Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Με τις προδιαγραφές των επιχειρηματικών ομίλων

Ενα πρώτο σχέδιο του «Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 2021 - 2023 ετοιμάζεται να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο και τη δημοσίευση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και αναμένει ρυθμό ανάκαμψης μέχρι 7,5% για το 2021, με βασικό πυλώνα τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για κάποια μικρή καθυστέρηση, καθώς, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, έχει καθυστερήσει η αποστολή των σχετικών οδηγιών από την πλευρά της Κομισιόν. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, οι εκταμιεύσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» μέσα στο 2021 θα φτάσουν σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και βέβαια θα έρθουν να προστεθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι «τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών», δηλαδή θα συνδυάζονται και με τις διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, των «μνημονίων διαρκείας» της ΕΕ.

Σημειώνεται πως σημαντική αλλαγή, η οποία επηρεάζει και το μοίρασμα των ενισχύσεων του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για «πράσινες» επενδύσεις στο 37% (από 30% αρχικά), ενώ προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων θα διοχετευθεί σε ψηφιακές επενδύσεις, για τις οποίες στο αρχικό σχέδιο δεν υπήρχε συγκεκριμένη ποσόστωση.

«Παλαμάκια» από τον ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, με χτεσινή ανακοίνωση, έσπευσε να χαιρετίσει την εξαγγελθείσα επένδυση της «Microsoft» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τα Data Centers αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και η συγκεκριμένη επένδυση αναβαθμίζει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής».

Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στις στρατηγικές προτεραιότητες («πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις), ο ΣΕΒ τονίζει: «Η αύξηση των επενδύσεων στους τομείς της βιομηχανίας, της ψηφιακής επανάστασης και της πράσινης ανάπτυξης είναι ο μοναδικός δρόμος για να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, να χτίσουμε μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ