Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά μηχανισμό ελέγχου και κυρώσεων για την υλοποίηση των «αξιών» της ΕΕ

Τη θέσπιση ενός «ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου διοργανικού μηχανισμού» της ΕΕ που θα παρακολουθεί σε ετήσια βάση την εφαρμογή των «αξιών» της στο καθένα απ' τα κράτη - μέλη της και θα τα τιμωρεί σε περίπτωση παρέκκλισης με αφαίρεση κονδυλίων, εισηγείται το Ευρωκοινοβούλιο. Η βαθιά αντιδραστική αυτή πρόταση, που δίνει το δικαίωμα στην ΕΕ να επεμβαίνει απροκάλυπτα στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των κρατών - μελών της, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και ψηφίζεται σήμερα.

Σαν αξίες της ΕΕ ορίζονται «η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», έννοιες - λάστιχο που σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες που τσαλαπατιούνται ενιαία απ' άκρη σ' άκρη της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Οι εργαζόμενοι έχουν άλλωστε πικρή πείρα και πλούσια παραδείγματα για το πώς ερμηνεύουν τα όργανα της ΕΕ τη δημοκρατία και ποιες είναι οι «αξίες» της ΕΕ.

Οπως αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια στην εξελισσόμενη διαδικασία σχετικά με κυβερνήσεις διαφόρων κρατών - μελών (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία) και αντανακλά άμεσα τις σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας για τις διαδικασίες εμβάθυνσης, σε αντιπαράθεση με φυγόκεντρες τάσεις που εκφράζουν αστικές κυβερνήσεις όπως οι πιο πάνω, τους διάφορους άξονες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της (π.χ. Βίσεγκραντ) και την επιδίωξή τους για πιο αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις στην ΕΕ».

Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, διανθισμένη με αστικές φλυαρίες και ανέξοδα «ωραία λόγια» περί δημοκρατίας, δικαιωμάτων κ.λπ., προβλέπει τη θέσπιση του μηχανισμού αυτού όπως και ενός συστήματος παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα ετήσιων εκθέσεων, συστάσεων ανά χώρα και έλεγχο της εφαρμογής τους.

Δεν λείπει βέβαια η αναγκαία στήριξη - και με «ζεστό» ευρωενωσιακό χρήμα - σε κάθε λογής ...πρακτορεία της ΕΕ (ΜΚΟ, «υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κ.λπ.). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις συστάσεις κάποιου κράτους - μέλους η έκθεση προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων του άρθρου 7 ΣΕΕ, καθώς και δημοσιονομικές κυρώσεις, δηλαδή αναστολή χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό και τα ταμεία της ΕΕ.

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «πρόκειται για προκλητική υποκρισία του αστικού πολιτικού προσωπικού στο Ευρωκοινοβούλιο. Αξιοποιούν κάποιες κραυγαλέα αντιδραστικές κυβερνήσεις, όπως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, όμως το κριτήριό τους δεν είναι ασφαλώς η ανάδειξη της αντιδραστικότητας που διακατέχει κάθε αστική κυβέρνηση ή πολύ περισσότερο η προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά η στάση αυτών των κυβερνήσεων απέναντι στις επιδιώξεις για εμβάθυνση της ΕΕ, οι ανταγωνισμοί στο μεταξύ τους παζάρι για την Ενέργεια, για τις σχέσεις με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, για το Προσφυγικό κ.ά.

Τους πιάνει ο πόνος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Πολωνία, ενώ δεν λένε τίποτε για τις αλλεπάλληλες στοχευμένες δίκες σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας (στις 13/10 βγαίνει η τελική ετυμηγορία), το νέο προωθούμενο αντικομμουνιστικό νόμο στη Σλοβακία, την αντικομμουνιστική υστερία των κυβερνήσεων της Βαλτικής, για την καταστολή σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ (κυβέρνηση ΝΔ - νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ