ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν μέσω Δανίας ηγέτες της ΕΕ

Μεταξύ τους και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ

Τις χρόνιες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, όπως και την υποκρισία των... υπέρμαχων των «δημοκρατικών αξιών», έρχονται να υπογραμμίσουν οι νέες αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με τη βοήθεια των αντίστοιχων υπηρεσιών της Δανίας, κατασκόπευσαν Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, την περίοδο 2012 - 2014, δηλαδή επί διακυβέρνησης Ομπάμα - Μπάιντεν.

Σύμφωνα με έκθεση της δανέζικης ραδιοτηλεόρασης «Danmark Radio», σε συνεργασία με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» και τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών για αξιωματούχους σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Νορβηγία.

Παρόμοιες καταγγελίες εμφανίστηκαν το 2013. Η εσωτερική έρευνα στη Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας ξεκίνησε το 2014, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της NSA, Εντ. Σνόουντεν, για τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Σνόουντεν, η NSA υπέκλεπτε το τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στη νέα έκθεση υποστηρίζεται ότι η NSA είχε πλήρη πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες, στα γραπτά μηνύματα κειμένου, στα μηνύματα σε εφαρμογές chat κ.ά. ορισμένων σημαντικών ατόμων, αξιοποιώντας τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη Δανία σε συνεργασία με το FE.

Μεταξύ των πολιτικών που φέρεται να βρίσκονταν υπό κατασκοπεία, εκτός από την Μέρκελ, ήταν ο τότε Γερμανός ΥΠΕΞ και σημερινός Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Μετά την είδηση για την έκθεση, ο Εντ. Σνόουντεν κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι «εμπλέκεται βαθιά σε αυτό το σκάνδαλο από την πρώτη φορά», καθώς ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τη στιγμή που έγινε η παρακολούθηση. «Θα πρέπει να υπάρχει ρητή απαίτηση για πλήρη δημοσιοποίηση όχι μόνο από τη Δανία, αλλά και για τον ανώτερο συνεργάτη τους», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Αντιδράσεις από Γερμανία - Γαλλία και... Κίνα

«Αν οι πληροφορίες είναι σωστές (...) δεν μπορεί να είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων» και «ακόμα περισσότερο μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, στο πλαίσιο της χτεσινής Γαλλογερμανικής Συνόδου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δίνει «μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη που ενώνει Ευρωπαίους και Αμερικανούς» και ισχυρίστηκε ότι... «δεν υπάρχει χώρος ανάμεσά μας για υποψία» (!), καταλήγοντας ότι «γι' αυτό αναμένουμε να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση. Ζητήσαμε οι Δανοί και Αμερικανοί εταίροι μας να προσκομίσουν όλες τις πληροφορίες για τις αποκαλύψεις και τα γεγονότα και περιμένουμε τις απαντήσεις τους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις της Δανέζας υπουργού Αμυνας (που είπε ότι «η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη») αποτελούν «μια καλή βάση όχι μόνο για τη διασαφήνιση των γεγονότων, αλλά και για τη θεμελίωση σχέσεων εμπιστοσύνης».

Την «ευκαιρία» άρπαξε, όπως αναμενόταν, το Πεκίνο, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «κορυφαία αυτοκρατορία διεθνώς στην πειρατεία και την υποκλοπή» που στοχοποιεί «όχι μόνο τους αντιπάλους της αλλά και τους συμμάχους της». Συμπλήρωσε δε ότι «οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την κυβερνο-ασφάλεια αλλά καταστέλλουν ανταγωνιστές, δεν υπερασπίζονται την ασφάλεια των συμμάχων αλλά διατηρούν τη δική τους ηγεμονία».

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Νέες επαφές για ενίσχυση συνεργασίας και αναβάθμιση του Quad

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, A. Μπλίνκεν, υποδέχτηκε στην Ουάσιγκτον τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, διαβεβαιώνοντάς τον για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης «να εμβαθύνει την Ολοκληρωμένη Παγκόσμια Στρατηγική Εταιρική Συνεργασία ΗΠΑ - Ινδίας» αλλά και συζητώντας τις «προσπάθειες για να ενισχυθεί η συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό μέσω του Quad» (συμμετέχουν ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Οι δύο ΥΠΕΞ εστίασαν επίσης στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης» και την «ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ινδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η ινδική πλευρά απέσπασε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν για αντιμετώπιση «των ανησυχιών της Ινδίας στο θέμα του Αφγανιστάν και του Ινδο-Ειρηνικού», για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και την πιθανή ενίσχυση ισλαμιστικών οργανώσεων με αποσχιστικές βλέψεις. Ο Ινδός υπουργός φέρεται να μετέφερε ειδικά τον προβληματισμό που προκαλεί η ραγδαία επέκταση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως και η αύξηση του βεληνεκούς του.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε νέα άρση περιορισμών στο πυραυλικό πρόγραμμα της Νότιας Κορέας (μεταξύ άλλων αυξάνοντας δραστικά το βεληνεκές της), προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βόρειας Κορέας που κατήγγειλε «εχθρική πολιτική» εναντίον της.

Αντίδραση Πεκίνου στο ανακοινωθέν της Συνόδου ΕΕ - Ιαπωνίας

Από την πλευρά της, η Κίνα διαμήνυσε ξανά ότι «απέναντι στη χώρα μας, η "διπλωματία των μεγαφώνων" (σ.σ. διπλωματία μέσω κατηγοριών, επιθετικών ανακοινώσεων με έντονους τόνους κ.τ.λ.) δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, οι επιθέσεις και οι συκοφαντίες θα λάβουν απάντηση, η διαμόρφωση "συμμοριών" δεν θα βοηθήσει, ο εξαναγκασμός και η αντιπαράθεση είναι αδιέξοδα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, αντιδρώντας στο Κοινό Ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου ΕΕ - Ιαπωνίας, όπου οι δύο πλευρές επανέλαβαν ανησυχίες για τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως και τα Στενά της Ταϊβάν, όπου η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία. Μεταξύ άλλων ο Λιζιάν επέμεινε ότι οι τοποθετήσεις Βρυξελλών - Τόκιο «έχουν υπερβεί το όριο της φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και είναι επιβλαβείς για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ενώ κατηγόρησε ειδικά την Ιαπωνία για «λαθεμένη προσέγγιση που εναντιώνεται στις τάσεις της εποχής μας για συνεργασία αμοιβαίου οφέλους».

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποδέχτηκε τους ΥΠΕΞ Σερβίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ιρλανδίας, με τους οποίους συζήτησε χωριστά πλευρές της διμερούς αλλά και της ευρω-κινεζικής συνεργασίας. Με φόντο το πρόσφατο «πάγωμα» της επικύρωσης της Επενδυτικής Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Γι τόνισε ότι «Κίνα και ΕΕ είναι περισσότερο φίλοι παρά αντίπαλοι», ενώ ξεχώρισε τη σημασία του σχήματος Κίνας - Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (από το οποίο η Λιθουανία αποχώρησε πρόσφατα).

Ο Μπορέλ στη Νοτιοανατολική Ασία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ξεκινά επαφές στη Νοτιοανατολική Ασία και ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ. Μέχρι τις 4/6 θα έχει επαφές στην Ινδονησία, μεταξύ άλλων στην έδρα της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Τζακάρτα, αλλά και επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ινδονησίας. «Η επίσκεψη δείχνει την ευχή της ΕΕ να βαθύνει τις σχέσεις της με την Ινδονησία, μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες και οικονομίες του κόσμου, που το 2022 θα αναλάβει την προεδρία του G20 και το 2023 της ASEAN», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 4/6 συνεχίζει τις επαφές της στην περιοχή Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, μεταξύ άλλων σε Ινδονησία, Καμπότζη, Ταϊλάνδη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στρατιωτικοποίηση πόλεων και δολοφονική καταστολή ενάντια στις διαδηλώσεις

Από διαδήλωση την Παρασκευή στην Μπογκοτά

Copyright 2021 The Associated

Από διαδήλωση την Παρασκευή στην Μπογκοτά
Με ένταση της καταστολής απαντάει η αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε στις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις στην Κολομβία, που συμπλήρωσαν ήδη 33 μέρες. Με προεδρικά διατάγματα κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος σε πολλές πόλεις της χώρας, με τον στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (ESMAD) να επιδίδονται σε φονικό πογκρόμ.

Το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Κάλι, από τα επίκεντρα του πολυήμερου αγώνα που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή Απεργίας. Τρεις τουλάχιστον νέοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών και ενόπλων με πολιτικά, που, όπως καταγράφουν πολλά βίντεο, δρουν ανενόχλητοι στο πλάι των αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού.

Ιδιες εικόνες καταγράφηκαν και στην Μπογκοτά, στον τερματικό σταθμό λεωφορείων στα νότια της πόλης, που έχει μετονομαστεί σε «Σταθμό της Αντίστασης». Νέοι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από αυτοκίνητο με ενόπλους, που εικάζεται ότι είναι από τις κρατικές υπηρεσίες. Αναφέρεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 τραυματίες, ο συνολικός απολογισμός από τις 28 Απρίλη που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις είναι πάνω από 70 δολοφονημένοι και 1.200 τραυματίες, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε νέα συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας με κυβερνητικό κλιμάκιο, που δεν κατέληξε πουθενά. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Ντούκε επιχειρεί να πάρει πίσω τις όποιες δεσμεύσεις περί εγγυήσεων για την κοινωνική διαμαρτυρία στις οποίες είχε προσυμφωνήσει στις 24/5. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι τα μπλόκα των διαδηλωτών θα διαλυθούν «με κάθε κόστος», ενώ εμμένει στη στρατιωτικοποίηση των περισσότερων πόλεων.

Η βίαιη κρατική καταστολή στην Κολομβία προκάλεσε την αντίδραση του ΟΗΕ και των πρέσβεων της ΕΕ, που ωστόσο κράτησαν «ίσες αποστάσεις», καλώντας σε «ειρηνική διευθέτηση» και από τις δύο πλευρές...

ΚΙΝΑ
Απόφαση να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται η απόκτηση τρίτου παιδιού

Επιχειρώντας να απαντήσει στα προβλήματα δημογραφικής ανάπτυξης που αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη 10ετή απογραφή πληθυσμού, η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε από εδώ και στο εξής να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται η απόκτηση τρίτου παιδιού από κάθε οικογένεια.

Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», μετά από συνεδρίαση του ΠΓ του ΚΚ Κίνας, «για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής γεννήσεων, (η Κίνα) θα εφαρμόσει την πολιτική που προβλέπει ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να έχει τρία παιδιά». Πρόσθεσε ότι η αλλαγή αυτή θα συνοδευθεί με «υποστηρικτικά μέτρα, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής δομής της χώρας μας» και «θα ανταποκρίνονται στη στρατηγική της χώρας για ενεργή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού». Μεταξύ άλλων το «Σινχουά» αναφέρθηκε στην ανάγκη «διατήρησης των πλεονεκτημάτων των ανθρώπινων πόρων της χώρας».

Το 2016 η Κίνα κατάργησε την πολιτική του ενός παιδιού (που ίσχυε για δεκαετίες για να ανακόψει τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού), αντικαθιστώντας την με το όριο δύο παιδιών. Στα μέσα Μάη του 2021, ωστόσο, στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας κατέγραψαν ότι την τελευταία 10ετία ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε με το χαμηλότερο μέσο όρο αύξησης από το 1953, με ποσοστό γονιμότητας μόλις 1,3 παιδιά ανά γυναίκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ