Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζάρι για διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα και επιταχυντή τις μπίζνες

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα στο αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής παζάρι με την Αγκυρα για διευθετήσεις μεταξύ των αστικών τάξεων εξετάζουν στην κυβέρνηση, μετά και την επίσκεψη Τσαβούσογλου. Επίσκεψη κατά την οποία ανακοινώθηκε η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και επιβεβαιώθηκε πως οι σχετικές διεργασίες έχουν περάσει ήδη «στην επόμενη φάση» τους με οδηγό τα σχέδια για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και τη θωράκιση ταυτόχρονα του ΝΑΤΟ σε μια ζώνη οξυμένων ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα.

Αλλωστε, με τα όσα ειπώθηκαν επιβεβαιώθηκε πως το παζάρι είναι «εφ' όλης της ύλης», με «κλειδί» μάλιστα το ζήτημα των χωρικών υδάτων, το οποίο συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπως και τα όσα θα περιλαμβάνονται στο συνυποσχετικό για μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, ενδεχόμενο που κατά τ' άλλα εμφανίζεται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ως πανάκεια. Την ίδια ώρα «εύλογη» ήταν και η σιωπή στις κοινές δηλώσεις για το Κυπριακό, ενώ και η «θετική» ατζέντα με τα επιχειρηματικά σχέδια ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις λειτουργεί ολοφάνερα ως ένα ακόμα «όχημα» και για τις υπόλοιπες «διευθετήσεις».

Αλλωστε, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χτες στο «OPEN», υπογράμμισε τη «βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας». Επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου «υπήρξε ένας ειλικρινής διάλογος για όλα τα θέματα». Εκτίμησε δε ότι «είμαστε σε καλύτερο δρόμο. Η ελληνική πλευρά έχει πει πάρα πολλές φορές ότι βούλησή μας είναι η αποκλιμάκωση και η σταδιακή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις. Θεωρούμε ότι η θετική ατζέντα, τα 25 σημεία, που έχουν καταρχάς συμφωνηθεί, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο όχημα προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.

Ολα αυτά βέβαια στο πλαίσιο και των ευρύτερων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε συνάντηση χτες με τον πρέσβη του Ισραήλ, Yossi Amrani, με τον οποίο συζήτησε τις «διμερείς σχέσεις», την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις «εξελίξεις στην περιοχή». Συνάντηση είχε και με την πρέσβειρα της Αλβανίας, L. Hajdaraga, για τη διμερή «συνεργασία», αλλά και τις «περιφερειακές εξελίξεις». Εξάλλου, ο Δένδιας, ήδη από προχτές το βράδυ είχε ενημερώσει για τις επαφές του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αθήνα, τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος χτες είχε «εγκάρδια και θετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν».

«Θετική ατζέντα»... θερμοκοιτίδα και για τις υπόλοιπες «διευθετήσεις»

Παράλληλα, «τρέχουν» και τα σχέδια για μπίζνες με βάση τις 25 θεματικές οικονομικές συνεργασίες, τις οποίες συμφώνησαν. Κατά αρμόδιες πηγές, κατανέμονται ως εξής: Από 7 θεματικές για «οικονομική - επιχειρηματική συνεργασία» και μεταφορές - τηλεπικοινωνίες, τρεις για τη Ναυτιλία, δύο για την Τεχνολογία και από μία για Ενέργεια, Τουρισμό, Εκπαίδευση, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Περιβάλλον.

Ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, που το Σάββατο συνομίλησε γι' αυτά τα θέματα με τον Τούρκο ομόλογό του, Σ. Ονάλ, είπε χτες ότι γενικά υπήρξε «πολύ θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές» και αποδίδοντας ρόλο επιταχυντή στην όλη διαδικασία τόνισε ότι «εκτός από την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων δημιουργείς ένα περιβάλλον, έναν χώρο, ένα κλίμα, μέσα στο οποίο το καλό φέρνει καλό, μπορείς να συνεννοηθείς. Οταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και ένα επίπεδο συνεννόησης αυτό βοηθάει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, και το επόμενο βήμα είναι να συζητήσεις και άλλα θέματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ σημαντικά», τόνισε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Σε άλλο σημείο, άλλωστε, τόνισε ότι «αν υπάρχει μια πιθανότητα να τα βρούμε και στα σημαντικά θέματα, πιστεύω ότι αυτή η πιθανότητα μπορεί να μεγαλώσει όταν τα έχουμε βρει στα υπόλοιπα θέματα».

Συμπλήρωσε με νόημα πως «η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη οικονομία και θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί της (...) και ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά σε προσδοκίες τις οποίες θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε. Και δεν είναι μόνο οι δικές μας προσδοκίες, είναι και οι δικές τους προσδοκίες. Είναι τα δικά τους σχέδια και τα δικά μας σχέδια. Και αυτό το οποίο κάνουμε στην οικονομική διπλωματία είναι ένα πλαίσιο, μια θερμοκοιτίδα μέσα στην οποία να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον και για τα άλλα θέματα», είπε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των επαφών με την τουρκική πλευρά, είπε ότι «σε 16 - 17 μέρες θα ξανασυναντηθούμε για να δούμε την πρόοδο των συγκεκριμένων θεμάτων και μετά από ένα μήνα θα ξανασυναντηθούμε, ώστε ελπίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο να το ολοκληρώσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά(2023-03-10 00:00:00.0)
«Επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα» για τη ΝΑΤΟική συνοχή και την «ενεργειακή απεξάρτηση»(2022-04-08 00:00:00.0)
Αναβαθμισμένο παζάρι εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2021-04-17 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι «εποικοδομητικοί» και «βιώσιμοι δεσμοί» με την Τουρκία(2021-01-19 00:00:00.0)
«Αδημονούν» για το παζάρι και προσβλέπουν να καταλήξει σε «συγκεκριμένες ενέργειες»(2021-01-14 00:00:00.0)
Παζάρια και συμβουλές για «μοιρασιές» υπέρ των μονοπωλίων(2020-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ