Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Οξύνεται το αλισβερίσι με την Τουρκία

Νέα τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Ερντογάν

Το άνοιγμα των Βαρωσίων ανακοίνωσαν χτες Ερντογάν - Τατάρ, με φόντο τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα και την επανέναρξη των διεργασιών για το Κυπριακό

INTIME NEWS

Το άνοιγμα των Βαρωσίων ανακοίνωσαν χτες Ερντογάν - Τατάρ, με φόντο τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα και την επανέναρξη των διεργασιών για το Κυπριακό
«Το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» καλωσόρισε ξανά χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επανέλαβε ότι «υποστηρίζουμε διάλογο για όλες τις διενέξεις για την υφαλοκρηπίδα καθώς και επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ...». Ο Μισέλ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «πολλά ζητήματα προκύπτουν, όπως έσοδα από υδρογονάνθρακες», αναδεικνύοντας τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που «τρέχουν», ενώ επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντικό είναι η Αγκυρα να μην παρακάμπτει τα συμφέροντα των εταίρων της, είπε πάλι ότι «εφόσον η Τουρκία προχωρήσει σε νέες μονομερείς δράσεις, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα μελών μας». Σε αυτήν τη βάση ξεκαθάρισε ότι «προτιμούμε το διάλογο, μια θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας», εξηγώντας ότι αυτή η «θετική ατζέντα» περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, εξελίξεις στο θέμα της βίζας, αλλά και χρηματοδότηση για το Μεταναστευτικό, και επανέφερε την πρότασή του για «πολυμερή διάσκεψη για Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε να οργανωθεί, να ξεκινήσουν επαφές από τον ύπατο εκπρόσωπο».

Στο μεταξύ, τα συμπεράσματα της Συνόδου βρέθηκαν στο επίκεντρο νέας τηλεδιάσκεψης που είχε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, παρουσία βασικών στελεχών της κυβέρνησής του, όπως ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και ο βασικός σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Στη διάρκειά της, ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι επαρκείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και ότι η ΕΕ «υπέκυψε στον εκβιασμό» Ελλάδας και Κύπρου. Συμπλήρωσε δε ότι «τα σημαντικά συμφέροντα της Ευρώπης δεν πρέπει να θυσιάζονται προς όφελος σατανικών συμφερόντων ορισμένων κρατών - μελών». Από τη μεριά της, η Μέρκελ ζήτησε «γρήγορα βήματα» προς μια ατζέντα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και επανέλαβε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι περιφερειακές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον ότι μια μέρα πριν, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν μίλησε για «κράτη - πειρατές» (στα οποία περιέλαβε Ισραήλ, «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και Συρία) που «καταπιέζουν τόσο τους δικούς τους πολίτες αλλά και διαλύουν την παγκόσμια σταθερότητα» και υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που έχει στα χέρια της για να καταστρέψει αυτό το άδικο, παράνομο, άσχημο και αιμοσταγές παιχνίδι...».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα χαρακτήρισε την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία «προκατειλημμένη και ουδόλως εποικοδομητική», εκφράζοντας την ευχή «η ΕΕ να εξετάσει την υποψήφια χώρα Τουρκία (...) μέσα από τα ευρύτερα και κοινά συμφέροντα, το κοινό όραμα της ηπείρου μας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Τουρκία μετέφερε στη Σινώπη ένα τμήμα συστοιχίας των ρωσικών «S-400» που αγόρασε και την επόμενη βδομάδα ετοιμάζεται για τις πρώτες δοκιμές.

Ανοιγμα Βαρωσίων με φόντο τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή, νέες εξελίξεις αναμένονται στο Κυπριακό, ειδικά μετά τις «προεδρικές εκλογές» που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα Κατεχόμενα, την Κυριακή. Ηδη, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει δηλώσει ότι μετά από αυτές θα επιδιώξει τη διοργάνωση άτυπης 5μερούς Διάσκεψης, και στο πλαίσιο αυτό έκανε τηλεδιάσκεψη και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, όπως πρόσφατα είχε κάνει και με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε χτες ότι «έρχονται εξελίξεις στο Κυπριακό και πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά γιατί το Κυπριακό θα μπει σε βαθιά νερά», αναφέροντας ότι πρόκειται πλέον όχι για «πρόβλημα Κύπρου - Τουρκίας», αλλά για «ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό» πρόβλημα. Μίλησε ακόμα για «μια τελευταία ευκαιρία» που θα υπάρξει «για μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, μια σοβαρότατη προσπάθεια εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ».

Ολα δείχνουν ότι μοχλός επιτάχυνσης των διεργασιών θα είναι και μια σειρά επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, όπως αυτοί που αφορούν την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Χτες, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους και υποψήφιος «πρόεδρος» Ερσίν Τατάρ - που πολλοί θεωρούν «εκλεκτό» της Αγκυρας στην κούρσα των εκλογών - ανακοίνωσε μαζί με τον Ερντογάν από την τουρκική πρωτεύουσα το άνοιγμα των Βαρωσίων, του φιλέτου αυτού στην Αμμόχωστο που αποτελούσε για χρόνια πόλο επενδύσεων τουριστικών και άλλων μονοπωλίων. Ο Ερντογάν μίλησε για σημαντική εξέλιξη, «σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις (σ.σ. κατά Τουρκίας και ψευδοκράτους)... Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», ενώ ευχήθηκε σύντομα να ανοίξει όλη η πόλη των Βαρωσίων.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, εμφανίζονταν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο οι πρώτες μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα για την έναρξη έργων. Στο προσκήνιο ήρθαν και ενδοαστικές διαφωνίες (που φουντώνουν και ενόψει των εκλογών), με τον σημερινό «πρόεδρο» του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί να χαρακτηρίζει «μαύρη κηλίδα» τις ανακοινώσεις Ερντογάν - Τατάρ, καταγγέλλοντας «εκδηλώσεις για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν υποψήφιο». Ο δε σημερινός «ΥΠΕΞ» και επίσης υποψήφιος για την προεδρία, Κουντρέτ Οζερσάι, υποστήριξε ότι οποιοδήποτε μέτρο λίγο πριν από τις εκλογές «θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός τόσο σημαντικού έργου» και μίλησε για «πολιτικούς ελιγμούς», κατηγορώντας τον Τατάρ και ότι αγνοεί τον σημερινό κυβερνητικό «συνασπισμό». Νωρίτερα, ο Οζερσάι είχε σχολιάσει ότι χρειάζονται «βήματα όχι αμυντικά (σ.σ. αλλά να προχωρήσει) το όραμά μας για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου. Πρέπει να αναπτύξουμε απόψεις και να τις θέσουμε στην παγκόσμια πολιτική».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Για το θέμα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία επειδή «μπορεί να περιπλακούν οι προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών» και χαρακτήρισε «επείγουσα» την «ανάπτυξη εμπιστοσύνης, όχι της δημιουργίας μεγαλύτερων διαιρέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ