Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνος για τους λαούς ο μηχανισμός για την υλοποίηση των «αξιών» της ΕΕ

Την έκθεση σχετικά με τη «Θέσπιση μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και κατήγγειλε την ενορχηστρωμένη επιδίωξη των αστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο να δημιουργήσουν ένα εργαλείο ανοιχτής παρέμβασης της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε κάθε κράτος - μέλος της.

Οπως σημειώνει, «η Κομισιόν και οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν να θεσπιστεί ένας "διοργανικός μηχανισμός" της ΕΕ που θα παρακολουθεί σε ετήσια βάση την εφαρμογή των "αξιών" της ΕΕ από τα κράτη - μέλη της. Θα περιλαμβάνει ένα σύστημα ετήσιων εκθέσεων και κυρίως συστάσεων ανά χώρα και έλεγχο, από τα ευρωενωσιακά όργανα, της εφαρμογής τους από τις κυβερνήσεις. Ενα νέο δηλαδή συμπληρωματικό ευρω-εξάμηνο. Ταυτόχρονα, προβλέπει τη στήριξη (και με "ζεστό" χρήμα από τα ταμεία της ΕΕ) σε κάθε λογής ...πρακτορεία της ΕΕ (ΜΚΟ, "παρατηρητήρια", "υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων" κ.λπ.). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κάποιου κράτους - μέλους με τις συστάσεις προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων του άρθρου 7 ΣΕΕ, καθώς και δημοσιονομικές κυρώσεις (αναστολή χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό και τα ταμεία της ΕΕ). Θα λειτουργεί δηλαδή σαν ένα ακόμη εργαλείο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής από τα όργανα της ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις.

Η έκθεση, που υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (και από τον εκλεγμένο με τη ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, Αθ. Κωνσταντίνου) είναι επικίνδυνη για τους λαούς και τις λαϊκές ελευθερίες.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά από την πείρα τους ποιες είναι οι "αξίες" της ΕΕ και πώς ερμηνεύει τη "δημοκρατία", το "κράτος δικαίου" και τα "θεμελιώδη δικαιώματα" για να δικαιολογεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και τώρα προωθεί τη συγκρότηση ενός ευρωενωσιακού μηχανισμού για να παρεμβαίνει "και με τη βούλα" στην εσωτερική πολιτική των κρατών - μελών της.

Η έκθεση αντανακλά τις σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ που αφορούν τόσο τις διαδικασίες εμβάθυνσης της ΕΕ σε αντιπαράθεση με φυγόκεντρες τάσεις που εκφράζουν αστικές κυβερνήσεις, τους διάφορους άξονες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της (όπως του Βίσεγκραντ) και την επιδίωξή τους για πιο αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις στην ΕΕ.

Η υποκρισία των αστικών πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο είναι απύθμενη. Τους πιάνει ο ...πόνος δήθεν για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Πολωνία, αλλά δεν λένε κουβέντα όταν αυτή η Δικαιοσύνη καταδικάζει τους κομμουνιστές και το ΚΚ Πολωνίας για τις ιδέες τους, όταν απαγορεύει ακόμη και τα κομμουνιστικά σύμβολα. Κάνουν πως δεν βλέπουν στηρίζοντας τον αντικομμουνιστικό νόμο στη Σλοβακία, ενώ επικροτούν την αντικομμουνιστική υστερία των κυβερνήσεων της Βαλτικής, την καταστολή σε μια σειρά από κράτη - μέλη της ΕΕ με την αντιδραστική κατεύθυνση περί καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης (όπως ο κατάπτυστος νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ελλάδα, οι απεργοκτόνοι νόμοι σε πλειάδα χώρων της ΕΕ, οι αστυνομικές επιθέσεις κατά διαδηλωτών σε Γαλλία, Ισπανία κ.α.).

Οι "αξίες" της ΕΕ δεν είναι παρά η υπεράσπιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και η θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών για την επιβολή της. Για να υπερασπίσει ο εργαζόμενος λαός τις ελευθερίες του πρέπει να βάλει στο στόχαστρο της πάλης του αυτό ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις που το υπηρετούν, για να λυτρωθεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά μηχανισμό ελέγχου και κυρώσεων για την υλοποίηση των «αξιών» της ΕΕ (2020-10-07 00:00:00.0)
Ζήλεψε τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» της συγκυβέρνησης... (2015-04-04 00:00:00.0)
Θωρακίζεται το πολιτικό σύστημα του κεφαλαίου (2011-03-16 00:00:00.0)
Προσοχή: Σέρνονται «ΙΟΣ»-εις!! (2006-02-05 00:00:00.0)
Για να επιβάλλουν «διά πυρός και σιδήρου» την πολιτική του κεφαλαίου (2003-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ