Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Αναβαθμισμένο παζάρι εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

akriviadis.gr

Στην Αγκυρα για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, βρέθηκε την Πέμπτη 15/4 ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Διαβουλεύσεις όπου μπήκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα - από τα χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο, μέχρι τη μουσουλμανική μειονότητα και την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων. Αλλη μια απόδειξη ότι το παζάρι ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις με «διαμεσολαβητές» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνεται, αναβαθμίζεται και ετοιμάζονται επικίνδυνοι συμβιβασμοί, καθώς όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Ενδεικτικά, στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες οι δύο ΥΠΕΞ μίλησαν για «εποικοδομητικό διάλογο» και ανάγκη για «θετική ατζέντα», δίνοντας ανοιχτά μια «γεύση» για το εφ' όλης της ύλης παζάρι που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες καιρό τώρα, ήδη από τις πρώτες επαφές των συμβούλων Ερντογάν και Μητσοτάκη, στο Βερολίνο πέρυσι τον Αύγουστο.

Χαρακτηριστικά, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι τουρκικές έρευνες και εξορύξεις στη Μεσόγειο ήταν «πλήρως νόμιμες», υπογραμμίζοντας πως η τουρκική ηγεσία «εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού». Χαρακτήρισε σημαντική την επανέναρξη των «συμβουλευτικών συνομιλιών» και θύμισε την πρόταση Ερντογάν για μια διευρυμένη Σύνοδο για τα «θέματα» της Μεσογείου, πρόταση που προωθεί και η ΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα «διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων».

Αναφέρθηκε ξανά στις απαιτήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όπως και για τον περιορισμό του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ επανέλαβε τα περί «τουρκικής μειονότητας» που ζει στη Θράκη, με επικίνδυνες αναφορές σε «αυτοπροσδιορισμό».

Για το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης 5μερούς στα τέλη του μήνα στη Γενεύη, κάλεσε «όλες τις συμμετέχουσες πλευρές να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο», «να σκεφτούν όλοι με τρόπο ευρύ και ελεύθερο».

Στις δικές του τοποθετήσεις ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη «διατήρηση διαύλων απαραίτητη» ώστε «να εδραιώσουμε την ειρηνική συνεύρεση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» όπως και «των θεμελιακών κανόνων και αξιών» του ΝΑΤΟ.

Αλλά και της ΕΕ, την οποία επικαλέστηκε κατ' επανάληψη ως «θεματοφύλακα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με ύμνους για το αποκαλούμενο «κοινοτικό κεκτημένο», με το οποίο υποτίθεται πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία. Οι ύμνοι αυτοί αποκρύπτουν τον πραγματικό ρόλο της ευρωένωσης, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Παραπέρα, ο Ν. Δένδιας χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων, όπως και των ΜΟΕ, διαδικασίας που - όπως αποκάλυψε - θα ακολουθήσει.

Για τις διμερείς σχέσεις είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει «πολύ σημαντικό περιθώριο για ανάπτυξη σε τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο», εξ ου και η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις.

Για τα Ευρωτουρκικά, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα στηρίζει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ «εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί», ενώ ως «ευρωτουρκικό ζήτημα» παρουσίασε και το Μεταναστευτικό, υπερασπιζόμενος την κατάπτυστη Συμφωνία εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα «όλες οι πλευρές να προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα» για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προς δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία, θέση που επίσης παρουσίασε ως «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Μίλησε για το casus belli της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε «ζήτημα που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» και το οποίο «δεν συνάδει ούτε με έναν ΝΑΤΟικό Σύμμαχο», κρύβοντας ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο.

Απηύθυνε, τέλος, δημόσια πρόσκληση στον Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Αθήνα, με απώτερο στόχο «να προετοιμάσουμε από τις συζητήσεις μας» μια συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη. Ενδειξη και αυτή ότι το παζάρι αναβαθμίζεται, προετοιμάζοντας συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, όπου συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ