Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας

Με το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας, και ειδικότερα το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ενόψει διαβουλεύσεων προς ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, είχαν δείπνο εργασίας χτες βράδυ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της 3ης Διάσκεψης για τη Συρία.

Καθώς η συνάντηση έγινε και στον απόηχο της δημοσιοποίησης της Εκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία (βλέπε και διπλανό θέμα) και ενόψει της συνεδρίασης αύριο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Γ. Κατρούγκαλος, κατά πληροφορίες, αναμενόταν να παράσχει διαβεβαιώσεις στον Τούρκο ομόλογό του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της «ευρωενωσιακής προοπτικής» της γείτονος.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο ΥΠΕΞ, προετοιμάζοντας τη συνάντησή τους, στις 21 του μήνα, στην Αττάλεια, πέρα από το Κυπριακό (η τουρκική κυβέρνηση λέει επ' αυτού ότι «όλες οι προτάσεις για μόνιμη λύση του Κυπριακού είναι στο τραπέζι», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει), συζήτησαν επίσης την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, όπως και τα Ενεργειακά σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ζήτημα που συνδέεται απευθείας με θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως ο καθορισμός χωρικών υδάτων και ΑΟΖ.

Αλλωστε, η συνάντηση στην Αττάλεια προγραμματίζεται να γίνει μια μέρα μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, με κεντρικό θέμα ακριβώς τα Ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, και την τουρκική αστική τάξη να διεκδικεί εκεί μερίδιο από την καπιταλιστική λεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ