ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Εντείνουν παρεμβάσεις για «πλήρη εξομάλυνση» μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

Με αιχμή τις συντονισμένες παρεμβάσεις τους για προώθηση της «πλήρους εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους για «διευθετήσεις» θεμάτων που μέχρι τώρα καθυστερούν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων.

Χαρακτηριστικά, χτες ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Μ. Λάιτσακ, έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ, από την Πρίστινα, την οποία επισκέφτηκαν ταυτόχρονα.

Ο Λάιτσακ μίλησε για συνάντηση των ηγετών Σερβίας - Κοσόβου «τις επόμενες μέρες» και επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέροντας ότι τον Οκτώβρη θα προετοιμάσει και ειδική σύνοδο για την περιοχή.

Ο δε Πάλμερ στάθηκε στη σημασία της «πλήρους εξομάλυνσης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και στην ανάγκη για «αμοιβαία αναγνώρισή» τους. Πρόσθεσε δε ότι «οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος αυτού του διαλόγου, αλλά είμαστε εταίροι της διαδικασίας και δεσμευόμαστε ενεργά στη συνεργασία με Βελιγράδι και Πρίστινα, στη συνεργασία με τον Λάιτσακ και την ομάδα του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την εξομάλυνση».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ειδική ευρωατλαντική αποστολή φαίνεται πως αναλαμβάνει και σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς να αναφέρει σε συνέντευξή του πως ο Σέρβος πρέσβης στην Αθήνα ενημερώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ για επικείμενα βήματα αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Κοσόβου (βλ. περισσότερα στη σελ. 4).

Κινήσεις για ακόμα πιο ισχυρή παρουσία και από το Πεκίνο

Την ίδια ώρα, καθώς Ρωσία και Κίνα δυναμώνουν τις δικές τους αντίστοιχες παρεμβάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στα τέλη της περασμένης βδομάδας επίσημες επαφές στην περιοχή είχε ο Γιανγκ Ζιετζί, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας και διευθυντής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

Στη διάρκεια των επίσημων επαφών του στην Κροατία, ο Ζιετζί στάθηκε στην αξία του σχήματος συνεργασίας της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (China - Central and Eastern European Countries). Υπενθυμίζεται ότι από το εν λόγω σχήμα πρόσφατα αποχώρησε η Λιθουανία, καταγγέλλοντάς το ως «διχαστικό». Ο Ζιετζί ξεχώρισε επίσης τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχεδίου «One Belt, One Road» (OBOR).

Τη συνεργασία αυτή επιδοκίμασαν επίσης ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζ. Μιλάνοβιτς και Α. Πλένκοβιτς αντίστοιχα, παρομοιάζοντας την αντοχή της διμερούς σχέσης με αυτή του διαμαντιού και υποστηρίζοντας ότι η OBOR «ενσαρκώνει τη σοφία της Κίνας». Ο Ζιετζί είχε επαφές και στη Σλοβενία.

Σέρβος Πρόεδρος: Δεν θα καταστρέψουμε τις σχέσεις μας με Ρωσία και Κίνα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς δήλωσε χτες ότι η χώρα του ναι μεν βρίσκεται «στον δρόμο προς την ΕΕ», αλλά πρόσθεσε: «Η Σερβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη χώρα. Η Σερβία, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη που βρίσκονται σε ευρωπαϊκή πορεία, δεν θα καταστρέψει τις σχέσεις της - και έχει μεγάλες σχέσεις - με την Κίνα και τη Ρωσία. Δεν θα επιβάλουμε οποιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον της Κίνας ή εναντίον της Ρωσίας (...) Αυτή είναι η πολιτική μας, δεν υπάρχει καμία εξισορρόπηση, αυτή είναι η καλύτερη πολιτική, η οποία αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, στην αγορά εμβολίων και άλλων πραγμάτων».


ΗΠΑ
Υμνοι Μπάιντεν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις... για τη «δημοκρατία»

Οι δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ «βαφτίζονται» ξανά... μάχη για τις «δημοκρατικές αξίες»
Οι δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ «βαφτίζονται» ξανά... μάχη για τις «δημοκρατικές αξίες»
Το προπαγανδιστικό σχήμα περί... «μάχης μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας», με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση «ντύνει» τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ειδικά την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία που εκφώνησε το βράδυ της Δευτέρας με αφορμή την εθνική μέρα μνήμης των Αμερικανών πεσόντων σε πεδία μάχης.

Ως χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα... «μάχης για τη δημοκρατία», μάλιστα, παρουσίασε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν!

Παρουσίασε τους νέους που στάλθηκαν ως στρατιώτες να σκοτώσουν αμάχους και να σκοτωθούν σε αυτές τις επεμβάσεις για τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων ως... «φρουρούς του λαού» και της «αμερικανικής δημοκρατίας και ελευθερίας».

Επιχειρώντας μάλιστα να «νομιμοποιήσει» τις αμερικανικές δολοφονικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη, ισχυρίστηκε πως θυσιάστηκαν για την «αμερικανική πεποίθηση» και τις «ιδέες», επειδή τάχα «το αμερικανικό έθνος είναι το μοναδικό στον κόσμο που οικοδομήθηκε όχι με βάση τη γεωγραφία, τη θρησκεία, αλλά πάνω στην ιδέα της ελευθερίας και των ευκαιριών για όλους»...

Κάνοντας λόγο για «αύξηση του αυταρχισμού διεθνώς», υπερασπίστηκε την «ανωτερότητα» της... «ατελούς δημοκρατίας», όπως χαρακτήρισε τη δικτατορία του κεφαλαίου, που εντείνει την ταξική εκμετάλλευση, που ακόμα και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, με τον τεράστιο συγκεντρωμένο πλούτο, στερεί από το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων και του λαού την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών, όπως αυτά της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της δουλειάς με δικαιώματα...

Στο ίδιο μοτίβο είπε πως «η δημοκρατία κινδυνεύει εδώ και διεθνώς» λέγοντας στους Αμερικανούς πως «ό,τι κάνουμε τώρα» και το «πώς θα τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων» θα καθορίσει εάν αυτή η δημοκρατία θα αντέξει για πολύ.

Συνέχεια στην προσπάθεια εγκλωβισμού των Αφροαμερικανών

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την προσπάθεια να εμφανιστεί ως «προστάτης» των Αφροαμερικανών, την ίδια ώρα που ακριβώς στη βάση του εκμεταλλευτικού συστήματος η μεγάλη τους πλειοψηφία συνεχίζει να βιώνει με αμείωτη ένταση ρατσισμό και πολλαπλές, ακόμα πιο έντονες ταξικές διακρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αργότερα χτες παρέστη στο Εθνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Γκρίνγουντ της Τούλσα με αφορμή τη σφαγή εκατοντάδων Αφροαμερικανών από τις 31 Μάη 1921 έως την 1η Ιούνη 1921 από το στρατό, την Εθνοφρουρά και οπλισμένους λευκούς Αμερικανούς και την εξώθηση χιλιάδων Αφροαμερικανών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση υποτίθεται των φυλετικών και οικονομικών ανισοτήτων σε βάρος των Αφροαμερικανών, για επενδύσεις σε υποβαθμισμένες κοινότητες μαύρων Αμερικανών και κρατικές επιδοτήσεις έως 10 δισ. δολαρίων σε 5 χρόνια κυρίως σε επιχειρήσεις Αφροαμερικανών.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Τα έργα διάνοιξης της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν στα τέλη Ιούνη, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεξιά και αριστερά της διώρυγας θα χτιστούν δύο πόλεις, ενώ συνολικά έξι γέφυρες αναμένεται να ενώνουν τις δύο πλευρές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ενας 41χρονος άνδρας στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα μόλυνσης σε άνθρωπο από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H10N3, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Ο άνδρας νοσηλεύτηκε στις 28 Απρίλη μετά την εμφάνιση πυρετού και άλλων συμπτωμάτων, ενώ στις 28 Μάη διαγνώστηκε με τον ιό της γρίπης των πτηνών H10N3. Η κατάστασή του ήταν σταθερή και χτες αναμενόταν να λάβει εξιτήριο, ενώ η ιχνηλάτηση των στενών επαφών του δεν επιβεβαίωσε άλλα κρούσματα.

ΣΟΦΙΑ.-- Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Swift Response» εισέβαλαν πάνοπλοι σε εργοστάσιο κοντά στο Τσεσνεγκίροβο της κεντρικής Βουλγαρίας, προκειμένου... να «ασφαλίσουν» την εγκατάσταση. Οπως μετέδωσαν διάφορα ΜΜΕ, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη και μιλώντας για λάθος των στρατιωτών «που απομακρύνθηκαν από την καθορισμένη περιοχή», όπως και για την... «προτεραιότητα που ο αμερικανικός στρατός δίνει στην ασφάλεια των συμμάχων και των πολιτών».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- «Αντιτρομοκρατικές» στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ συνεχίζει η Τουρκία, που ανακοίνωσε ότι χτες «εξουδετερώθηκαν» οκτώ μέλη του ΡΚΚ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το ενδιαφέρον του γαλλικού κεφαλαίου να διατηρήσει ισχυρό ρόλο σε Μεσόγειο και βόρεια Αφρική επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος προχτές είχε μεταβεί στη Ρώμη.

ΠΡΑΓΑ.-- Η αστυνομία ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές της Τσεχίας να ασκήσουν δίωξη στον πρωθυπουργό, Αντρέι Μπάμπις, αφού υπέβαλε τον φάκελο σχετικά με φερόμενη απάτη με ευρωενωσιακές επιδοτήσεις. Κατηγορείται ότι έβγαλε προσωρινά το αγρόκτημα «Φωλιά Πελαργού», κοντά στην Πράγα, από τον τεράστιο αγροδιατροφικό όμιλο «Agrofert» το 2007, με σκοπό να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αστυνομία είχε ζητήσει και το 2019 να ασκηθεί δίωξη στον πρωθυπουργό, όμως εισαγγελέας έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε αίτημα της Εισαγγελίας να συλληφθεί ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γάλι, κρίνοντας πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες που του προσάπτονται για εγκλήματα πολέμου. Ο Γάλι νοσηλεύεται εδώ και έναν μήνα στην Ισπανία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Μαρόκου, το οποίο «χαλάρωσε» τους ελέγχους στα σύνορα επιτρέποντας σε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Εναν νεκρό πυροσβέστη και έναν τραυματισμένο προκάλεσαν πυροβολισμοί που έπεσαν χτες νωρίς το πρωί στην περιοχή Αγουα Ντούλσε, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Τα αίτια του συμβάντος ερευνώνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ