ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Κοκοράκι» των ευρωατλαντικών σχεδίων έως τη Βαλτική

«Βασιλικότερη του βασιλέως» συνέχισε και χτες η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη στήριξη του ευρωατλαντικού σχεδιασμού παρέμβασης στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, με αφορμή την απαράδεκτη αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους στο Μινσκ.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τις αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας, διεκδικώντας «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επιβολή κυρώσεων, λέγοντας πως «εμείς παίξαμε έναν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό, να ζητήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της Σάπεγκα, να ζητήσουμε την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, που έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Και να ζητήσουμε επίσης από το Συμβούλιο να εξετάσει την επιβολή επιπλέον τομεακών οικονομικών κυρώσεων», τόνισε σε μια ...επίδοση διαπιστευτηρίων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.λπ. για τη συνέργεια στην ευόδωση του σχεδιασμού τους.

Επανέλαβε εξάλλου τα περί κρατικής αεροπειρατείας από μέρους της κυβέρνησης Λουκασένκο, «πράξη η οποία απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός της ΕΕ», είπε, κάνοντας γαργάρα ότι ακριβώς η ΕΕ είναι που έχει αποδεχτεί τέτοιες πρακτικές ακόμα και στον εναέριο χώρο της, εφόσον τότε βόλευε τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Για τη φημολογούμενη εμπλοκή πρακτόρων που επιβιβάστηκαν μαζί με τον συλληφθέντα στο αεροσκάφος στην Αθήνα, ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους από την πορεία του και την προσγείωσή του τελικά στο Μινσκ αντί του Βίλνιους όπου επρόκειτο να προσγειωθεί». Χαρακτήρισε αυτά τα λεγόμενα «φήμες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες», ενώ είπε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει καμία εκτίμηση, καμία πληροφορία πως υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό.

Σημειωτέον, χτες, με δεδομένη τη στοίχισή τους σε μια ακόμα βρωμοδουλειά των ΗΠΑ και της ΕΕ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «έστησαν καβγά» για την «αποτελεσματικότητα» της ΕΥΠ και ποιος έκανε ως κυβέρνηση την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» των μυστικών υπηρεσιών. Εκείνοι, που έχουν κάνει τη χώρα ορμητήριο των ευρωατλαντικών υπηρεσιών και μηχανισμών, και δεν δίστασαν να προτείνουν τα προηγούμενα χρόνια την εγκατάσταση της σχολής πρακτόρων της ΕΕ στην Ελλάδα!

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή, προσδοκώντας, όπως είπε, να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες πια που «θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός ΕΕ», καθώς «έχει ξεχωριστή σημασία για τα κράτη του νότου τα οποία είναι πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό».

Σε μια υπενθύμιση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με «όπλο» το εμβόλιο είπε πως στην ΕΕ «έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε άνω των 100 εκατ. εμβολίων σε τρίτες χώρες, έτσι ώστε να είμαστε και εδώ πρωταγωνιστές ως ΕΕ στην παγκόσμια προσπάθεια η οποία γίνεται να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία». Επ' αυτού, και με την κριτική ότι Ρωσία και Κίνα πήραν κεφάλι στις σχετικές εξαγωγές και δωρεές, επέμεινε ότι η ΕΕ ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Τέλος, για τα ζητήματα των «πράσινων» μπίζνες που επίσης συζητήθηκαν στη Σύνοδο, ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στην κυβέρνησή του είναι «πολύ πιο τολμηροί στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» παραπέμποντας και στα «σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση με πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης», όπως τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι διασφαλίζει πόρους και πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, φορτώνοντας ενεργειακή φτώχεια, ανεργία και νέα χαράτσια στο λαό.

Επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία προανήγγειλε ... ο Πάιατ

«Αγκυροβόλιο» η Ελλάδα για τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή

Την «αξιοσημείωτη μεταμόρφωση στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία» και «τις προοπτικές για το μέλλον υπό το φως της εξελισσόμενης γεωπολιτικής της Μεσογείου» ανέπτυξαν ΑμερικανοΝΑΤΟικοί παράγοντες χτες, σε εκδήλωση του περιλάλητου «German Marshall Fund» με τίτλο «Μια νέα εποχή για μια παλιά φιλία: Αμερική και Ελλάδα στον 21ο αιώνα».

Ανάμεσά τους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά, τόνισε την ανάγκη να «συνεισφέρουν» στις διαπραγματεύσεις με «αμερικανική διπλωματική ηγεσία», επιμένοντας μάλιστα ότι είναι σε καλύτερη θέση να το πράξουν από ό,τι η ΕΕ. Τόνισε ότι πέρυσι Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν κοντά σε «καταστροφή» εξαιτίας της στάσης της δεύτερης. «Ηταν η χειρότερη κρίση από την εποχή των Ιμίων», είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα «είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση» και εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λύσουν τα θέματα μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με καταφυγή σε σύγκρουση, που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της θητείας του στην Ελλάδα και πώς εξελίχθηκαν οι διμερείς σχέσεις στο διάστημα αυτό, θύμισε - αναγνωρίζοντας τα «οφέλη» από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ότι το 2018 η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ απέλασε 4 Ρώσους που υπονόμευαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποδαύλιζαν συγκρούσεις στους κόλπους της Ορθοδοξίας, όπως είπε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών που πραγματικά «άλλαξε το παιχνίδι» και «το πώς οι δύο χώρες δουλεύουν μαζί για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή». Τόνισε δε τις ευκαιρίες που άνοιξαν για μπίζνες μέσα από τη Συμφωνία, με σχέδια για μπίζνες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σόφια, τα Σκόπια, τη Σερβία και το Κόσοβο.

Στο σήμερα, περιέγραψε τη ρωσική επέκταση σε Κριμαία, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι «βασικός εταίρος» των Αμερικανών στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την περιοχή.

Αναφερόμενος στην επέκταση των βάσεων που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι ενισχύουν την «ευελιξία» των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την ανάπτυξή τους σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη Σούδα, χαρακτηρίζοντάς την ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως κόμβου μεταξύ τριών ηπείρων, αλλά και λόγω της ποιότητας της διμερούς συνεργασίας.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά την επίσκεψή του χτες και προχτές στη Ρωσία «έχει στα σχέδιά του» να επισκεφτεί και την Ουκρανία, δείχνοντας ο Πάιατ ...πολύ καλά πληροφορημένος για τις κινήσεις του Ελληνα υπουργού.

Στην ίδια εκδήλωση μετείχε και ο Ν. Μπερνς, πρώην πρέσβης τους στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της θητείας του εδώ, θύμισε ότι την εποχή του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (την οποία χαρακτήρισε δίκαιη επέμβαση) έγιναν δεκάδες πορείες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Θύμισε επίσης ότι το ΚΚΕ έριξε το άγαλμα του Τρούμαν στην Αθήνα, και το άγαλμα του Βαν Φλιτ στη λίμνη της Καστοριάς.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι μέρες της βίας, της μάχης των αγαλμάτων, έχουν περάσει», επιμένοντας ότι οι δύο χώρες έχουν καταστεί «στρατηγικοί εταίροι», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα «άγκυρα» για ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε κι αυτός στόχο να περιορίσουν τη ρωσική δύναμη στην Ευρώπη, ως έναν από τους βασικούς στόχους των ΗΠΑ διεθνώς, συνεργαζόμενες στο θέμα με την ΕΕ, κόντρα στο αντίπαλο δίδυμο Κίνα - Ρωσία, που όπως είπε συνεργάζονται κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πλούσιο το βιογραφικό του «ακτιβιστή» Προτάσεβιτς

Είναι γεγονός ότι το βιογραφικό και η πολιτική δραστηριότητα του 26χρονου Λευκορώσου αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτάσεβιτς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρόσωπο της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απαγωγή του από τις αρχές της Λευκορωσίας, έχει ενεργή συμμετοχή σε νεοναζιστικά μπλοκ, ενώ ανοιχτοί είναι οι «δίαυλοί» του με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου συμμετείχε ουσιαστικά στην ομάδα της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια, που ήρθε στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο εν λόγω:

-- Είναι ενεργό μέλος της εθνικιστικής οργάνωσης «Pahonia», μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει προχωρήσει σε δράσεις μαζί με το νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία.

-- Φιγουράρει άλλωστε σε φωτογραφία στο Facebook κατά τη διάρκεια των «διαδηλώσεων» στην πλατεία Μαϊντάν, το 2014, να συμμετέχει σε βανδαλισμό και καταστροφή αγάλματος του Λένιν και στη συνέχεια φωτογραφίζεται με το κομμένο κεφάλι του Λένιν, φορώντας τη σημαία της «λευκής» «Δημοκρατίας της Ρουθηνίας».

-- Το 2012 τέθηκε υπό κράτηση ως διαχειριστής ομάδων αντιπολίτευσης στα κοινωνικά δίκτυα. Τότε ήταν μέλος του Μετώπου Νεολαίας, μιας αντικομμουνιστικής, δεξιάς φιλο-ΕΕ οργάνωσης που οργάνωνε κινητοποιήσεις στον δρόμο κατά του Λουκασένκο, ενώ αγωνιζόταν και για την επέκταση της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας (έναντι της ρωσικής).

-- Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2017 συμμετείχε σε σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, μέσα από τις γραμμές νεοναζιστικού μαύρου μπλοκ, όπως φαίνεται σε σχετικές φωτογραφίες. Συμμετείχε μάλιστα στην εγκατάσταση ενός προσωρινού εθνικιστικού μνημείου, αλλά και σε δράσεις «συμβολικού» καψίματος βιβλίων.

-- Τον Απρίλη του 2018 βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σειρά επαφών, στην «πιο σημαντική βδομάδα της ζωής» του, όπως έγραψε ο ίδιος. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε να εργάζεται στο υποστηριζόμενο οικονομικά από τις ΗΠΑ ραδιόφωνο Euroradio.fm. Αργότερα - το 2019 - δούλεψε για τον λευκορωσικό «κλάδο» του περιβόητου αμερικανικού «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη/Ράδιο Ελευθερία» (Radio Free Europe/Radio Liberty), με τις γνωστές σχέσεις με τον Τζ. Σόρος.

-- Το 2020 ήταν ιδρυτής και αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων «Nexta», ενός καναλιού στο Telegram, υποστηριζόμενου από το πολωνικό - λευκορωσικό κανάλι «Belsat». Το «Nexta», που πρωτοστάτησε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και φέρεται να χρηματοδοτείται από πολωνικές μυστικές υπηρεσίες, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, έχοντας πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας.

Από το 2019 ζούσε στην Πολωνία, από όπου είχε ζητήσει και πολιτικό άσυλο.

ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής

Συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι κινητοποιήσεις, πικετοφορίες και εκδηλώσεις στις οποίες καλούν η ΕΕΔΥΕ, σωματεία και φορείς για να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Τα ραντεβού για τις επόμενες μέρες έχουν ως εξής:

Την Παρασκευή 28 Μάη, συγκέντρωση πραγματοποιείται στη Ρόδο.

Το Σάββατο 29 Μάη, στις 10.30 π.μ., η ΕΔΥΕΘ οργανώνει συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC.

Την Κυριακή 30 Μάη, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική μηχανοκίνητη πορεία στο Στεφανοβίκειο, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 11 το πρωί. Την ίδια μέρα συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Αλεξανδρούπολη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Σάμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ