Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
«ΜΑΤΙΕΣ» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του πειραιώτικου λαού σε συμπληγάδες

«Στόχος, ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο», «γαλάζια ανάπτυξη», «έξυπνη και πράσινη πόλη», «Ναυτιλία, η ατμομηχανή της οικονομίας», «έρχονται επενδύσεις που θα αφήσουν έργα και δουλειές».

Στον Πειραιά και τι δεν έχουμε ακούσει από τους καπιταλιστές και τους εκπροσώπους τους όλα αυτά τα χρόνια! Ομως πίσω από την εικόνα των μεγαλεπήβολων σχεδίων της αστικής τάξης, των έργων της COSCO στο λιμάνι, των αναπλάσεων που διαμορφώνουν το «πράσινο προαύλιο» των μονοπωλιακών ομίλων, του - προς διαμόρφωση - πάρκου καινοτομίας στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ, της ανακαίνισης του πύργου του Πειραιά και άλλων παλαιών κτιρίων, κρατούν καλά κρυμμένη μια άλλη εικόνα. Αυτή της πραγματικής ζωής της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

Είναι η εικόνα των εξαντλημένων από την εντατικοποίηση λιμενεργατών μετά από μια βάρδια στις προβλήτες 2 και 3 της COSCO, των σακατεμένων μεταλλεργατών της Ζώνης, που κάθε χρόνο προσθέτουν νέα ονόματα στη λίστα των νεκρών τους, των ναυτεργατών που, αν δεν τους βρει η ανεργία, τους περιμένει η εντατικοποίηση μέσα στα καράβια, των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τις άλλες επιχειρήσεις, που δέχονται την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα από το κράτος και την εργοδοσία και την ίδια ώρα μετρούν δεκάδες συναδέλφους τους ασθενείς από Covid-19, των αυτοαπασχολουμένων που παλεύουν κάθε μέρα με τα χρέη για την οικονομική τους επιβίωση.

Είναι η εικόνα των ξεθεωμένων γιατρών και νοσηλευτών μιας εφημερίας στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στο οποίο ακόμα και πριν από την πανδημία στοιβαζόταν κόσμος για στοιχειώδη περίθαλψη, ενώ τώρα δεκάδες βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γιατί αυτές δεν επαρκούν. Η εικόνα του αντικαρκινικού «Μεταξά» που εκκενώνονται πτέρυγες και αναβάλλονται κρίσιμες θεραπείες για καρκινοπαθείς. Ενώ με τη μετατροπή σχεδόν όλου του Τζάνειου σε «νοσοκομείο μιας νόσου», ο λαός του Πειραιά αφήνεται εκτεθειμένος στα νύχια των κλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα, όπως το «Metropolitan», που η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει.

Είναι η εικόνα των λαϊκών γειτονιών του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, όπου υψώνεται ένα λιμάνι - τέρας από τα κοντέινερ της COSCO, αποκόβοντας σχεδόν εξολοκλήρου την πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Ενώ στις ίδιες γειτονιές λειτουργούν βιομηχανίες που ρυπαίνουν, τα καρκινογόνα καζάνια του θανάτου, με την μπόχα να είναι αφόρητη. Τη «χαριστική βολή» στις συνθήκες ζωής του λαού έρχεται να δώσει η υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδιασμών στη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη διαμόρφωση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό και τη νομιμοποίηση δύο παράτυπων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται μέσα στο Πέραμα, δίπλα σε σπίτια!

Είναι η εικόνα της Πειραϊκής, εκεί που άλλο ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο της COSCO για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω των βυθοκορήσεων και άλλων παρεμβάσεων.

Στις δύο αυτές αντιφατικές εικόνες του Πειραιά αποτυπώνεται το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων με την εργατική τάξη και τον λαό του Πειραιά. Αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξή, οι σχεδιασμοί, οι επενδύσεις του κεφαλαίου είναι πάντα εις βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων στη δουλειά, στην υγεία και τη ζωή.

Την ώρα που ο μονοπωλιακός όμιλος της COSCO «σπάει» το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας και θέλει να επεκτείνει τις επενδύσεις του, χτίζει αυτήν την κερδοφορία πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο λιμάνι, όπου επικρατούν οι εργολαβικές σχέσεις, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία. Ενώ τα δικαιώματα του λαού του Πειραιά για καλύτερη ποιότητα ζωής, για λιμενικές υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες του, για πρόσβαση στη θάλασσα και ελευθέρους χώρους για αναψυχή, για προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου ασφυκτιούν κάτω από επενδυτικά σχέδια.

Δύο ...και περισσότεροι γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Το τελευταίο διάστημα δυναμώνει ο καβγάς μεταξύ των εφοπλιστών, άλλων επιχειρηματιών, δημοτικών αρχών και Επιμελητηρίων του Πειραιά με την COSCO. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Γνωστός εφοπλιστής - δημοτικός σύμβουλος με τον Μόραλη, ιδιοκτήτης ΜΜΕ και μεγάλης ΠΑΕ, έφτασε σε σημείο να ανοίξει ευθέως αντιπαράθεση με τον όμιλο της COSCO σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταλογίζοντάς του ότι «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα οφέλη στην κοινωνία (σ.σ. δηλαδή στους υπόλοιπους επιχειρηματίες) του Πειραιά».

Οι εργοδότες στη Ζώνη σηκώνουν «αντιαποικιακό» αγώνα, κρεμούν πανό ενάντια στο «κινέζικο μονοπώλιο», επιδιώκουν να προστατέψουν τη δική τους επιχειρηματική δράση, μπροστά στο ενδεχόμενο κατασκευής ναυπηγείου στο Πέραμα.

Το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καταγγέλλει σε κάθε δεύτερη ανακοίνωσή του την COSCO, για διάφορες ενέργειές της, που θωρακίζουν τα δικά της συμφέροντα έναντι άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σε όλα αυτά προστίθεται το συχνό ενδιαφέρον της πρεσβείας των ΗΠΑ για τον Πειραιά, οι επισκέψεις του Τζ. Πάιατ στο Πέραμα, αλλά και πιο πρόσφατα στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ, μαζί με κυβερνητική αντιπροσωπεία. Είναι σαφές ότι η ευρύτερη περιοχή, από την Πειραϊκή μέχρι την Ελευσίνα έχει μπει για τα καλά στο πεδίο αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα. Η περίπτωση των ναυπηγείων είναι χαρακτηριστική.

Είναι προφανές ότι ο καβγάς όλων αυτών μεταξύ τους είναι ένας καβγάς ξένος για τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν γίνεται γιατί τους έπιασε κάποιος «καημός» για την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά, ούτε για το μεροκάματο των εργατών, τη δουλειά με δικαιώματα στο λιμάνι, στη Ζώνη ή αλλού. Αλλωστε, είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα από εργατικά δικαιώματα.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, Τοπική Διοίκηση: Στυλοβάτες των αντιλαϊκών σχεδιασμών

Τους σχεδιασμούς με επίκεντρο την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων υπηρετούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές, παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, προωθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη, το ίδιο και η περιφερειακή αρχή Πατούλη. Για αυτό στηρίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια στο λιμάνι, υλοποιούν την αντιλαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, συνεχίζουν την αδειοδότηση της λειτουργίας των ρυπογόνων καζανιών.

Η δημοτική αρχή, που συνδιοικεί με την παράταξη της ΝΔ, έχει το δικό της μερτικό. Η πολιτική της «γαλάζιας ανάπτυξης» είναι το νέο αφήγημα που δήθεν θα ωφελήσει ταυτόχρονα τους ομίλους και τον λαό. Κρύβουν το τυράκι στη φάκα, ότι οι καπιταλιστικές κρίσεις και η μεγάλη εξωστρέφεια καθιστούν σημαντικά ευάλωτη την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αναταράξεις. Αλλά και ότι η ανάπτυξη των κερδών των εφοπλιστών και των ομίλων προϋποθέτει το όλο και μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για αυτό εξοργίζει η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του στον Πειραιά, που σήμερα σηκώνουν τους τόνους ενάντια στην COSCO, ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό, ενάντια στα καζάνια της «Oil One» στη Δραπετσώνα (του Περάματος τα ξεχνούν με βολικό τρόπο) κ.ά. ενώ έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην υλοποίηση ακριβώς αυτών των σχεδιασμών.

Θα ήθελαν πολύ να ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων, για να ξεχάσει ο λαός του Πειραιά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είναι αυτός που υπέγραψε τη σημερινή σύμβαση παραχώρησης και το masterplan με την COSCO. Οτι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γυρνοβολούσαν στο Πέραμα πριν από λίγα χρόνια και δήλωναν πως «η επένδυση της COSCO θα στηρίξει τη ναυπηγοεπισκευή», ότι «θα ενισχυθεί η κοινωνική ειρήνη», ότι πρέπει να «αντιμετωπιστεί αποφασιστικά όποιος εναντιώνεται στην ανάπτυξη στο λιμάνι».

Επί ΣΥΡΙΖΑ και Δούρου αδειοδοτήθηκαν τα καζάνια της «Oil One» και λειτούργησαν ξανά τα καζάνια στο Πέραμα. Με δική τους κυβέρνηση και περιφερειακή διοίκηση τέθηκε ο σχεδιασμός για την αντιλαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, που σήμερα υλοποιεί η ΝΔ και ο Πατούλης.

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη δημοτική αρχή Μόραλη μπορεί τώρα να φωνάζουν, για το αν η COSCO τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, όμως το «θυμήθηκαν» αφού της έδωσαν «γην και ύδωρ». Την ίδια ώρα, δεν έχουν πει «μισή» κουβέντα για το νομικό οπλοστάσιο που έχουν αποκτήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε η ΝΔ.

Ολοι μαζί θολώνουν τα νερά αναμασώντας τα περί «περιβαλλοντικής νομιμότητας» των έργων της COSCO, που ακόμα και όταν γίνονται με το «γράμμα του νόμου», τα αποτελέσματα για τον λαό του Πειραιά είναι επιζήμια.

Οι δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα είναι βαθιά βουτηγμένες στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Αλλωστε, προσέφεραν την αμέριστη στήριξή τους στα σχέδια της COSCO, όταν τους έταζε ποσοστό από τον τζίρο της. Τώρα αλλάξαν τροπάρι, συμμετέχουν στις επιχειρηματικές κόντρες, στηρίζουν τα αιτήματα των εφοπλιστών και των εργολάβων, που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Αλλά και στο ζήτημα των απορριμμάτων, οι δύο δήμοι στήριξαν αυτόν το σχεδιασμό επί Δούρου, ανοίγοντας τον δρόμο για τις σημερινές εξελίξεις, την ώρα μάλιστα που ο δήμος Περάματος διατηρεί παράτυπο ΣΜΑ μέσα στην πόλη!

Με δυνατό ΚΚΕ παντού, δυναμώνουμε την πάλη μας!

Απέναντι σε όλα αυτά, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά ενημέρωσαν, αποκάλυψαν, έδωσαν την αντιπαράθεση και οργάνωσαν τον αγώνα του λαού.

Είναι καταλυτικός ο ρόλος των κομμουνιστών που δρουν μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ώστε να σηκώνεται μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης των εργατικών σωματείων και άλλων φορέων απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι τα σωματεία και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που όλα αυτά τα χρόνια συντόνισαν τη δράση τους, οργάνωσαν δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργιακές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, πικετοφορίες κ.ά. βάζοντας στο επίκεντρο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων και του λαού.

Που σήμερα πρωτοστατούν στη μάχη για την υγεία, για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των όρων ζωής του λαού του Πειραιά, αντιπαλεύοντας τις επιπτώσεις των επιχειρηματικών σχεδίων κυβέρνησης - COSCO - βιομηχάνων - εφοπλιστών.

Αυτόν τον αγώνα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στον Πειραιά κλιμακώνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαχητικά και απαιτητικά. Γιατί με δυνατό ΚΚΕ παντού, μπορεί να δυναμώνουν η αντίσταση, η λαϊκή διεκδίκηση, να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, που συνθλίβονται από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και τον ανταγωνισμό για το καπιταλιστικό κέρδος.

Συζητάμε με τον λαό του Πειραιά και αναδεικνύουμε μέσα από τα αδιέξοδα του συστήματος και την πείρα του από τους καθημερινούς αγώνες την αναγκαιότητα για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου θα μπορούμε να ζούμε με σταθερή δουλειά, προστασία της υγείας των εργαζομένων, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Για την ανάγκη να γίνουν πραγματική περιουσία του λαού τα εργοστάσια, τα λιμάνια και οι άλλες υποδομές, η γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Ετσι θα μπορεί το λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιπες υποδομές μεταφορών να λειτουργούν με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας, την ανάγκη για ασφαλείς μεταφορές, ποιοτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, για το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στις διακοπές.

Μόνο έτσι θα εκπληρώνονται και στόχοι που στις συνθήκες του καπιταλισμού είναι αντικρουόμενοι, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η εξασφάλιση χώρων πράσινου και ψυχαγωγίας για τις ανάγκες του λαού, με την ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας.


Του
Μανώλη ΡΑΠΑΝΑΚΗ*
* Ο Μανώλης Ραπανάκης είναι μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός της περιοχής να «υποδεχτεί» την περιφερειακή αρχή όπως ξέρει: Αγωνιστικά! (2024-02-22 00:00:00.0)
Συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας την 1 Σεπτέμβρη (2021-08-26 00:00:00.0)
«Οχι» στα σχέδια κυβέρνησης - Περιφέρειας για μονάδα αποβλήτων στο Σχιστό (2020-11-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού (2020-06-02 00:00:00.0)
Μέρα δράσης για καλύτερη ποιότητα ζωής για το λαό στον Πειραιά (2020-05-30 00:00:00.0)
Με όπλο τις θέσεις μας και οδηγό την πείρα μας στις μάχες που έρχονται (2018-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ