Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Χειροτερεύει το θεσμικό πλαίσιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Ο έντονος προβληματισμός και οι επιφυλάξεις των φορέων σχετικά με τα άρθρα που αφορούν την απόκτηση της ελληνικής Ιθαγένειας κυριάρχησαν στην ακρόαση των φορέων για τις διατάξεις περί απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας που περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι επιφυλάξεις αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο 32, όπου ως βασική προϋπόθεση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας προβλέπεται η υποχρεωτική γραπτή εξέταση για την πιστοποίηση της γνώσης του αιτούντος στην ελληνική γλώσσα, ενώ το σύνολο της διαδικασίας αξιολόγησης και των προδιαγραφών της ειδικής αυτής δοκιμασίας ανατίθεται σε μεταγενέστερες Υπουργικές Αποφάσεις. Για παράδειγμα, η επιστημονική συνεργάτρια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Αννα - Ειρήνη Μπάκα, χαρακτήρισε «αρνητική αποτίμηση» τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν αυτό το θέμα λέγοντας ότι «καθιστά την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας μια τεχνική διαδικασία που ενδέχεται να αποκλείει υποψηφίους που είναι ενταγμένοι στην πολιτική και κοινωνική ζωή». Είπε ακόμα ότι μέλη της ΕΕΔΑ που συμμετέχουν στις Επιτροπές πολιτογράφησης αξιολογούν «μάλλον ως θετική την εμπειρία μιας ανοικτής διαδικασίας συνέντευξης, που ενέχει τον κίνδυνο της υποκειμενικότητας, αλλά εξασφαλίζει οπωσδήποτε τη διαπίστωση των λοιπών κριτηρίων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στη συζήτηση επί των άρθρων αναφέρθηκε στις επισημάνσεις της ΕΕΔΑ, ενώ πρόσθεσε ότι στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και η περίπτωση της προσκόμισης πιστοποιητικού ελληνομάθειας, διάταξη επίσης προβληματική, αφού δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα διδασκαλίας για τους μετανάστες στη χώρα, που σημαίνει ότι το πιστοποιητικό θα το αγοράζουν.

Επί της ουσίας, τόνισε, υπάρχουν διατάξεις που χειροτερεύουν το ισχύον νομικό πλαίσιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, όπως το άρθρο 33, όπου απαιτούνται πλέον για την πολιτογράφηση εκκαθαριστικά εφορίας για όλα τα χρόνια διαμονής του αιτούντος και όχι μόνο του τελευταίου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ή το άρθρο 35, όπου προβλέπεται απόρριψη ή αναστολή της αίτησης του αιτούντος ακόμα και για τη νόμιμη απουσία του από τη χώρα για ένα διάστημα, άρθρο που και οι φορείς το χαρακτήρισαν προβληματικό κ.ο.κ.

Από τη ΝΔ ο Μ. Βορίδης θεώρησε «ελαστικές» τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου γιατί, όπως είπε, «η ιθαγένεια αποτελεί σκληρό πυρήνα του εσωτερικού δικαίου - το σκληρότερο για την απονομή της ιδιότητας του πολίτη», ενώ είχε διαφωνήσει και με την παρουσία μεταναστών στην ακρόαση των φορέων. Το ΠΑΣΟΚ βρήκε θετικές αρκετές διατάξεις, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή με το γνωστό ρατσιστικό παραλήρημα είπε ότι προετοιμάζεται μπαράζ ελληνοποιήσεων για την αλλοίωση του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ