ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζάρι για διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα και επιταχυντή τις μπίζνες

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα στο αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής παζάρι με την Αγκυρα για διευθετήσεις μεταξύ των αστικών τάξεων εξετάζουν στην κυβέρνηση, μετά και την επίσκεψη Τσαβούσογλου. Επίσκεψη κατά την οποία ανακοινώθηκε η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και επιβεβαιώθηκε πως οι σχετικές διεργασίες έχουν περάσει ήδη «στην επόμενη φάση» τους με οδηγό τα σχέδια για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και τη θωράκιση ταυτόχρονα του ΝΑΤΟ σε μια ζώνη οξυμένων ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα.

Αλλωστε, με τα όσα ειπώθηκαν επιβεβαιώθηκε πως το παζάρι είναι «εφ' όλης της ύλης», με «κλειδί» μάλιστα το ζήτημα των χωρικών υδάτων, το οποίο συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπως και τα όσα θα περιλαμβάνονται στο συνυποσχετικό για μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, ενδεχόμενο που κατά τ' άλλα εμφανίζεται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ως πανάκεια. Την ίδια ώρα «εύλογη» ήταν και η σιωπή στις κοινές δηλώσεις για το Κυπριακό, ενώ και η «θετική» ατζέντα με τα επιχειρηματικά σχέδια ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις λειτουργεί ολοφάνερα ως ένα ακόμα «όχημα» και για τις υπόλοιπες «διευθετήσεις».

Αλλωστε, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χτες στο «OPEN», υπογράμμισε τη «βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας». Επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου «υπήρξε ένας ειλικρινής διάλογος για όλα τα θέματα». Εκτίμησε δε ότι «είμαστε σε καλύτερο δρόμο. Η ελληνική πλευρά έχει πει πάρα πολλές φορές ότι βούλησή μας είναι η αποκλιμάκωση και η σταδιακή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις. Θεωρούμε ότι η θετική ατζέντα, τα 25 σημεία, που έχουν καταρχάς συμφωνηθεί, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο όχημα προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.

Ολα αυτά βέβαια στο πλαίσιο και των ευρύτερων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε συνάντηση χτες με τον πρέσβη του Ισραήλ, Yossi Amrani, με τον οποίο συζήτησε τις «διμερείς σχέσεις», την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις «εξελίξεις στην περιοχή». Συνάντηση είχε και με την πρέσβειρα της Αλβανίας, L. Hajdaraga, για τη διμερή «συνεργασία», αλλά και τις «περιφερειακές εξελίξεις». Εξάλλου, ο Δένδιας, ήδη από προχτές το βράδυ είχε ενημερώσει για τις επαφές του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αθήνα, τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος χτες είχε «εγκάρδια και θετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν».

«Θετική ατζέντα»... θερμοκοιτίδα και για τις υπόλοιπες «διευθετήσεις»

Παράλληλα, «τρέχουν» και τα σχέδια για μπίζνες με βάση τις 25 θεματικές οικονομικές συνεργασίες, τις οποίες συμφώνησαν. Κατά αρμόδιες πηγές, κατανέμονται ως εξής: Από 7 θεματικές για «οικονομική - επιχειρηματική συνεργασία» και μεταφορές - τηλεπικοινωνίες, τρεις για τη Ναυτιλία, δύο για την Τεχνολογία και από μία για Ενέργεια, Τουρισμό, Εκπαίδευση, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Περιβάλλον.

Ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, που το Σάββατο συνομίλησε γι' αυτά τα θέματα με τον Τούρκο ομόλογό του, Σ. Ονάλ, είπε χτες ότι γενικά υπήρξε «πολύ θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές» και αποδίδοντας ρόλο επιταχυντή στην όλη διαδικασία τόνισε ότι «εκτός από την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων δημιουργείς ένα περιβάλλον, έναν χώρο, ένα κλίμα, μέσα στο οποίο το καλό φέρνει καλό, μπορείς να συνεννοηθείς. Οταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και ένα επίπεδο συνεννόησης αυτό βοηθάει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, και το επόμενο βήμα είναι να συζητήσεις και άλλα θέματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ σημαντικά», τόνισε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Σε άλλο σημείο, άλλωστε, τόνισε ότι «αν υπάρχει μια πιθανότητα να τα βρούμε και στα σημαντικά θέματα, πιστεύω ότι αυτή η πιθανότητα μπορεί να μεγαλώσει όταν τα έχουμε βρει στα υπόλοιπα θέματα».

Συμπλήρωσε με νόημα πως «η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη οικονομία και θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί της (...) και ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά σε προσδοκίες τις οποίες θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε. Και δεν είναι μόνο οι δικές μας προσδοκίες, είναι και οι δικές τους προσδοκίες. Είναι τα δικά τους σχέδια και τα δικά μας σχέδια. Και αυτό το οποίο κάνουμε στην οικονομική διπλωματία είναι ένα πλαίσιο, μια θερμοκοιτίδα μέσα στην οποία να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον και για τα άλλα θέματα», είπε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των επαφών με την τουρκική πλευρά, είπε ότι «σε 16 - 17 μέρες θα ξανασυναντηθούμε για να δούμε την πρόοδο των συγκεκριμένων θεμάτων και μετά από ένα μήνα θα ξανασυναντηθούμε, ώστε ελπίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο να το ολοκληρώσουμε».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Προτρέπουν» σε «βιώσιμη λύση όλων των θεμάτων που εκκρεμούν»

«Το στρατηγικό μας συμφέρον για σχέσεις συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία» διακηρύττουν σε Κοινή τους Ανακοίνωση οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας (μετά από την προχτεσινή Σύνοδό τους, βλέπε σχετικό θέμα), με φόντο την αναθέρμανση ευρύτερων διεργασιών στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και συνολικά τη ΝΑ Μεσόγειο - Βόρεια Αφρική - Μέση Ανατολή. Ανήμερα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, που με τη σειρά της επιβεβαίωσε τα παζάρια για διευθετήσεις ευρωατλαντικής κοπής και στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα εστιάσει και στην ανάπτυξη των ευρω-τουρκικών σχέσεων, Μακρόν και Μέρκελ τόνισαν ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία με ένα πνεύμα αμοιβαία εποικοδομητικό, που θα υπόκειται σε διαρκή μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην εποικοδομητική συνεισφορά της στη διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων», παροτρύνοντας «όλους τους εμπλεκόμενους» να «συμβάλλουν σε μια βιώσιμη λύση όλων των θεμάτων που εκκρεμούν».

Στο μεταξύ, τα σημαντικά περιθώρια συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας περιέγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που μιλώντας στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ανήγγειλε νέα συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, σε Αγκυρα ή Ουάσιγκτον. Ο Τσαβούσογλου ξεχώρισε ξανά ως πεδία σύσφιξης της διμερούς σχέσης τη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, εξηγώντας ότι «συζητήσαμε ότι αυτές (οι σχέσεις μας) μπορούν να επεκταθούν σε Αφρική και Ασία», εστιάζοντας και στις «δυνατότητες που έχουν αυξηθεί στο Κέρας της Αφρικής». Σημειωτέον ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και η ανάγκη «αντιμετώπισης» και των σημαντικών διαφωνιών που παραμένουν απασχόλησαν και τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν, που συνεχίζει πολυήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Ασία, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της Κίνας. Η Σέρμαν συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Ονάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να δεσμευτούν μαζί μας. Είναι νέα κυβέρνηση και προχωρούν αργά».

ΑμερικανοΝΑΤΟική «αποστολή» και για Κόσοβο

Αλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή στα «σκαριά» φαίνεται να έχει η κυβέρνηση, καθώς από τη Σερβία εκφράζονται φόβοι ότι η Αθήνα μεθοδεύει αναγνώριση του Κοσόβου, όσο κι αν διπλωματικές πηγές εδώ διαψεύδουν το ενδεχόμενο, κι ενώ φημολογείται ότι στα τέλη της βδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ετοιμάζεται να μεταβεί στην Πρίστινα.

Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, σε συνέντευξή του σε σερβικό κανάλι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προσέγγιση Αθήνας - Κοσόβου, καθώς κατά σερβικές πηγές την Παρασκευή ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να ενημερωθεί ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Πρίστινα». «Ανεβάζουν το επίπεδο των (διπλωματικών) σχέσεων σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών του ΥΠΕΞ», σχολίασε ο Σέρβος Πρόεδρος. Σήμερα η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στην Πρίστινα από «Γραφείο Συνδέσμου».

Ο Βούτσιτς έκανε επίσης λόγο για «συντονισμένη» στρατηγική πίεση σε βάρος του Βελιγραδίου, μέσω της φημολογούμενης αναβάθμισης του επιπέδου των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Πρίστινας, γεγονός που καθιστά την «κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο πιο περίπλοκη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σημειωτέον, τους τελευταίους δυο μήνες διακινείται από την Πρίστινα η πληροφορία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Γνώστες της υπόθεσης παραπέμπουν σε πληροφορίες ότι η Γαλλία ετοιμάζει πρόταση για μια «ενδιάμεση συμφωνία», όπου Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια θα αποκτήσουν αυτονομία καθώς και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ειδικό καθεστώς. Σε αντάλλαγμα το Κοσσυφοπέδιο θα αναγνωριστεί από την Ελλάδα και θα απελευθερωθούν οι θεωρήσεις βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τις τέτοιες πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να πιέζει και η αμερικανική πλευρά. Αλλωστε, στην υπόθεση μεθόδευσης αναγνώρισης του Κοσόβου από την ελληνική κυβέρνηση, διάφοροι παράγοντες αποδίδουν ρόλο στην πρ. διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού και σημερινή πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της EULEX - αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, κινητικότητα υπάρχει εδώ και καιρό. Π.χ. πρόσφατα,στις 13 Μάη ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ Μ. Λάιζακ για να «συζητήσουν» τις «προοπτικές του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ στην περιοχή». Προηγούμενα, Σεπτέμβρη 2019, για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στον ΟΗΕ με τον τότε Πρόεδρο του Κοσόβου Χ. Θάτσι, πρόεδρο οντότητας μη αναγνωρισμένης από την Ελλάδα, ενώ στο αρχικό πρόγραμμα δεν υπήρχε αντίστοιχη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Αεροσκάφος στην Κριμαία, πλοίο στους Γάλλους

Αλλο ένα αεροσκάφος των Αμερικανών, συγκεκριμένα της USAF, τύπου RC-135W απογειώθηκε χτες από τη Σούδα, σε άλλη μια αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR ), στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της Κριμαίας, από τις πολλές που γίνονται όλο αυτό το διάστημα για έλεγχο των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Παραπέρα, καθώς η εμπλοκή βαθαίνει, το Σάββατο η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» εντάχθηκε στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, η οποία συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE», το οποίο αποτελεί και το πλοίο διοίκησης.

Η «ΣΑΛΑΜΙΣ» θα συνοδεύσει τη δύναμη κατά τον πλου της προς τη γαλλική ναυτική βάση της Τουλόν έως αύριο, Πέμπτη, «διεξάγοντας ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν τη διαλειτουργικότητα και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών μονάδων που συμμετέχουν στην TF-473», αναφέρεται αρμοδίως από το ΓΕΕΘΑ.

Αλλωστε, στη γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετέχουν, εκτός των γαλλικών, ναυτικές μονάδες της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που «θα πραγματοποιήσουν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και στρατηγικών εταίρων, αναδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις κοινές προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», με το περιεχόμενο βέβαια που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δίνουν σε αυτές τις έννοιες.

Αντίστοιχη αποστολή συνοδείας και συνεκπαίδευση ετοιμάζεται με το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» που μπήκε στη Μεσόγειο και κινείται ανατολικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ