Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ταξικοί φραγμοί για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

Συνεχίζονται οι αντιδραστικές προσαρμογές για τους ΟΤΑ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει νέους «κόφτες» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, συνεχίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για τα στελέχη του δημοσίου και τους ΟΤΑ, στρώνοντας ακόμα περισσότερο το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων και τη μεγαλύτερη πρόσδεσή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, με τις διαφοροποιήσεις τους να αποτελούν ουσιαστικά παρότρυνση προς την κυβέρνηση για παραπέρα αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ σημείωσε ότι «είναι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας» της ΕΕ, δηλαδή τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θέλουν τους ΟΤΑ πλήρως ενταγμένους στα «θέλω» του κεφαλαίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, δείχνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινές επιδιώξεις ανέφερε ότι ακριβώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι επιτελικό κράτος και «Τοπική Αυτοδιοίκηση» «στήριγμα και όχι τροχοπέδη σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία» και επένδυση. Ο ίδιος άλλωστε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές εξήγγειλε ρυθμίσεις για «ισχυρή και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με δικούς της πόρους, δυνατότητες, εξουσίες και αρμοδιότητες»...

Παραπέρα προσαρμογές για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, όσον αφορά τις διαδικασίες για την απόκτηση ιθαγένειας ανέφερε ότι εισάγει μια σειρά από «κόφτες» που αφορούν από την προκλητική αύξηση των ήδη υψηλότατων παραβόλων που φτάνουν τα 700 ευρώ, τη συνέντευξη, τις γραπτές εξετάσεις για τις οποίες απαιτούνται 70% επιτυχίας, μέχρι εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο συνολικό των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας θα μπορεί να καθορίζει ακόμα και υψηλότερο εισόδημα) με ό,τι σημαίνουν αυτά για τη μεγαλύτερη μερίδα των αιτούντων, ανέργους, εργαζόμενους που διαμένουν στη χώρα επί χρόνια δουλεύοντας σε συνθήκες ζούγκλας. Οπως ανέφερε, οι διατάξεις αυτές δεν αποτελούν και καμία έκπληξη αφού η ίδια κυβέρνηση είχε βάλει «κόφτες» για την πολιτογράφηση ακόμα και παιδιών με Ειδικές Ανάγκες δεύτερης γενιάς μεταναστών, όπως και των καθαριστριών σχολείων που εργάζονταν επί χρόνια σε αυτό το πόστο. Επισήμανε ότι το δρόμο για περισσότερους «κόφτες» είχε ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εισαγωγή των εξετάσεων στη διαδικασία πολιτογράφησης.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, ανέφερε ότι γίνεται φανερό πως το ζητούμενο είναι η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, η προώθηση και διευκόλυνση των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς που έχει προκρίνει το κεφάλαιο όπως Ενέργεια, ΑΠΕ, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε με τη σειρά του τις διατάξεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας τονίζοντας ότι, για παράδειγμα, ακόμα και τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται δεν τα πληρούν ούτε οι Ελληνες, ενώ όσον αφορά την επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης ανέφερε ότι με τα όσα προβλέπονται φαίνεται καθαρά ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι «να φτιάξει έναν κρατικό μηχανισμό με στελέχη που όχι απλά θα υπηρετούν, αλλά θα πιστεύουν στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των προνομίων του κεφαλαίου» κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ