο θύτης ως "θύμα" και να διαγραφεί το γεγονός ότι δεν έχουμε γενικώς δύο "αντιμαχόμενες πλευρές", όπως λένε, αλλά μία κατοχική δύναμη, το κράτος του Ισραήλ, και έναν λαό άοπλο, τον Παλαιστινιακό, που αντιστέκεται και παλεύει για τα δικαιώματά του». Στην κατεύθυνση αυτή, καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ «που συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ» και καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση κι όλα τα κόμματα «που στηρίζουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια» και «εμπλέκουν τη χώρα ολοένα και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Επιχείρηση του στρατού κατά ακτημόνων

Την αυταρχική της πολιτική ενάντια στους λαϊκούς αγώνες συνεχίζει η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία.

Το Κίνημα των Ακτημόνων (MST), με παράδοση δεκαετιών, που καταλαμβάνει εκτάσεις και στήνει καταυλισμούς για να επιβιώσουν αγρότες και εργάτες απέναντι σε γαιοκτήμονες και επιχειρήσεις που λυμαίνονται δημόσιες εκτάσεις, κατήγγειλε την επέμβαση του στρατού την Τρίτη στη βορειοδυτική επαρχία του Περναμπούκο, από όπου εκδιώχθηκαν 200 οικογένειες. Με μια βίαιη επιχείρηση, με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, για λογαριασμό της αγροτοβιομηχανικής εταιρείας της Ουσίνα, έδιωξαν τους εργάτες και τις οικογένειές τους. Πολλοί από αυτούς παλιότερα εργάζονταν στην εν λόγω εταιρεία, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για άθλιες συνθήκες εργασίας.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, εν μέσω της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, περισσότερες από 12.000 οικογένειες εκδιώχθηκαν από καταυλισμούς αντίστοιχους με αυτόν στο Περναμπούκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ