Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σύνθετα καθήκοντα σε σύνθετες συνθήκες πάλης

Κάποιες σκέψεις επάνω στο πρώτο κείμενο των Θέσεων.

Στο ξεκίνημα του παρόντος κειμένου ξεκαθαρίζω πως προσωπικά συμφωνώ με το περιεχόμενό του και τις εκτιμήσεις που καταγράφονται σε αυτό αναφορικά με τον απολογισμό δράσης της Κεντρικής Επιτροπής όσο και του Κόμματος συνολικά. Στο παρόν σημείωμα θα επικεντρωθώ στα ζητήματα ιδεολογικοπολιτικής- διαφωτιστικής δουλειάς τα οποία αναλύονται στο πρώτο προσυνεδριακό κείμενο.

Στην τετραετία που πέρασε από το προηγούμενο Συνέδριο του Κόμματος έγιναν αρκετά θετικά βήματα στον τομέα της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς. Σταθμοί αυτής της προσπάθειας υπήρξαν οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση και η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Επ' αφορμή λοιπόν των παραπάνω έλαβε χώρα μια σειρά σημαντικών εκδόσεων - εκδηλώσεων ιδεολογικοπολιτικού περιεχομένου με βασικότερη φυσικά την έκδοση των τεσσάρων τόμων του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος. Πιστεύω πως όλη αυτή η δραστηριότητα λειτούργησε θετικά σε δύο επίπεδα: Από τη μία στο να έρθουν οι νεότερες ηλικίες σε επαφή με την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, μακριά από τις κάθε λογής παραχαράξεις και διαστρεβλώσεις. Από την άλλη, στο να βοηθηθούν σημαντικά τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος στην παραπέρα μελέτη και εμβάθυνση πάνω σε ζητήματα ιστορίας και μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας. Η συγκεκριμένη παράμετρος αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα καθώς εν τέλει οδηγεί στο όλο και μεγαλύτερο ιδεολογικοπολιτικό ατσάλωμα των μελών και στελεχών του Κόμματος τόσο απέναντι στους ιδεολογικούς αντιπάλους όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση της ικανότητας μελών και στελεχών στη συζήτηση για καθημερινά προβλήματα σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους κ.λπ.

Σημαντικό βοήθημα στην αναβάθμιση της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς αποτελεί και ο «Ριζοσπάστης». Αυτό καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στην ποιοτική και αισθητική αναβάθμισή του. Η αναβάθμιση αυτή αφορά τόσο το καθημερινό φύλλο (θεματικά τετρασέλιδα) όσο κι εκείνο του Σαββατοκύριακου. Τα θεματικά τετρασέλιδα βοηθούν στην ακόμη καλύτερη ανάδειξη διαφόρων ζητημάτων της επικαιρότητας πάντα σχετιζόμενων με το κύριο θέμα του τετρασέλιδου κατά περίπτωση. Ενα ακόμη πολύ θετικό βήμα είναι ότι στα τετρασέλιδα αυτά περιλαμβάνεται και αρθρογραφία που έχει να κάνει με τα όσα συμβαίνουν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ευρωπαϊκές και μη. Καλό είναι όλο αυτό το υλικό να μελετάται σε βάθος καθώς είναι δυνατό να αποτελέσει σημαντική πηγή για την άντληση στοιχείων που εν συνεχεία μπορούν να βοηθήσουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό και την καλύτερη τεκμηρίωση των επιχειρημάτων μας στην καθημερινή συζήτηση για διάφορα ζητήματα επικαιρότητας. Επίσης η παράθεση διαφόρων στοιχείων και παραδειγμάτων από τις εξελίξεις σε άλλες χώρες βοηθά στο να κατανοηθεί καλύτερα η θέση του Κόμματος πως το σημερινό κοινωνικό οικονομικό σύστημα, παρά τις τυχόν επιμέρους διαφορές, που μπορεί να υπάρχουν στη λειτουργία του από χώρα σε χώρα ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης της εγχώριας οικονομία,ς όσα «θετικά προσωπεία» κι αν προσπαθήσει να φορέσει θα παραμείνει ίδιο κι απαράλλαχτο. Αυτό εν τέλει σημαίνει ότι μόνη ουσιαστική διέξοδος για τους λαούς όλου του κόσμου αποτελεί η εκ βάθρων ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Σημαντικά θετικά βήματα έγιναν επίσης κατά την προηγούμενη τετραετία και στο κομμάτι της παρέμβασης του Κόμματος στον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα διάφορες ανάλογες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ολη αυτή η προσπάθεια αναδεικνύει για άλλη μία φορά την ανωτερότητα του κόμματος της εργατικής τάξης, το οποίο δίνει στην πολιτιστική δραστηριότητα τη θέση που πραγματικά της αρμόζει.

Σημαντικά βήματα έγιναν επίσης και στην κατεύθυνση αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθώς και στο πεδίο της παρέμβασης στο διαδίκτυο. Δημιουργία του ενημερωτικού portal «902.gr», ανάρτηση βίντεο ή ζωντανή μετάδοση διαφόρων εκδηλώσεων του Κόμματος μέσω του πόρταλ κ.λπ. Ξεχωριστή είναι η σημασία της σειράς επεισοδίων podcast που επιμελείται και παρουσιάζει η ΚΝΕ μέσω του portal «902.gr», οι οποίες αφορούν ζητήματα νεολαίας. Εξίσου σημαντικό είναι και το ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες συνεχίστηκε και συνεχίζεται κανονικά η εκδοτική δραστηριότητα της «Σύγχρονης Εποχής».

Επίσης πολύ θετικό στοιχείο αποτέλεσε και συνεχίζει ν' αποτελεί η εν μέσω πανδημίας και καραντίνας διεξαγωγή διαφόρων σημαντικών διαδικτυακών εκδηλώσεων ποικίλης θεματολογίας είτε από την πλευρά του Κόμματος είτε από διάφορους φορείς του κινήματος με προοδευτικό πάντα προσανατολισμό. Ολο αυτό βοήθησε και βοηθά ώστε ένα τμήμα του κόσμου να μην αποκοπεί εντελώς από την παρακολούθηση των εξελίξεων διαφόρων σημαντικών κι επίκαιρων ζητημάτων. Ολη αυτή η δραστηριότητα μέσω διαδικτύου καλό θα είναι να συνεχιστεί για όσο ακόμα απαιτηθεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνονται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Από την άλλη βέβαια η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει ούτε τη διά ζώσης επικοινωνία ούτε πολύ περισσότερο τις κλασικές μορφές πάλης (συλλαλητήρια, πικετοφορίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας και λοιπά όπως αποφασίζονται κατά περίπτωση από τις συλλογικές διαδικασίες). Δεδομένο είναι πως κατά τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε δράσεων - κινητοποιήσεων με φυσική παρουσία θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται στο ακέραιο όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως συστήνονται από την επιστημονική κοινότητα.

Συνεχίζουμε με δύναμη και αισιοδοξία.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες του εικοστού πρώτου Συνεδρίου του Κόμματος.


Ευάγγελος Βάγιας
Πτυχιούχος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Λάρισα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2021-06-05 00:00:00.0)
Γιατί επισημαίνεται η καθοριστική σημασία της ιδεολογικής-μορφωτικής δουλειάς στις ΚΟ; Πάντα δεν ήταν αυτό καθήκον «πρώτης γραμμής»; (2021-02-23 00:00:00.0)
Για την παρέμβασή μας στα πανεπιστήμια (2017-03-08 00:00:00.0)
Για την κυκλοφορία και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» (2017-02-08 00:00:00.0)
Οι θέσεις του Κόμματος... (2005-02-04 00:00:00.0)
Για την ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης (2005-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ