Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Με επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς όρους στήνουν παιχνίδια στις πλάτες των αποδήμων

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν και στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το άθλιο αλισβερίσι. Από κοντά και το ΚΙΝΑΛ

Eurokinissi

Με την πλήρη επιβεβαίωση ότι το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων ανακινήθηκε για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους - ενώ ήδη υπάρχει πρόσφατα ψηφισμένος νόμος - και με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν το άθλιο πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των ομογενών διεξήχθη η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη και έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση υπονόμευσης του νόμου από την κυβέρνηση που τον ψήφισε, μέχρι το σημείο ο αρμόδιος υπουργός Απόδημου Ελληνισμού Κ. Βλάσης να τον χαρακτηρίζει «εμμονή», σε ένα ρεσιτάλ τυχοδιωκτισμού! Στην ίδια ακριβώς ρότα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που διά της βουλευτή του Θ. Τζάκρη ανακίνησε το θέμα, δίνοντας πάσα στην κυβέρνηση: Ενώ υιοθέτησε τον προηγούμενο νόμο και τη λογική των κριτηρίων για την ψήφο των ομογενών, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στις ΗΠΑ, έκανε λόγο για «προσβλητικά και αχαρακτήριστα κριτήρια», κάτι που δεν είχε αναφερθεί ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή!

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, και μόνο το γεγονός ότι στη συζήτηση στη Βουλή ανέφερε πως «πάντα πάλευε για την ψήφο των απόδημων» ενώ από το 2001, όταν ψηφίστηκε η συνταγματική ρύθμιση των 200 ψήφων, μέχρι και το 2012, που μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν περισσότερες από 200 ψήφους, δεν έφεραν ούτε μία φορά νόμο για την ψήφο των αποδήμων, αποκαλύπτει απλά το μέγεθος της υποκρισίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την έναρξη της συζήτησης τόνισε πως «είχα πει στην Επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης εκλογικού δικαιώματος υπό δύο προϋποθέσεις: Να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα. Είχα απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί, καθώς όλα τα άλλα ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν, εφόσον βέβαια είχαν συμφωνηθεί αυτές οι δύο κεντρικές προϋποθέσεις».

Στην απουσία διαβούλευσης εστίασε την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γ. Κατρούγκαλο να πασχίζει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απροκάλυπτη πάσα που έδωσε το κόμμα του στην κυβέρνηση με τις γνωστές δηλώσεις Τζάκρη για αλλαγή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων, καταγγέλλοντας υποκριτικά ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον ψηφισμένο νόμο - τα κριτήρια του οποίου η Θ. Τζάκρη χαρακτήρισε άδικα, προεξοφλώντας αναίρεσή τους από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - και αντί αυτού «φέρνει ένα νομοσχέδιο γονατογράφημα, που ξέρετε ότι δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει».

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε την αντιδραστική πρόταση που κατατέθηκε ως τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή να γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, «και επομένως, πράγματι, οι τέσσερις βουλευτές που θα εκλέγονται ανά μεγάλη, μείζονα εκλογική περιφέρεια του εξωτερικού θα είναι τέσσερις, ασχέτως αν θα ψηφίσουν ένα ή δύο εκατομμύρια στις σχετικές εκλογές». Εφτασε μάλιστα να υιοθετήσει παλαιότερη τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου για διαδικασίες που οδηγούν σε «αμιγείς συνδυασμούς» που «δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι κομματικοί, ελλαδικοί. Μπορεί να είναι και ενωτικοί, εθνικού χαρακτήρα».

Στο ίδιο πνεύμα, η Θεοδώρα Τζάκρη υπεραμύνθηκε του ενιαίου ψηφοδελτίου και της προσπάθειας τους εκλεγμένους βουλευτές από τον απόδημο ελληνισμό «να τους αθροίσουμε ως εθνικές και όχι ως κομματικές δυνάμεις».

Σε ένα παράλληλο ...σύμπαν εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνης, ο οποίος, αφού απολογήθηκε για την αδράνεια του κόμματός του να θεσπίσει όταν μπορούσε την επιστολική ψήφο, παρουσίασε τον υπάρχοντα νόμο ως προϊόν συμβιβασμού, σαν επιβολή του ΚΚΕ! Και είπε: «Προκειμένου να ψηφίσουμε έναν νόμο σαφώς κατώτερο των περιστάσεων, όπως ουσιαστικά σήμερα ομολογεί η ΝΔ, θυσιάσαμε την ευκαιρία που μας παρείχε μέχρι τότε το Σύνταγμα να καθιερώσουμε μία γνήσια καθολική ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού. Αντ' αυτού, καθιερώσαμε τους περιορισμούς που επέβαλε σε όλους μας το Κομμουνιστικό Κόμμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ