Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Στις 16 Ιούνη στη Γενεύη η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Με φόντο τη συνολικότερη ένταση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας, αλλά και τη νέα όξυνση της αντιπαράθεσης για τη Λευκορωσία, το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν χτες ότι οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 16 Ιούνη. Αυτή θα είναι η πρώτη διά ζώσης συνάντηση τους μετά την εκλογή του Μπάιντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ.

«Η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ, η στρατηγική σταθερότητα, διεθνή ζητήματα, η διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων και η συνεργασία κατά της πανδημίας θα είναι μεταξύ των θεμάτων που σκοπεύουν να συζητήσουν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Γενεύη», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι περίπλοκες αυτήν τη στιγμή, αλλά οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν. Αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα «που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των θητειών του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με όλες τις δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας με τη Ρωσία», και είπε ότι «δεν θα είναι εύκολο να τα ξεκαθαρίσουμε».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει στον Πούτιν και το θέμα της Ουκρανίας, καθώς επίσης τις εξελίξεις αναφορικά με τη Λευκορωσία. Η ίδια, απαντώντας σε κριτική σχετικά με το αν πρέπει να γίνει τώρα αυτή η συνάντηση, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φοβάται να ορθώσει το ανάστημά του στους αντιπάλους μας και να χρησιμοποιήσει μια στιγμή αυτοπρόσωπης διπλωματίας, ώστε να αναφερθεί σε τομείς για τους οποίους ανησυχεί και να αναζητήσει ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς στους οποίους έχουμε αμοιβαία συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ