Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Μεγαλώνουν τα πακέτα στήριξης για το κεφάλαιο και ο λογαριασμός για τον λαό

Συμπληρωματική δόση 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, που απαλλάσσει τη μεγαλοεργοδοσία από το «μισθολογικό κόστος»

Συμπληρωματική δόση ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό εκταμιεύτηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, όπως η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από μισθολογικά κονδύλια και ασφαλιστικές εισφορές, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κ.ά., με το ταυτόχρονο άπλωμα της «ευέλικτης» εργασίας.

Πρόκειται για αδιάθετα κεφάλαια του εν λόγω προγράμματος, καθώς κυβερνήσεις ισχυρών οικονομιών της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν έχουν ανάγκη να καταφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συνολικό ποσό στήριξης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος SURE διαμορφώνεται στα 5,27 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την αρχική κατανομή.

Τα ποσά αυτά, όπως και οι εκταμιεύσεις που θα ακολουθήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα φορτωθούν στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε σχετική δήλωση σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αξιοποιεί, και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας...».

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε διαδοχικές εκδόσεις ομολόγων και αντλεί δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, με τα οποία χρηματοδοτείται το πρόγραμμα SURE, ουσιαστικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ με τη μορφή κάλυψης του μισθολογικού και ασφαλιστικού «κόστους». Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές «μετακυλίονται άμεσα στις χώρες της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες τους για στήριξη της απασχόλησης».

Ελλείμματα στις πλάτες του λαού

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το α' 4μηνο (Γενάρης - Απρίλης) το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα ύψους 6,2 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 8,8 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 23,9 δισ. ευρώ έναντι 15,1 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, τα ελλείμματα αυτά όπως και τη διόγκωση του κρατικού χρέους, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου, θα φορτωθούν στη συνέχεια στις λαϊκές πλάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025, που αποστέλλεται τις επόμενες μέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022. Το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και τα επόμενα έτη θα ανέβει στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη αντί για αύριο όπως αναμενόταν αρχικά. Την ίδια ημερομηνία θα δημοσιοποιηθούν και οι εκθέσεις με τις φετινές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που αφορούν όλα τα κράτη της ΕΕ.

Ορθάνοιχτοι οι κρουνοί από την ΕΚΤ

Εξάλλου, στις 10 Ιούνη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Οπως όλα δείχνουν, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στο ύψος του - και για όσο διάστημα χρειαστεί - θα διατηρηθεί και το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Στην κατεύθυνση αυτή προϊδέασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), Γ. Στουρνάρας. Μιλώντας στο «Ρόιτερς», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις στρόφιγγες καθώς, όπως είπε, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ