Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατήγγειλαν τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και την υποκρισία των αστικών κομμάτων

Το Κόμμα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο

Τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, την υποκρισία και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σε βάρος των αποδήμων κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει να απαντήσει στο γιατί γίνεται η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο των αποδήμων, την ώρα που υπάρχει ήδη ψηφισμένος νόμος, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, όταν θα έπρεπε να συζητιούνται ζητήματα που είτε αφορούν στην εφαρμογή αυτού του νόμου είτε σε γραφειοκρατικά εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Ελληνες μετανάστες από τη λειτουργία προξενικών αρχών με την αποψίλωση, τις ελλείψεις προσωπικού, με τη μείωση των κονδυλίων κατά 80% για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια κ.λπ.

«Θέλετε να υπονομεύσετε την εφαρμογή του νόμου», κατήγγειλε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε πάτημα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου. Επιπλέον, χαρακτήρισε την πρότασή του για ενιαίο ψηφοδέλτιο βαθιά αντιδραστική καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο γιατί δεν είναι ενιαία η ομογένεια. Υπάρχει ταξική διαφοροποίηση και δεν μπορεί να εκφράζονται από το ίδιο ενιαίο ψηφοδέλτιο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Γκιόκας στηλίτευσε ακόμα την τοποθέτηση ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης ότι η ψήφος των αποδήμων αφορά μόνο αυτούς, τονίζοντας ότι αφορά και όσους ζουν στην Ελλάδα αφού το τι σύνταξη θα υπάρχει, τι εργασιακές σχέσεις, Παιδεία, Υγεία, φορολογία θα καθορίζεται κι απ' την ψήφο όσων δεν ζουν στη χώρα και άρα δεν υφίστανται τις άμεσες συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών.

Επικαλέστηκε μάλιστα και τοποθετήσεις εκπροσώπων κοινοτήτων απόδημου ελληνισμού στη διαδικασία ακρόασης φορέων, που παραδέχτηκαν πως στις ευρωεκλογές προτίμησαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις χώρες όπου μένουν και όχι στην Ελλάδα ακριβώς γιατί η ζωή και το μέλλον τους είναι συνδεδεμένα με τη χώρα όπου ζουν.

Επανέλαβε τους τρεις όρους που έχει θέσει το ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων: Τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις (φορολογία), την ελάχιστη παρουσία στη χώρα (δύο χρόνια τα τελευταία 35) και την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα. Σημείωσε ότι αυτά τα κριτήρια δεν είναι αυθαίρετα, είναι απολύτως λογικά και συμβατά με τη διεθνή πρακτική και την ελληνική πραγματικότητα, ενώ έχουν διατυπωθεί στην πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επισήμανε ότι στην υπόθεση της ψήφου του απόδημου ελληνισμού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα κι αυτή είναι η ισχύς του αναχρονιστικού «δικαίου του αίματος» και καταλήγοντας τόνισε ότι η στάση όλων των αστικών κομμάτων με την υποκρισία και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό πρέπει να γίνει κριτήριο για τον απόδημο ελληνισμό και να μη δεχθεί τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του.

Απροκάλυπτη ψηφοθηρία στο χώρο των αποδήμων

Τα ιδιοτελή και μικροπολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων ανέδειξε από το βήμα της Βουλής και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «αφενός το θέμα αυτό επιχειρείται να αξιοποιηθεί απ' την κυβέρνηση ως αντιπερισπασμός απ' τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός και φέρει γι' αυτήν βαρύτατες ευθύνες και αφετέρου εξακολουθεί αυτό το θέμα να αποτελεί ένα διαχρονικό πεδίο απροκάλυπτης ψηφοθηρίας στο χώρο του απόδημου ελληνισμού».

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε την ψηφοθηρική στάση και του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ είχε ψηφίσει τον προηγούμενο νόμο έδωσε με τις δηλώσεις Τζάκρη πάσα στην κυβέρνηση να παίξει τα πολιτικά της παιχνίδια.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το δικαίωμα ψήφου διευκολύνεται για όσους κατοικούν στο εξωτερικό και διατηρούν ουσιαστικούς δεσμούς με την πραγματικότητα της χώρας, ενώ αφού αναφέρθηκε στα οξυμένα τους προβλήματα, όπως π.χ. μείωση και κλείσιμο ελληνικών σχολείων, κατέληξε λέγοντας: «Και έρχεστε και πουλάτε τσάι και συμπάθεια στους Ελληνες του εξωτερικού! Εφαρμόστε λοιπόν το νόμο για να διευκολύνετε όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Στην παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αθ. Πλεύρη, ο οποίος επικαλέστηκε το Σύνταγμα, υπενθύμισε ότι το Σύνταγμα κάνει διαχωρισμό μεταξύ έθνους και λαού, ακριβώς γιατί δεν είναι το ίδιο αυτός που κατοικεί στην Ελλάδα και πληρώνει τις συνέπειες της όποιας επιλογής, με αυτόν που κατοικεί σε άλλη χώρα.

Αναφερόμενος επίσης στην τοποθέτηση του Αθ. Πλεύρη ότι το «δίκαιο του αίματος» ισχύει παντού, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε πως οι χώρες όπου ισχύει βάζουν προϋποθέσεις και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ αυστηρές, σχεδόν απαγορευτικές, όπως το Ισραήλ και η Ιρλανδία, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. «Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που το υπερασπίζεστε με χέρια και με πόδια», επισήμανε, «θεωρεί ότι είναι θεμιτές οι προϋποθέσεις που πρέπει να μπουν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».

«Δεν μπορεί να συγκρίνετε, σε καμία περίπτωση, τη θέση ενός Ελληνα μισθωτού που ζει εδώ με έναν που είναι στο εξωτερικό, γι' αυτό και όλα τα κράτη βάζουν προϋποθέσεις», σημείωσε.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν στέκεται στείρα στο θέμα, και γι' αυτό είχε θέσει τα τρία κριτήρια που είχαν αποδεχθεί όλα τα κόμματα τα οποία σήμερα ξεφτιλίζονται αφού πριν 1,5 χρόνο, όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα, «βγάζατε λόγους φιλιππικούς για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ