Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μέρα δράσης για καλύτερη ποιότητα ζωής για το λαό στον Πειραιά

Ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε Πέραμα, Πειραϊκή και Δραπετσώνα στις 5 Ιούνη

Σε μέρα δράσης και διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια μετατρέπεται η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στον Πειραιά, με απόφαση σωματείων και φορέων της περιοχής, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες. Τα σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν στις 5 Ιούνη τρεις κινητοποιήσεις, που θα αναδείξουν οξυμένα προβλήματα του πειραιώτικου λαού. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8 μ.μ., στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων) και στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα Κράκαρη).

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στις παραπάνω περιοχές που έχουν σημαδευτεί από την περιβαλλοντοκτόνα δράση του κεφαλαίου στον Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα σωματεία:

Σαν να μην έφταναν τα «καζάνια του θανάτου», φτιάχνεται και χωματερή στο Πέραμα

Στο Πέραμα λειτουργούν τα «καζάνια του θανάτου», με τις πυρκαγιές στην περιοχή να μην είναι σπάνια απειλή. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, τρέχοντας να εφαρμόσει τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ, μετατρέπει σε χωματερή χώρο 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος, σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του δήμου και, μάλιστα, πλάι σε σχολείο. Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη μετράει σχεδόν ένα μήνα, διεκδικώντας την ανάπλαση της έκτασης, για να γίνει χώρος περίπατου και αναψυχής.

Η Μαρία Δελλή, εκ μέρους του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά και Νήσων, που είναι ένας από τους φορείς που έχει «μπει μπροστά» σε αυτήν την υπόθεση, δηλώνει σχετικά στον «Ριζοσπάστη»: «Στην περιοχή του Περάματος δραστηριοποιούνται μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, όπως οι εταιρείες πετρελαιοειδών (όμιλος "Coral", ETEKA, κ.ά.), η COSCO, μεγάλοι εφοπλιστικοί μεταφορικοί όμιλοι, ιδιωτικός βιολογικός καθαρισμός στην Ψυττάλεια κ.ά. Το κυνηγητό του κέρδους τους πνίγει τους κατοίκους της πόλης και απειλεί την υγεία και τη ζωή τους. Από τη μία βλέπουμε τα "καζάνια του θανάτου" και από την άλλη τις τεράστιες προβλήτες της COSCO με τα κοντέινερς. Ο κίνδυνος ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος είναι ορατός. Δίνουμε μάχη για να γλιτώσουμε το λιμανάκι του Αρμού από την COSCΟ. Τώρα αγωνιζόμαστε να γλιτώσουμε τα 10 στρέμματα του παλιού νεκροταφείου, από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, που είναι δίπλα στο προαύλιο σχολείων και σε αυλές σπιτιών.

Σκεφτείτε ότι οι παιδικές χαρές είναι κλειστές. Μία πόλη άνω των 30.000 κατοίκων έχει έναν και μοναδικό ελεύθερο χώρο να πηγαίνει τα παιδιά του, ένα γήπεδο στίβου με περίμετρο 200 μέτρων και τον περίγυρό του.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο κόσμος στο Πέραμα έχει αρχίσει να κινητοποιείται. Κάτοικοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, διεκδικώντας το χώρο που τους ανήκει. Εδώ και ένα μήνα είμαστε στο δρόμο, και κάθε κινητοποίηση είναι πιο μαζική από την προηγούμενη».

Ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου των Δασκάλων Κερατσινίου και Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Πέραμα, δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στις λαϊκές γειτονιές. «Ο Σύλλογός μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος των μαθητών, συνολικά των κατοίκων της περιοχής, να ζουν σε μία πόλη που περιβαλλοντικά δεν θα τους "σκοτώνει", που θα μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερους χώρους αναψυχής, θα έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια δίνει τη μάχη μαζί με άλλους φορείς και εργατικά σωματεία ενάντια στα "καζάνια του θανάτου", με τους καρκινογόνους ρύπους (βενζόλιο) στην πόλη του Περάματος και του Κερατσινίου, απαιτώντας να μετεγκατασταθούν εκτός οικιστικού ιστού και να απαλλοτριωθεί συνολικά ο χώρος σε Κερατσίνι και Πέραμα υπέρ του λαού. Με συνεχόμενες κινητοποιήσεις του Συλλόγου, άλλων φορέων και εργατικών σωματείων της περιοχής απαιτούμε να γίνει τώρα ο χώρος του παλιού νεκροταφείου στο Πέραμα, έκτασης 10 στρεμμάτων, όχι χωματερή, αλλά χώρος πρασίνου και αναψυχής για το λαό».

Ο Β. Βατίστας μεταφέρει επίσης τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε αυτόν τον αγώνα και προσθέτει: «Στο Πέραμα και το Κερατσίνι γνωρίζουμε πολύ καλά το ταξικό πρόσημο, της "δίκαιης", κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή "βιώσιμης", κατά την κυβέρνηση ΝΔ, ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που μόνο υποβάθμιση φέρνει στη ζωή μας, αδιαφορώντας ακόμα και για την ίδια την υγεία των κατοίκων, όταν πρόκειται να διασφαλιστεί η κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων όπως η COSCO ή να γίνουν μπίζνες "χρυσάφι" με τα απορρίμματα, ακόμα και αν βρίσκονται χωματερές δίπλα σε σχολεία. Κυβέρνηση, λοιπά αστικά κόμματα, περιφερειακή αρχή, δημοτικές αρχές είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στα αντιλαϊκά τους σχέδια».

Μόνιμη η καραντίνα λόγω της μπόχας σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα

Στην περιοχή της Δραπετσώνας η λειτουργία των καζανιών της «Oil One» ρυπαίνει την περιοχή, με κινδύνους για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής. Με το νόμο της κυβέρνησης μάλιστα έχει ανοίξει η όρεξη στην «Oil One», η οποία ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή. Οι διαμαρτυρίες είναι πολύμηνες, αφού η μπόχα είναι πια ανυπόφορη, και υπάρχουν μέρες που οι κάτοικοι δεν τολμάνε να ανοίξουν τα παράθυρά τους.

Η Σοφία Τσολακίδου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής Κερατσινίου, που χρόνια τώρα παλεύει ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής του λαού της περιοχής, σημειώνει: «Η βιομηχανική δραστηριότητα εντός του οικιστικού ιστού (πρώην εργοστάσιο λιπασμάτων) στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας, όπως π.χ. της "Oil One", έχει δημιουργήσει μία αφόρητη κατάσταση δυσοσμίας, με άγνωστες έως τώρα επιπτώσεις στη δημόσια υγεία». Θυμίζει ότι «το 2018, είχαν κλείσει και σχολεία αφού είχαμε μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών. Σύμφωνα με αποτελέσματα από τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στην περιοχή, από τον "Δημόκριτο", υπάρχουν θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών και μεμονωμένες τιμές βενζολίου που ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή για την προστασία της υγείας μας! Επιβεβαιώνονται επομένως οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία! Απαιτούμε το αυτονόητο... Καθαρό και υγιή αέρα για εμάς και τα παιδιά μας». Η Χρυσάνθη Αγαθού, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τερψη-χωρος», δηλώνει: «Μια ζωή, στο όνομα της βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή μας, ζούσαμε και ζούμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη ρύπανση και τις συνέπειες στην υγεία μας. Μετράμε θανάτους, κυρίως από καρκίνο, σε αυξημένο ποσοστό, λόγω των προηγούμενων βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια, με την ευλογία και τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ξαναζούμε τον εφιάλτη των συνεπειών αυτών των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη. Μας φόρτωσαν ξανά δίπλα στα σπίτια μας διυλιστήρια και καζάνια. Ζούμε σε μια ιδιότυπη καραντίνα, αφού δεν μπορούμε να βγούμε απ' τα σπίτια μας, ούτε στο μπαλκόνι μας ούτε τα παιδιά στα πάρκα και στις αυλές των σχολείων, χωρίς να πνιγόμαστε στην κυριολεξία απ' τα διαπιστωμένα και με μετρήσεις καρκινογόνα αέρια. Ζούμε με το φόβο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ).

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση της "Oil One" και των άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών έξω απ' τον οικιστικό ιστό. Αμεσα μέτρα για να σταματήσει η λειτουργία τους και η ανυπόφορη δυσοσμία. Ζητάμε την απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, όλης της έκτασης των 640 στρεμμάτων στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων και την απόδοσή τους στο λαό της περιοχής για χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενημέρωσης και προετοιμασίας των κατοίκων και των αρμόδιων μηχανισμών, για την περίπτωση ΒΑΜΕ».

Η κερδοφορία στο λιμάνι καταστρέφει τις ζωές μας

Σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στους Πειραιώτες και από το έργο επέκτασης της αποβάθρας για την κρουαζιέρα στην Πειραϊκή, εργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει από τον ΟΛΠ ΑΕ (COSCO), με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ακτογραμμής, την καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου, την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη θάλασσα του Σαρωνικού. Την παρεμπόδιση επίσης της πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά εξυπηρέτησής τους.

Για το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Αλεξάνδρα Τζέρμπου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 26ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά. Τονίζει ότι «καμιά λογική διαχείρισης όλων των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων δεν μπορεί να δώσει λύσεις, όταν στο επίκεντρο είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων». Υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε ως κυβέρνηση τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά, όσο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει τα έργα και ξεκλείδωσε τη χρηματοδότηση για το κινεζικό μονοπώλιο.

«Ευθύνη για την υλοποίηση των έργων φέρει και ο δήμος Πειραιά, ο οποίος στήριξε πολιτικά τα έργα στο λιμάνι, λέγοντας ότι "θα φέρουν την ανάπτυξη", αλλά και εμπράκτως, με το σχεδιασμό του δήμου να επικεντρώνεται μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) σε έργα ανάπλασης με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά και το περιβόητο ναυτιλιακό - επιχειρηματικό cluster (Ακτή Θεμιστοκλέους, Αγιος Διονύσιος)», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή που διαπράττονται εγκλήματα σε βάρος της υγείας μας και του περιβάλλοντος, ο Πειραιάς έχει ως πόλη έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές πρασίνου ανά κάτοικο στην Ελλάδα. Απουσιάζουν ελεύθεροι χώροι περιπάτου και αναψυχής, πρασίνου, αθλητισμού - πολιτισμού. Οι γειτονιές στενάζουν και υποβαθμίζονται, καθώς τα κονδύλια διοχετεύονται σε έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και όχι στις λαϊκές ανάγκες.

Οι ανάγκες των κατοίκων και κυρίως των παιδιών μας καμία σχέση δεν έχουν με τους σχεδιασμούς αυτούς. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από σχολεία με σύγχρονες υποδομές, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, χώρους άθλησης, παιδικές χαρές, πάρκα και χώρους πρασίνου, θάλασσες καθαρές. Αυτές είναι οι πραγματικές μας ανάγκες και γι' αυτές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», καταλήγει καλώντας στην κινητοποίηση στις 5 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ