Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Δ. ΙΕΚ ΚΑΙ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση και για να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια

Κινητοποιήσεις έγιναν ξανά την Παρασκευή σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για τη λειτουργία των σχολών τους με ασφάλεια και ενάντια στα νέα μέτρα που υποβαθμίζουν τις σπουδές, δηλώνουν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.

Την Παρασκευή, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Αττικής προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, στο πλαίσιο μιας σειράς κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών για να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να αρχίσουν τα εργαστηριακά μαθήματα, η μαθητεία και η πρακτική άσκηση. Επίσης ζητούν να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον νόμο που υποβαθμίζει τα πτυχία των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3 μετά από εξετάσεις πιστοποίησης.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποί τους σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ Κ. Ευθύμερος, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στις σπουδές και την προετοιμασία για τη δουλειά το ότι είναι κλειστά τόσο καιρό τα ΔΙΕΚ, στις ευθύνες της κυβέρνησης για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και τα νομοθετήματα εν μέσω πανδημίας που τους επηρεάζουν και ως αυριανούς εργαζόμενους. Στη συνέχεια το λόγο πήραν σπουδαστές ΙΕΚ και ΕΠΑΣ που μίλησαν για προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, με ελλείψεις σε εξοπλισμό, μακριά από εργαστήρια που είναι απαραίτητα για την εκμάθηση της ειδικότητάς τους, για παλιά προβλήματα των σχολών που οξύνθηκαν αυτή την περίοδο.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών χαιρέτισε εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που συσπειρώνει, η Δέσποινα Γράβου, επισημαίνοντας πως ταυτόχρονα με τις διεκδικήσεις τους, δίνουν ένα ελπιδοφόρο μάθημα αλληλεγγύης, έχοντας ξεκάθαρο μέσα σε αυτές τις συνθήκες πως κυβέρνηση και εργοδοσία ψάχνουν την ευκαιρία να ξηλώσουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει.

Στη Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη νέα μαχητική συγκέντρωση και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους και για ασφαλή διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί που αναγνωρίζουν την αδικία σε βάρος τους για την υποβάθμιση των πτυχίων και παλεύουν μαζί τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οπως είπε ο Αιμ. Περσόπουλος, από την 1η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, «πέρα από την κατάργηση της υποβάθμισης του πτυχίου, ζητάμε να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια, να ενισχυθούν τα υποστελεχωμένα εργαστήριά μας με καινούργια μηχανήματα και καινούργιο εργαστηριακό υλικό, να ενισχυθούν οικονομικά οι μαθητές που δεν δούλεψαν όλη αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας και επίσης να στηριχθούν οι μαθητές που δικαιούνται σίτιση, αλλά δεν λαμβάνουν με τη λογική ότι δεν δίνουν παρουσία στη σχολή. Επίσης ζητάμε μονιμοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας».

Ο Βασ. Πούλιος, εκπρόσωπος της 2ης ΕΠΑΣ, μίλησε για τα εργαστήρια λέγοντας: «Ζητάμε να γίνουν αλλαγές στις δομές των εργαστηρίων μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε έναν πιο σωστό χώρο μάθησης στις σχολές μας. Ειδικά τα πρακτικά επαγγέλματα δεν μπορούμε να τα μάθουμε μόνο με τη θεωρία. Πρέπει να δούμε, να πάμε μπροστά, να πιάσουμε τα υλικά μας, να κάνουμε πρακτική εφαρμογή, ανάλογα την ειδικότητα».

Με τα πανό τους και φωνάζοντας συνθήματα όπως «η ΕΠΑΣ απαιτεί το πτυχίο να ανεβεί», έφτασαν έξω από το υπουργείο και συναντήθηκαν με εκπρόσωπό του, ο οποίος δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει τις διεκδικήσεις τους.

  • Στο μεταξύ, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των σπουδαστών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Πάτρας, όσο και με τον Σύλλογο ωρομίσθιων και αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολών ΟΑΕΔ Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας πως «η αντίδραση που εκφράζεται απέναντι στην υποβάθμιση των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι απόλυτα δικαιολογημένη», ζητώντας ο νόμος «να αποσυρθεί και για τις συγκεκριμένες σχολές να υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος να σέβεται το δικαίωμα των σπουδαστών στη μόρφωση, στην ολόπλευρη προετοιμασία για το επάγγελμα που έχουν επιλέξει, καθώς και να τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα», οι σχολές να ενισχυθούν με προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, ξεκινώντας από τη μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού που ήδη έχει στηρίξει τη λειτουργία των σχολών όλα αυτά τα χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ