ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ» ΕΣΥ
Το «φαρμάκι» της εμπορευματοποίησης παρουσιάζεται ως «φάρμακο»

«Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό» το σύστημα Υγείας, υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης

INTIME NEWS

Με τα υλικά που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και που οδήγησαν στο σημερινό χάλι νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ προπαγανδίζει ότι θα χτίσει το «νέο ΕΣΥ» η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία ως «ευκαιρία» για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αυτήν την κατεύθυνση επιβεβαίωσαν και οι χτεσινές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας στο συνέδριο (του ygeiamou.gr) «Αναπτύσσοντας το σύστημα Υγείας στη μετά Covid-19 εποχή». Κάθε λέξη του Κυρ. Μητσοτάκη και του Β. Κικίλια για την «επόμενη μέρα» του συστήματος Υγείας ήταν ευθυγραμμισμένη στη λογική περιορισμού του «κόστους», όπως βαφτίζεται η δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας στον λαό, και αύξησης του «οφέλους» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι θησαυρίζουν είτε από τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία είτε από τις μπίζνες που αναπτύσσουν μέσω «συνεργασιών» με το κράτος. Ενα «όφελος» που για τους επιχειρηματικούς ομίλους προέρχεται και μέσα από την «εξοικονόμηση πόρων», οι οποίοι αντί να κατευθύνονται π.χ. στη θωράκιση των νοσοκομείων πηγαίνουν στην «προσέλκυση επενδύσεων», με κάθε είδους επιδοτήσεις στα μονοπώλια.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας. Πρέπει να βρει νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, ναι, στο καλύτερο δυνατό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εξηγώντας, πρόσθεσε ότι «το κόστος είναι κάτι το οποίο προφανώς θα μας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο, καθώς η επιστήμη κάνει άλματα και πολλές από τις νέες θεραπείες, στοχευμένες και τόσο αποτελεσματικές, είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά κοστοβόρες». Πρόκειται για το κριτήριο του ανταγωνισμού, της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που η άλλη του όψη είναι οι τραγικές ανεπάρκειες στις δημόσιες υποδομές, οι θανατηφόρες ελλείψεις σε ΜΕΘ, η μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου», δηλαδή όσα έζησε ο λαός στη χώρα μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των «προηγούμενων προσπαθειών διαρθρωτικών αλλαγών που άρχισαν στα μέσα του '90», με στόχο «τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ετσι, το «νέο» ΕΣΥ προβλέπει «εξορθολογισμό του νοσοκομειακού χάρτη», κάτι που η ίδια η πείρα δείχνει ότι σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών, τμημάτων, απολύσεις εργαζομένων, εργολαβίες προς τον ιδιωτικό τομέα, ΣΔΙΤ κ.λπ. Γιατί στον 21ο αιώνα θεωρείται «αδιανόητο σήμερα να έχουμε - και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας - δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων (...) και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε (...) αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για το τι σημαίνει «εξορθολογισμός».

Η κυβέρνηση δεν αφήνει έξω από την επίθεσή της ούτε τον ΕΟΠΥΥ, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται «ενδιαφέρουσες ιδέες», καθώς όπως είπε «όταν μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΥΥ, τον ασφαλιστικό οργανισμό ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες Υγείας, και εκεί νομίζω ότι έχουμε πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να τον εκσυγχρονίσουμε και να γίνει κι αυτός πιο ανταγωνιστικός. Διότι τελικά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος. Δεν είναι υποχρεωτικό οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται από το κράτος». Πρόκειται για τη γραμμή που ακολουθείται εδώ και χρόνια, στέλνοντας πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, με τον λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ως αποτέλεσμα των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, των «θεραπευτικών - φαρμακευτικών - διαγνωστικών πρωτοκόλλων», των «πλαφόν» που μπαίνουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας εκθείασε την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας - που μετρά ήδη πάνω από 12.000 νεκρούς από Covid, εκ των οποίων οι 11.500 καταγράφηκαν από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ η «πλεονάζουσα» θνητότητα για το 2020 αυξήθηκε 8,4%.

Κρύφτηκε πίσω από τους «10.000 υγειονομικούς» (όλοι συμβασιούχοι), οι περισσότεροι από τους οποίους θα απολυθούν τέλη του 2021, ενώ τα κενά σε μόνιμο προσωπικό ξεπερνούν τις 30.000. Εκανε λόγο για «τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθούν υποδομές», όταν δεν δημιουργήθηκε ούτε μία και οι ελάχιστες δημόσιες δομές ΠΦΥ μετατράπηκαν εξολοκλήρου είτε σε τόπους δειγματοληψίας για Covid είτε σε εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έμεινε ουσιαστικά «άβρεχτος».

Και αν για τον λαό πρέπει να «περιοριστεί το κόστος», αν οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβιβαστούν με την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία και με τη λογική «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», δεν ισχύει το ίδιο για το κεφάλαιο, π.χ. για τους φαρμακοβιομήχανους. Οπως ειπώθηκε χτες, από την κυβέρνηση «κάναμε πολλά για τη φαρμακοβιομηχανία εν μέσω κρίσης (...) Φέτος θα είναι η χρονιά στην οποία θα μειωθεί το clawback στη χώρα (...) Και δώσαμε τη δυνατότητα το νομοθετικό πλαίσιο να είναι τέτοιο (...) ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται και οι επιχειρηματίες στον συγκεκριμένο χώρο και οι επιχειρήσεις (...) με το επενδυτικό clawback».


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Με την πλευρά που βλέπει την Υγεία ως πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων

Ευκαιρία να ξαναφρεσκάρει παλιές και ξεθωριασμένες διαχωριστικές γραμμές έδωσε στον Αλ. Τσίπρα η ομιλία του στο Συνέδριο που διοργάνωσε το ygeiamou.gr με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση της υγείας».

«Η σύγκρουση, λοιπόν, δυο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων στον τομέα της υγείας δεν είναι καινούργια ιστορία. Είναι πολύ παλιά. Η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ... Η άλλη θεωρεί ότι το δημόσιο είναι από τη φύση του δυσλειτουργικό και δεν έχει ταμπού, και ότι ο τομέας της Υγείας είναι πεδίο και ευκαιρία για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», ανέφερε ο Αλ Τσίπρας. Ομως, παρά την απόπειρα οριοθέτησης διαχωριστικών γραμμών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πλευρά της ...άλλης αντίληψης, αυτής που τον ώθησε να υλοποιήσει κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, να διατηρήσει και να εφαρμόσει για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία, τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας, να προωθήσει τα ΣΔΙΤ κ.λπ.

Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «κορυφαία πολιτική προτεραιότητα» ήταν «να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Ομως, την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε κατά γράμμα η στρατηγική της ΕΕ για μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της ακραίας φτώχειας με ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών, ώστε να συντηρείται η δεξαμενή της εργατικής δύναμης, αλλά και για τη ...γενναιοδωρία της κυβέρνησής του που φόρτωσε και αυτήν τη δαπάνη στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ασφαλισμένους, στους λιγότερο φτωχούς απ' τους εξαθλιωμένους. Κάτι που και στο σήμερα αποτελεί βασική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε και το όραμά τους για «ένα νέο ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος, που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του» με γενναίες αυξήσεις απολαβών για τους υγειονομικούς, με γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος συνολικά, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις κ.ά.

Η αξία των διακηρύξεών τους εκμηδενίζεται όχι μόνο απ' τα πεπραγμένα τους, αλλά απ' την πάγια δέσμευσή τους για στήριξη του κεφαλαίου που επενδύει στο χώρο της Υγείας, γεγονός που από μόνο του υποσκάπτει τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οι προσλήψεις που (ξανα)υπόσχεται - ακόμα και αν γίνουν - είναι σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων χιλιάδων κενών θέσεων στα νοσοκομεία, που αυξάνονται ραγδαία, στην πραγματικότητα δεν αναφέρεται παρά σε μερική αναπλήρωση των απωλειών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω συνταξιοδοτήσεων κ.λπ. Το 7% του ΑΕΠ είναι μικρότερο κι από το 8% που ήταν το 2015 κ.λπ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση προβάλλει ως «λύση» την αιτία των προβλημάτων στην περίθαλψη του λαού

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού σε συνέδριο με θέμα «Αναπτύσσοντας το σύστημα Υγείας στη μετά Covid-19 εποχή», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποτελεί πρόκληση η επιμονή του πρωθυπουργού να μιλάει για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας όταν χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι και το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα "μιας νόσου", με τις συνέπειες να γίνονται πιο ορατές το επόμενο διάστημα.

Και η σημερινή ομιλία του δεν προμηνύει τίποτα λιγότερο από νέα επιδείνωση των όρων πρόληψης, περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας του λαού, την επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβών των υγειονομικών.

Η πολιτική που προέβαλε για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του κατ' όνομα δημόσιου τομέα έχει δοκιμαστεί πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τραγικά αποτελέσματα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Είναι η πολιτική που εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και είχαν σαν αποτέλεσμα αφενός την ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, τους χιλιάδες αποκλεισμένους ασθενείς από την περίθαλψή τους και αφετέρου την αξιοποίηση του άθλιου δημόσιου συστήματος Υγείας από τους επιχειρηματίες στην Υγεία για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους σε βάρος των ασθενών.

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προέβαλε ως δήθεν λύση των σοβαρών προβλημάτων της περίθαλψης του λαού την ίδια την αιτία που τα δημιουργεί και τα διογκώνει!

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, χρειάζεται να δυναμώσει η μαζική οργανωμένη πάλη του λαού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με επαρκή εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών σε όλους. Σε ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ