Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχεια κινητοποιήσεων και νέα δολοφονία διαδηλωτή

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που παρά τις συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας συνεχίζει την καταστολή.

Τελευταίο θύμα που έρχεται να προστεθεί στους ήδη 52 νεκρούς στις διαδηλώσεις είναι ο 21χρονος Τζον Ερικ Λαραόντο, που χτυπήθηκε την Κυριακή σε γειτονιά του Κάλι από σφαίρα στο κεφάλι μετά από την επέμβαση του στρατού και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ESMAD). Στη γειτονιά αυτή γινόταν διαμαρτυρία από φιλάθλους της ομάδας της πόλης, Αμέρικα, που συμμετέχουν ενεργά από την αρχή στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Στο ίδιο περιστατικό σκοτώθηκε ένας αστυνομικός από πυρά προβοκατόρων.

Χτες πάντως ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν μια προσυμφωνία για την άσκηση του δικαιώματος στην κοινωνική διαμαρτυρία, που εμφανίστηκε ως το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί ήδη από το 2019 και αφορούν το εισόδημα, τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, το να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών και να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία με το αντάρτικο των FARC από το 2016.

Στο μεταξύ ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή η πρόταση αποπομπής του υπουργού Αμυνας, Ντιέγκο Μολάνο, ως υπεύθυνου για τη φονική καταστολή κατά των διαδηλώσεων.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο παραιτήθηκε ο βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης με την Επιτροπή, Μιγκέλ Σεμπάγιος, ο «σύμβουλος για την ειρήνη» όπως τιτλοφορείται, και στη θέση του διορίστηκε ο νυν υφυπουργός Αγροτικής Οικονομίας Καμίλο Ρεστρέπο. Και οι δύο είναι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρώτο να εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο που συζητιέται η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με το άλλο αντάρτικο, του ΕLN.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ