Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Δύο οικοδόμοι νεκροί σε ατμοηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ

Το νέο έγκλημα, που έγινε την Παρασκευή, καταγγέλλουν τα Σωματεία Ενέργειας και Οικοδόμων

Αμεση απάντηση από τα σωματεία της περιοχής
Αμεση απάντηση από τα σωματεία της περιοχής
Νεκροί στο μεροκάματο έπεσαν δύο ακόμα οικοδόμοι εργάτες, το μεσημέρι της Παρασκευής, δουλεύοντας στην 5η Μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 40 - 45 ετών, έναν Ελληνα από τη Φλώρινα και έναν Βούλγαρο.

Οι εργάτες απασχολούνταν σε έργο αποθείωσης στον πύργο ψύξης της μονάδας, που έχει αναλάβει εργολάβος. Ο θανάσιμος τραυματισμός τους προκλήθηκε όταν έπεσαν στο κενό από μεγάλο ύψος, ενώ βρίσκονταν σε καλάθι για την εκτέλεση εργασιών, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η ΔΕΗ ΑΕ έχει αναθέσει το έργο σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το έχει «σπάσει» σε υπεργολαβίες. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «ΑΒΑΞ». Οι δύο εργαζόμενοι εργάζονταν στη γερμανική εταιρεία «MUEHLHAN Cyprus Ltd».

«Οι ζωές μας, τα κέρδη τους», τονίζουν χαρακτηριστικά σε κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) και το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εργατών. Τονίζουν πως «θα παλέψουμε να είναι το τελευταίο αίμα εργατών που χύνεται στο βωμό των κερδών».

«Η απολιγνιτοποίηση ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση αφού έχει συμβάλει σε εκπτώσεις στη συντήρηση, στην ανανέωση του εξοπλισμού κ.α. Μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που στοιχίζει ζωές εργατών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΕΝ, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πύλη της μονάδας.

Το σημείο απ' όπου οι δύο οικοδόμοι βρέθηκαν στο κενό
Το σημείο απ' όπου οι δύο οικοδόμοι βρέθηκαν στο κενό
Το νέο διπλό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Την ίδια ώρα που χώροι δουλειάς είναι αρένες θανάτου, η κυβέρνηση "ακονίζει τα μαχαίρια της" για να επιβάλει περισσότερες ώρες δουλειάς, χωρίς επιπλέον αμοιβή για τους εργαζόμενους. Αντί να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων φτιάχνει πλαίσιο που θα χειροτερεύει τους κινδύνους για να καρπώνονται κέρδη οι μεγαλοεργολάβοι». Ανακοίνωσε εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ