Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Αυστηροποιείται και η διαδικασία πολιτογράφησης για τους μετανάστες

Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις της διαδικασίας πολιτογράφησης για μετανάστες που ζουν για χρόνια και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, για όσους το επιθυμούν. Χαρακτηριστική η τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις απόκτησης του λεγόμενου Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και καταγγελιών, καθώς στην πλειονότητά τους προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο πολύπλευρων και εξειδικευμένων γνώσεων, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που δεν έχουν καμία σχέση με το βαθμό ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, με γνώσεις που δεν έχει ούτε η πλειοψηφία των Ελλήνων. Ηδη μια σειρά φροντιστηριάρχες προσδοκούν πελατεία από τους μετανάστες, που αναγκάζονται να μπουν στη διαδικασία των εξετάσεων, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το σχετικό πιστοποιητικό και να ανταποκριθούν στα ερωτήματα της τράπεζας θεμάτων. Ενδεικτική των διακρίσεων είναι και η περσινή απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει μετανάστριες και μετανάστες που δεν διέθεταν ελληνική ιθαγένεια από τις συμβάσεις για εργασία στην καθαριότητα των σχολείων, απαιτώντας την υποβολή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας.

Για το ζήτημα αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση, ζητώντας να αποσυρθεί η τράπεζα θεμάτων, να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Επίσης, ζητά να καταργηθούν και οι διατάξεις που διαδοχικά ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και οι οποίες θέτουν συνεχή οικονομικά (δηλαδή ταξικά) και γραφειοκρατικά εμπόδια, υψηλά παράβολα, ώστε να λάβει τέλος η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών με πολυετή διαμονή στη χώρα, που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η κυβέρνηση μάλιστα έρχεται να ταλαιπωρήσει με απώτερο στόχο να αποκλείσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους, που μέχρι τώρα απαλλάσσονταν - και σωστά - από την υποχρέωση να περάσουν εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), εφόσον είχαν τελειώσει τρεις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ήταν κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ελληνικού ΑΕΙ. Τώρα θα απαιτείται κάποιος να έχει τελειώσει και τις έξι τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή και το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Μάη με την τράπεζα θεμάτων (η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 18 Απρίλη) και θα γίνουν σε 8 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο). Οπως έχει ανακοινωθεί, προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός εξεταστικού κέντρου είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 25 συμμετέχοντες, πράγμα που κάνει πολύ πιθανό κάποιοι άνθρωποι να ταλαιπωρηθούν ακόμα περισσότερο και να επιβαρυνθούν επιπλέον για μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, που είναι ένα σημαντικό κόστος, όπως και το παράβολο των 150 ευρώ για συμμετοχή στις εξετάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών (2022-05-07 00:00:00.0)
Ταξικοί φραγμοί για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας (2020-10-09 00:00:00.0)
Χειροτερεύει το θεσμικό πλαίσιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας (2019-03-14 00:00:00.0)
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια (2010-02-27 00:00:00.0)
Επιβάλλει την υποταγή στους θεσμούς του αστικού κράτους (2010-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ