Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατήγγειλαν τα παιχνίδια εντυπώσεων και ψηφοθηρίας στις πλάτες των αποδήμων

Τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από βουλευτές της ΝΔ σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας

Το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε απόλυτα πως όλη η διαδικασία σε Επιτροπές και Ολομέλεια προκλήθηκε από την κυβέρνηση για «λόγους ψηφοθηρικούς, για λόγους επικοινωνιακούς και για να στηθεί ένας δικομματικός καβγάς, μια αντιπαράθεση στις πλάτες των αποδήμων», επισήμανε στη δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Στη συνέχεια ανέδειξε ποιοι είναι όλοι αυτοί που τώρα «το παίζουν φίλοι των αποδήμων», ενώ πρόσθεσε ότι ο επικοινωνιακός χαρακτήρας της συζήτησης επιβεβαιώθηκε και από τη «συστηματική και απροκάλυπτη διαστρέβλωση στην οποία επιδόθηκαν πρωτίστως οι βουλευτές της ΝΔ - όχι όλοι - σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο που και οι ίδιοι ψήφισαν».

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι στον αποπροσανατολισμό αυτό συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι την πρώτη μέρα στοιχήθηκαν πίσω από «την αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ «σήμερα το γύρισαν λίγο», όπως, για παράδειγμα, ο Γ. Ραγκούσης, που ενώ υπερασπίστηκε το κοινό ψηφοδέλτιο «όταν είδαν ότι αυτή η θέση, επειδή είναι διάτρητη, δίνει πολλά επιχειρήματα στην αντίπαλη πλευρά, το γύρισαν σήμερα και προσχώρησαν στη θέση, που την καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός, των κριτηρίων που πρέπει να υπάρχουν για να ασκείται το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας».

Οσο για το βασικό επιχείρημα της ΝΔ ότι με την ύπαρξη των κριτηρίων διαμορφώνονται πολίτες δύο κατηγοριών, ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με την πρόταση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.λπ. «διαμορφώνονται δύο ταχυτήτων και δύο κατηγοριών πολίτες. Οι μεν που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όσον αφορά τη φορολογία, τον στρατό, άλλου είδους υποχρεώσεις, επειδή ζουν σε αυτήν τη χώρα και υπάρχει και η κατηγορία των πολιτών οι οποίοι έχουν μόνο δικαιώματα, δεν έχουν καμία υποχρέωση και δεν υφίστανται ενδεχομένως και καμία συνέπεια της όποιας πολιτικής επιλογής κάνουν».

Πολιτικός τυχοδιωκτισμός

Τον τυχοδιωκτισμό και τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στις πλάτες των αποδήμων στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών.

Αλλάζοντας τον νόμο που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση πριν από ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη και έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος.

Ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε πως όταν ψηφίστηκε ο προηγούμενος νόμος, η κυβέρνηση τον εξυμνούσε. «Τι άλλαξε από τότε;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, παρότι η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν θα συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές που απαιτείται, συνιστά πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ, επανέλαβε πως δεν αρκούν οι «ψυχικοί», όπως λένε, δεσμοί, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικοί δεσμοί με τη χώρα, προκειμένου αυτός που ψηφίζει να υφίσταται τις συνέπειες της ψήφου του. Οπως είπε, ακόμα και το ίδιο το αστικό Σύνταγμα ορίζει ότι η άσκηση δικαιώματος συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο παρέμβασης των λόμπι ή άλλων κρατών στα εσωτερικά της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προϋποθέσεις.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Το επικοινωνιακό, δικομματικό παιχνίδι εντυπώσεων που έχει στηθεί στη Βουλή από κυβέρνηση και αστικά κόμματα πάνω στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αποκάλυψε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καθώς, όπως είπε, «φέρνετε ένα νομοσχέδιο που ξέρετε εξαρχής ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί για να τροποποιήσετε ένα νόμο που ψηφίστηκε με συναίνεση». Και τόνισε ότι ενώ οι κυβερνήσεις δήθεν κόπτονται για τους αποδήμους, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μειώσει κατά 80% τη χρηματοδότηση των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν στον ισχύοντα νόμο μπορούν εύκολα να λυθούν και τόνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και διαμορφώνει ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού που ζει στο εσωτερικό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διατηρούνται πραγματικοί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί με τη χώρα. Τέλος, κάλεσε τους αποδήμους να σκεφτούν ποιοι ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους και ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ θα ενημερώσει τον λαό για τους κινδύνους αυτής της ρύθμισης (2023-07-25 00:00:00.0)
Κατήγγειλαν τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και την υποκρισία των αστικών κομμάτων (2021-05-26 00:00:00.0)
Πολιτικά παιχνίδια και ψηφοθηρία σε βάρος των αποδήμων (2021-04-16 00:00:00.0)
Συμπαιγνίες με την ψήφο των αποδήμων (2021-04-14 00:00:00.0)
Επαναφέρει ζήτημα ψήφου των ομογενών στο εξωτερικό (2012-10-25 00:00:00.0)
«Εργαλείο» για τη διάσωση του πολιτικού συστήματος (2009-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ