Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για τα ανεπαρκή ή και ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς

Από τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων
Από τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων
Σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και καταγγελίες προχωρούν συνδικάτα εργαζομένων, για τα ανεπαρκή ή και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τόσο πριν όσο και μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Ανεπαρκή μέτρα ακόμα και μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Παρέμβαση στη διεύθυνση του πολυκαταστήματος «Attica» στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την περασμένη Δευτέρα, μετά από καταγγελίες εργαζομένων για νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο και για το γεγονός ότι τα μόνα μέτρα που πήρε η εργοδοσία ήταν να τεθεί ο εργαζόμενος σε καραντίνα μαζί με τους δύο συναδέλφους του και να γίνει απολύμανση μόνο στον όροφο που διαπιστώθηκε το κρούσμα.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, η διεύθυνση του καταστήματος επιβεβαίωσε το κρούσμα και ισχυρίστηκε πως «πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού Εργασίας και του ΕΟΔΥ!». Ο Σύλλογος απάντησε πως «αυτά τα μέτρα δεν είναι επαρκή (...) Απαιτήσαμε να γίνουν άμεσα τεστ σε όλους τους συναδέλφους, σε όλο το κατάστημα, όπως επίσης να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος. Η απάντηση της διεύθυνσης ήταν πως θα μεταφερθεί το αίτημά μας στην εργοδοσία και θα εξεταστούν τα αιτήματά μας». Το Σωματείο απαιτεί επίσης σταθερή καθημερινή παρουσία γιατρού Εργασίας στο χώρο, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (Μέσα Ατομικής Προστασίας, εξαερισμός, κατάλληλοι χώροι διαλείμματος).

Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου. Ο πρόεδρός του απέρριψε την πρόταση του κλαδικού Σωματείου για κοινή παρέμβαση στην εργοδοσία, ενώ «την ίδια στάση κρατά η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου».

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο κλαδικό τους σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «να προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση επιτροπής υγείας και από κοινού να απαιτήσουμε να παρθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας».

Ο,τι πετυχαίνουν οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα της δικής τους δράσης

Στην εικονική πραγματικότητα που καλλιεργεί η εργοδοσία της επιχείρησης «Σκλαβενίτη» για «τις καταπληκτικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι» και στην ανάγκη οργάνωσης και αγώνα, αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Επισημαίνει ότι το κλαδικό Σωματείο, η Επιτροπή Αγώνα στην «Σκλαβενίτης» και εργαζόμενοι «έδωσαν πραγματικά μάχη» για να ληφθούν μέτρα, «έστω και τα ελάχιστα που έχουμε σήμερα, ΜΑΠ, τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δεν μας χαρίστηκαν, ήταν και είναι αποτέλεσμα αυτής της δράσης».

Οπως υπενθυμίζει, την πρώτη περίοδο της πανδημίας «συνάδελφοι που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες με ταχυδακτυλουργικό τρόπο έμειναν χωρίς υπόλοιπο αδειών ασθενείας και αρκετοί από αυτούς με χαμένα μεροκάματα. Συνάδελφοι γονείς με τις άδειες ειδικού σκοπού χάλασαν την κανονική τους άδεια, φτάνοντας να μην έχουν τη δυνατότητα για ολιγοήμερη ξεκούραση. Νέοι συνάδελφοι προσελήφθησαν με το απάνθρωπο καθεστώς της 6ήμερης - 6ωρης απασχόλησης χωρίς ρεπό».

Και επισημαίνει: «Σήμερα που βρισκόμαστε εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας, η εργοδοσία με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά το δοκούν (...) Η εργοδοσία "Σκλαβενίτης" εφαρμόζει το πρωτόκολλο της... αποσιώπησης και πιο ειδικά κάθε κατάστημα εφαρμόζει δικό του πρωτόκολλο, ανάλογα με την περίπτωση».

Μάλιστα, το «ευχαριστώ» της εργοδοσίας στους συμβασιούχους που προσέλαβε «στο πικ της πανδημίας» ήταν «σε ορισμένους από αυτούς να μην ανανεώσουν για 4ηφορά τη σύμβαση και να τους "ευχαριστήσουν για τη συνεργασία", ενώ στους υπόλοιπους να τους ανανεώσουν ως έκτακτο προσωπικό "στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνικής συγκυρίας" μέχρι Δεκέμβρη!».

Πρωτόκολλα με πολλά κενά και στο Δημόσιο

Τα ελλιπή μέτρα που παίρνονται μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο εργασίας καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές. Τα ανεπαρκή μέτρα, σημειώνει, στηρίζονται «σε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την περίπτωση κρούσματος σε δημόσιο φορέα, που αφήνει πολλά θέματα σε αοριστία και πολλές ερμηνείες».

Το Σωματείο αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν αρχικά για το κρούσμα, παρά πήραν ένα μήνυμα πως η υπηρεσία θα μείνει κλειστή για μια μέρα για απολύμανση λόγω έκτακτης ανάγκης. «Μόνο μετά από τηλεφωνική όχλησή μας, παραδέχτηκε (σ.σ. ο γενικός διευθυντής) ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα». Το αίτημα του Σωματείου σε διοίκηση, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα απορρίφθηκε.

Παρέμβαση από ναυτεργατικά σωματεία

Στο μεταξύ, τον άμεσο υγειονομικό έλεγχο του πλοίου «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» της ναυτιλιακής εταιρείας ANMEZ και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των ναυτεργατών που επιβαίνουν στο καράβι ζητούν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέλος του πληρώματος διαγνώστηκε με κορονοϊό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ