Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία προανήγγειλε ... ο Πάιατ

«Αγκυροβόλιο» η Ελλάδα για τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή

Την «αξιοσημείωτη μεταμόρφωση στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία» και «τις προοπτικές για το μέλλον υπό το φως της εξελισσόμενης γεωπολιτικής της Μεσογείου» ανέπτυξαν ΑμερικανοΝΑΤΟικοί παράγοντες χτες, σε εκδήλωση του περιλάλητου «German Marshall Fund» με τίτλο «Μια νέα εποχή για μια παλιά φιλία: Αμερική και Ελλάδα στον 21ο αιώνα».

Ανάμεσά τους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά, τόνισε την ανάγκη να «συνεισφέρουν» στις διαπραγματεύσεις με «αμερικανική διπλωματική ηγεσία», επιμένοντας μάλιστα ότι είναι σε καλύτερη θέση να το πράξουν από ό,τι η ΕΕ. Τόνισε ότι πέρυσι Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν κοντά σε «καταστροφή» εξαιτίας της στάσης της δεύτερης. «Ηταν η χειρότερη κρίση από την εποχή των Ιμίων», είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα «είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση» και εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λύσουν τα θέματα μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με καταφυγή σε σύγκρουση, που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της θητείας του στην Ελλάδα και πώς εξελίχθηκαν οι διμερείς σχέσεις στο διάστημα αυτό, θύμισε - αναγνωρίζοντας τα «οφέλη» από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ότι το 2018 η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ απέλασε 4 Ρώσους που υπονόμευαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποδαύλιζαν συγκρούσεις στους κόλπους της Ορθοδοξίας, όπως είπε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών που πραγματικά «άλλαξε το παιχνίδι» και «το πώς οι δύο χώρες δουλεύουν μαζί για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή». Τόνισε δε τις ευκαιρίες που άνοιξαν για μπίζνες μέσα από τη Συμφωνία, με σχέδια για μπίζνες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σόφια, τα Σκόπια, τη Σερβία και το Κόσοβο.

Στο σήμερα, περιέγραψε τη ρωσική επέκταση σε Κριμαία, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι «βασικός εταίρος» των Αμερικανών στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την περιοχή.

Αναφερόμενος στην επέκταση των βάσεων που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι ενισχύουν την «ευελιξία» των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την ανάπτυξή τους σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη Σούδα, χαρακτηρίζοντάς την ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως κόμβου μεταξύ τριών ηπείρων, αλλά και λόγω της ποιότητας της διμερούς συνεργασίας.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά την επίσκεψή του χτες και προχτές στη Ρωσία «έχει στα σχέδιά του» να επισκεφτεί και την Ουκρανία, δείχνοντας ο Πάιατ ...πολύ καλά πληροφορημένος για τις κινήσεις του Ελληνα υπουργού.

Στην ίδια εκδήλωση μετείχε και ο Ν. Μπερνς, πρώην πρέσβης τους στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της θητείας του εδώ, θύμισε ότι την εποχή του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (την οποία χαρακτήρισε δίκαιη επέμβαση) έγιναν δεκάδες πορείες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Θύμισε επίσης ότι το ΚΚΕ έριξε το άγαλμα του Τρούμαν στην Αθήνα, και το άγαλμα του Βαν Φλιτ στη λίμνη της Καστοριάς.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι μέρες της βίας, της μάχης των αγαλμάτων, έχουν περάσει», επιμένοντας ότι οι δύο χώρες έχουν καταστεί «στρατηγικοί εταίροι», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα «άγκυρα» για ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε κι αυτός στόχο να περιορίσουν τη ρωσική δύναμη στην Ευρώπη, ως έναν από τους βασικούς στόχους των ΗΠΑ διεθνώς, συνεργαζόμενες στο θέμα με την ΕΕ, κόντρα στο αντίπαλο δίδυμο Κίνα - Ρωσία, που όπως είπε συνεργάζονται κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε πολλά μέρη του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ