Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Τα έργα διάνοιξης της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν στα τέλη Ιούνη, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεξιά και αριστερά της διώρυγας θα χτιστούν δύο πόλεις, ενώ συνολικά έξι γέφυρες αναμένεται να ενώνουν τις δύο πλευρές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ενας 41χρονος άνδρας στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα μόλυνσης σε άνθρωπο από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H10N3, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Ο άνδρας νοσηλεύτηκε στις 28 Απρίλη μετά την εμφάνιση πυρετού και άλλων συμπτωμάτων, ενώ στις 28 Μάη διαγνώστηκε με τον ιό της γρίπης των πτηνών H10N3. Η κατάστασή του ήταν σταθερή και χτες αναμενόταν να λάβει εξιτήριο, ενώ η ιχνηλάτηση των στενών επαφών του δεν επιβεβαίωσε άλλα κρούσματα.

ΣΟΦΙΑ.-- Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Swift Response» εισέβαλαν πάνοπλοι σε εργοστάσιο κοντά στο Τσεσνεγκίροβο της κεντρικής Βουλγαρίας, προκειμένου... να «ασφαλίσουν» την εγκατάσταση. Οπως μετέδωσαν διάφορα ΜΜΕ, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη και μιλώντας για λάθος των στρατιωτών «που απομακρύνθηκαν από την καθορισμένη περιοχή», όπως και για την... «προτεραιότητα που ο αμερικανικός στρατός δίνει στην ασφάλεια των συμμάχων και των πολιτών».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- «Αντιτρομοκρατικές» στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ συνεχίζει η Τουρκία, που ανακοίνωσε ότι χτες «εξουδετερώθηκαν» οκτώ μέλη του ΡΚΚ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το ενδιαφέρον του γαλλικού κεφαλαίου να διατηρήσει ισχυρό ρόλο σε Μεσόγειο και βόρεια Αφρική επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος προχτές είχε μεταβεί στη Ρώμη.

ΠΡΑΓΑ.-- Η αστυνομία ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές της Τσεχίας να ασκήσουν δίωξη στον πρωθυπουργό, Αντρέι Μπάμπις, αφού υπέβαλε τον φάκελο σχετικά με φερόμενη απάτη με ευρωενωσιακές επιδοτήσεις. Κατηγορείται ότι έβγαλε προσωρινά το αγρόκτημα «Φωλιά Πελαργού», κοντά στην Πράγα, από τον τεράστιο αγροδιατροφικό όμιλο «Agrofert» το 2007, με σκοπό να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αστυνομία είχε ζητήσει και το 2019 να ασκηθεί δίωξη στον πρωθυπουργό, όμως εισαγγελέας έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε αίτημα της Εισαγγελίας να συλληφθεί ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γάλι, κρίνοντας πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες που του προσάπτονται για εγκλήματα πολέμου. Ο Γάλι νοσηλεύεται εδώ και έναν μήνα στην Ισπανία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Μαρόκου, το οποίο «χαλάρωσε» τους ελέγχους στα σύνορα επιτρέποντας σε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Εναν νεκρό πυροσβέστη και έναν τραυματισμένο προκάλεσαν πυροβολισμοί που έπεσαν χτες νωρίς το πρωί στην περιοχή Αγουα Ντούλσε, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Τα αίτια του συμβάντος ερευνώνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ