ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Μετά το διήμερο σόου πολιτικού τυχοδιωκτισμού ... καταψηφίστηκε

Eurokinissi

Τα πολιτικά παιχνίδια και οι τυχοδιωκτισμοί σε βάρος των αποδήμων, και η προσπάθεια να στηθεί ένα αποπροσανατολιστικό επικοινωνιακό σόου από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, κυριάρχησαν και κατά τη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούσε την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων τους οποίους θέτει ο ισχύων νόμος.

Οπως ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή της υπόθεσης που ανακίνησε από το «πουθενά» η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας σχετική πάσα του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο δεν «πέρασε», αφού απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία και για την ακρίβεια 200 βουλευτικές ψήφοι. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χτες το απόγευμα, από τους 213 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία 190 ψήφισαν υπέρ και 23 κατά. Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ ήταν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν κατά.

Κατά του νομοσχεδίου, όπως είχε κάνει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε το ΚΚΕ.

Η όλη συζήτηση έδωσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία σε όλα τα αστικά κόμματα να ξεδιπλώσουν τις αντιδραστικές τους προτάσεις, που όλες είχαν ως βάση το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος», προκειμένου να χαϊδέψουν τα αυτιά των αποδήμων, επιβεβαιώνοντας ότι τους βλέπουν μόνο ως «κουκιά» και ως τίποτα παραπάνω.

Αντιδραστικές προτάσεις και διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ

Η ΝΔ επανέφερε την πρόταση να ψηφίζουν όλοι, χωρίς κανέναν περιορισμό και κριτήριο, ακόμα κι αν έχει κάποιο μακρινό πρόγονο Ελληνα και δεν ξέρει ούτε πού πέφτει η Ελλάδα.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έστρωσε τον δρόμο στη ΝΔ να ανακινήσει την όλη συζήτηση (με τις γνωστές δηλώσεις Τζάκρη στην Αμερική περί «προσβλητικών κριτηρίων» που θέτει ο ισχύων νόμος και τα οποία θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση), πέραν των όσων υποστήριζε μέχρι τώρα, προχώρησε παραπέρα από τη ΝΔ, καταθέτοντας τροπολογία με την αντιδραστική πρόταση περί ενιαίου ψηφοδελτίου!

Με την κυβέρνηση τάχθηκε η Ελ. Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο επικεφαλής του, Γ. Βαρουφάκης, υποστηρίζει την χωρίς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχή και τη μείωση των εδρών που εκλέγονται από τους ψηφοφόρους του εσωτερικού, προκειμένου να αντικατασταθούν από αυτούς που θα εκλέγονται από τους απόδημους...

Ταυτόχρονα, τα αστικά κόμματα, στον ανταγωνισμό τους για ...«τσάι και συμπάθεια» προς τους απόδημους, επιχείρησαν συνειδητά να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι τάχα «βάζει εμπόδια στη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές», ότι δήθεν «φοβάται την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» και άλλα τέτοια ανυπόστατα. Ο υπουργός Μ. Βορίδης, αφού ανέφερε ότι υπήρχαν «περιθώρια συνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια που έχουν κοινή βάση το «δίκαιο του αίματος», που «τώρα χάθηκε», στη συνέχεια, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε ότι «από τη μια μεριά ανησυχείτε ότι αν είναι πολλοί» οι απόδημοι που θα ψηφίσουν «θα έχουμε αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Από την άλλη μεριά λέτε ότι αν είναι λίγοι θα έχει αποτύχει η κυβέρνηση». Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε για το ΚΚΕ ότι «αυτό που σας απασχολεί είναι ότι είναι μεγάλη η ομογένεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για το ενιαίο ψηφοδέλτιο και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «έχει επιλέξει να πάει με την πρόταση του ΚΚΕ και όχι με την πρόταση τη δική μας, του ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας την ευθύνη της για τον ισχύοντα νόμο. Ωστόσο, ο ίδιος χτες, δείχνοντας τον τυχοδιωκτισμό του κόμματός του, όταν είδε ότι η θέση για ενιαίο ψηφοδέλτιο πρόσφερε επιχειρήματα στη ΝΔ να τη βγει από ...«αριστερά» στον ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τα κριτήρια στην ψήφο των αποδήμων, όπως αυτά που θέτει ο νόμος!

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατήγγειλαν τα παιχνίδια εντυπώσεων και ψηφοθηρίας στις πλάτες των αποδήμων

Τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από βουλευτές της ΝΔ σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας

Το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε απόλυτα πως όλη η διαδικασία σε Επιτροπές και Ολομέλεια προκλήθηκε από την κυβέρνηση για «λόγους ψηφοθηρικούς, για λόγους επικοινωνιακούς και για να στηθεί ένας δικομματικός καβγάς, μια αντιπαράθεση στις πλάτες των αποδήμων», επισήμανε στη δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Στη συνέχεια ανέδειξε ποιοι είναι όλοι αυτοί που τώρα «το παίζουν φίλοι των αποδήμων», ενώ πρόσθεσε ότι ο επικοινωνιακός χαρακτήρας της συζήτησης επιβεβαιώθηκε και από τη «συστηματική και απροκάλυπτη διαστρέβλωση στην οποία επιδόθηκαν πρωτίστως οι βουλευτές της ΝΔ - όχι όλοι - σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο που και οι ίδιοι ψήφισαν».

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι στον αποπροσανατολισμό αυτό συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι την πρώτη μέρα στοιχήθηκαν πίσω από «την αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ «σήμερα το γύρισαν λίγο», όπως, για παράδειγμα, ο Γ. Ραγκούσης, που ενώ υπερασπίστηκε το κοινό ψηφοδέλτιο «όταν είδαν ότι αυτή η θέση, επειδή είναι διάτρητη, δίνει πολλά επιχειρήματα στην αντίπαλη πλευρά, το γύρισαν σήμερα και προσχώρησαν στη θέση, που την καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός, των κριτηρίων που πρέπει να υπάρχουν για να ασκείται το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας».

Οσο για το βασικό επιχείρημα της ΝΔ ότι με την ύπαρξη των κριτηρίων διαμορφώνονται πολίτες δύο κατηγοριών, ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με την πρόταση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.λπ. «διαμορφώνονται δύο ταχυτήτων και δύο κατηγοριών πολίτες. Οι μεν που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όσον αφορά τη φορολογία, τον στρατό, άλλου είδους υποχρεώσεις, επειδή ζουν σε αυτήν τη χώρα και υπάρχει και η κατηγορία των πολιτών οι οποίοι έχουν μόνο δικαιώματα, δεν έχουν καμία υποχρέωση και δεν υφίστανται ενδεχομένως και καμία συνέπεια της όποιας πολιτικής επιλογής κάνουν».

Πολιτικός τυχοδιωκτισμός

Τον τυχοδιωκτισμό και τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στις πλάτες των αποδήμων στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών.

Αλλάζοντας τον νόμο που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση πριν από ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη και έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος.

Ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε πως όταν ψηφίστηκε ο προηγούμενος νόμος, η κυβέρνηση τον εξυμνούσε. «Τι άλλαξε από τότε;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, παρότι η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν θα συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές που απαιτείται, συνιστά πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ, επανέλαβε πως δεν αρκούν οι «ψυχικοί», όπως λένε, δεσμοί, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικοί δεσμοί με τη χώρα, προκειμένου αυτός που ψηφίζει να υφίσταται τις συνέπειες της ψήφου του. Οπως είπε, ακόμα και το ίδιο το αστικό Σύνταγμα ορίζει ότι η άσκηση δικαιώματος συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο παρέμβασης των λόμπι ή άλλων κρατών στα εσωτερικά της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προϋποθέσεις.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Το επικοινωνιακό, δικομματικό παιχνίδι εντυπώσεων που έχει στηθεί στη Βουλή από κυβέρνηση και αστικά κόμματα πάνω στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αποκάλυψε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καθώς, όπως είπε, «φέρνετε ένα νομοσχέδιο που ξέρετε εξαρχής ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί για να τροποποιήσετε ένα νόμο που ψηφίστηκε με συναίνεση». Και τόνισε ότι ενώ οι κυβερνήσεις δήθεν κόπτονται για τους αποδήμους, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μειώσει κατά 80% τη χρηματοδότηση των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν στον ισχύοντα νόμο μπορούν εύκολα να λυθούν και τόνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και διαμορφώνει ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού που ζει στο εσωτερικό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διατηρούνται πραγματικοί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί με τη χώρα. Τέλος, κάλεσε τους αποδήμους να σκεφτούν ποιοι ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους και ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους.

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και το... Μαλάουι

Το μακρινό Μαλάουι της Ανατολικής Αφρικής επιστράτευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, για να δικαιολογήσει την αμετροεπή και υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των στελεχών της, που ιδρώνουν να μας πείσουν ότι μόνο η Ελλάδα «έχει μείνει πίσω» και δεν δίνει το δικαίωμα στους αποδήμους της να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια. Μάθαμε λοιπόν ότι όπως του είπαν «κάποιοι φορείς», «και οι πολίτες του Μαλάουι μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους από τον τόπο στον οποίο κατοικούν», εν αντιθέσει με τους Ελληνες. Αν ήταν σχήμα λόγου, αποτελεί μεγάλο ατόπημα, γιατί εμπεριέχει το ρατσιστικό υπονοούμενο ότι η εν λόγω αφρικανική χώρα είναι κατά τ' άλλα «υπανάπτυκτη» και «καθυστερημένη». Αν η αναφορά έγινε για ενημερωτικούς λόγους, να πληροφορήσουμε τον Κ. Βλάση ότι το Μαλάουι είναι μία από τις περίπου 120 χώρες στον κόσμο που δεν δίνουν καμία δυνατότητα σε πολίτες της οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές τους. Ενα ινστιτούτο που παρακολουθεί και καταγράφει τις εκλογικές νομοθεσίες σε παγκόσμια κλίμακα αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο τρέχων εκλογικός νόμος δεν προβλέπει ψηφοφορία εκτός χώρας και δεν επιτρέπει στην Εθνική Εφορευτική Επιτροπή να διοργανώνει ψηφοφορία στο εξωτερικό ή να καθορίζει εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Απόδημοι πολίτες του Μαλάουι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο αν επιστρέψουν στο Μαλάουι για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους και τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία» (www.idea.int/node/303379).

Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο το Μαλάουι, το οποίο παρεμπιπτόντως δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς που ζουν μόνιμα στη χώρα τουλάχιστον 7 χρόνια! Και σε άλλες χώρες να ανέτρεχε ο υφυπουργός, π.χ. στη Δανία, θα διαπίστωνε ότι δικαίωμα ψήφου εκεί έχουν μόνο οι υπήκοοι - μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και όσοι από τους υπηκόους της βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, π.χ. εργαζόμενοι κρατικών υπηρεσιών ή ιδιωτικών εταιρειών, διεθνών οργανισμών και διαμένοντες για λόγους σπουδών, υγείας και οποιουσδήποτε άλλους λόγους, σε περίπτωση που η παραμονή τους διαρκέσει λιγότερο από 2 χρόνια (στοιχεία από τον ιστότοπο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Δανίας, www.thedanishparliament.dk). Το ινστιτούτο που αναφέραμε παραπάνω, και για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την προσήλωσή του στους αστικούς θεσμούς, συνοψίζει το ζήτημα σε σχετική του δημοσίευση (www.idea.int/sites/default/files/publications/voting-from-abroad-the-international-idea-handbook.pdf, σελ. 72) στις εξής γραμμές: «Ενα δύσκολο πρόβλημα ανακύπτει σε περιπτώσεις μακρόχρονης διαμονής στο εξωτερικό. Πρέπει αυτοί οι πολίτες, που ζουν εκτός επικράτειας, να διατηρούν το δικαίωμα να επηρεάζουν τη σύνθεση των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων, οι αποφάσεις των οποίων είναι δεσμευτικές μόνο για τους πολίτες που ζουν εντός της επικράτειας; Από την πλευρά της θεωρίας της πολιτικής εκπροσώπησης, δικαίωμα ψήφου μπορούν να έχουν μόνο τα άτομα εκείνα που υφίστανται και τις συνέπειες των εκλογικών τους προτιμήσεων». Ολα τα άλλα που ακούμε από κυβερνητικά και λοιπά χείλη αυτές τις μέρες αποτελούν καιροσκοπισμό σε βάρος των Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών.

ΥΓ. Προς υπουργείο Εξωτερικών, ο εκλογικός νόμος του Μαλάουι: https://mec.org.mw/wp-content/uploads/2019/03/electoral-laws-final.pdf


Δημήτρης Αμπατιέλος, Δρέσδη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ