Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ισες ευκαιρίες» στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση

Τον ταξικό χαρακτήρα της γυναικείας ανισοτιμίας και την υποκρισία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ανέδειξε η πρόεδρος της ΟΓΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής

Από τη διαδήλωση της ΟΓΕ στην Αθήνα για την 8η Μάρτη
Από τη διαδήλωση της ΟΓΕ στην Αθήνα για την 8η Μάρτη
Το μέγεθος της υποκρισίας που κρύβεται πίσω από τις προπαγανδιστικές διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, που τάχα διασφαλίζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», ανέδειξε η πρόεδρος της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα, κατά τη χτεσινή ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το πρώτο που τόνισε παίρνοντας το λόγο, ήταν πως οι όποιες θετικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες είναι αποτέλεσμα των αγώνων του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Ρυθμίσεις που σήμερα είτε καταργούνται στο όνομα της «ισότητας» και της «μη διάκρισης», όπως η κατάργηση των 5 ετών που έβγαιναν γρηγορότερα στη σύνταξη οι γυναίκες, είτε παραμένουν στα χαρτιά, όπως η προστασία της εγκύου από την απόλυση.

Τόνισε ότι η ισότητα που προβάλλει η κυβέρνηση δεν σημαίνει βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γυναικών, αλλά αντίθετα αξιοποιείται ως προοδευτικός μανδύας για να κρύψει την αντιλαϊκή της πολιτική. Οπως ανέφερε, ισότητα για την κυβέρνηση σημαίνει εξίσωση των μισθών και των δύο φύλων προς τα κάτω, προσθέτοντας ότι η μεταμνημονιακή εποχή της κυβέρνησης «χτίζεται στα ερείπια των τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων» ανδρών και γυναικών.

Αν ήθελε, υπογράμμισε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να προστατεύσει τα δικαιώματα της γυναίκας, θα καταργούσε το αίσχος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. «Αντί, όμως, για σύγχρονα δικαιώματα στη σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, στο νομοσχέδιο αναφέρονται οι γνωστές συνταγές της ΕΕ περί ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ.

Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 60% των γυναικών εργάζονται με μερική απασχόληση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μην συμπληρώνουν ούτε τα 200 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα μητρότητας, ενώ γυναίκες εργαζόμενες όπως οι αναπληρώτριες στα σχολεία και οι συμβασιούχες στερούνται αδειών μητρότητας και άλλων δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που κινούνται όλες στις ίδιες ευρωενωσιακές ράγες, θέλουν να αποδεχτούμε μια ζωή με "ευκαιρίες"», αντί για σύγχρονα δικαιώματα, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες δεν θα κάνουν πίσω από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, για δημιουργική αξιοποίηση του μη εργάσιμου χρόνου.

Η ανισοτιμία πηγή κέρδους για το κεφάλαιο

Στη συζήτηση επί των άρθρων που ακολούθησε, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι παρά τα προπαγανδιστικά τρικ και τα παχιά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ περί «ουσιαστικής ισότητας», που αναφέρει ο τίτλος του νομοσχεδίου, αυτό που διαιωνίζει είναι «η γυναικεία ανισοτιμία, που παραμένει συγκαλυμμένη στην πράξη και σε μισθούς και στα ημερομίσθια και στις εργασιακές σχέσεις, γιατί αυτή οδηγεί σε φτηνότερη εργασία και άρα γίνεται πολύτιμη πηγή πρόσθετου κέρδους για το κεφάλαιο. Αποδεικνύεται ότι η ουσία της φυλετικής ανισοτιμίας ήταν και είναι ταξική, διαχρονικά, και γι' αυτό αυτή η ανισοτιμία διατηρείται σε όλα τα εκμεταλλευτικά κοινωνικά συστήματα», τόνισε.

Σχολιάζοντας τους όρους «ίση μεταχείριση» και «ίσες ευκαιρίες» που περιέχει το νομοσχέδιο στο άρθρο 2, σημείωσε ότι στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα, που υπερασπίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, οι γυναίκες έχουν πράγματι «ίσες ευκαιρίες» στην ανεργία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην πρόωρη απόλυση, στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας, όπως οι γυναίκες που δουλεύουν στην καθαριότητα των δήμων, στον εκβιασμό του εργοδότη ότι αν μείνει έγκυος θα απολυθεί.

Το μέγεθος της κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης σε βάρος των γυναικών ανέδειξε ο Γ. Δελής και με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 18, που μιλά για την «ένταξη της διάστασης του φύλου στη δημόσια Υγεία», τονίζοντας ότι τέτοια μπορεί να υπάρξει, «αλλά μόνο μέσα από ένα ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με έμφαση στην πρόληψη, για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση και με δωρεάν χορήγηση φαρμάκων», επίδομα μητρότητας για όλες χωρίς εξαίρεση τις γυναίκες, κάλυψη όλων των εξόδων του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού από το κράτος κ.ά.

Συγχρονισμός κυβέρνησης - ΝΔ και των άλλων

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα υπερασπίστηκαν πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ για τις «ίσες ευκαιρίες» των γυναικών, στρατηγική που βάφτισαν «ισοτιμία της γυναίκας». Για παράδειγμα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θελερίτη είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να εξασφαλίσουμε αυτήν την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών, έτσι ώστε να μπορέσουμε, κάποτε, να φτάσουμε στην ουσιαστική ισότητα των φύλων».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βορίδης, κατέθεσε και χτες την πρόταση για «εκκαθάριση» του θεσμικού πλαισίου, για να μην υπάρχουν νομικοί περιορισμοί που εμποδίζουν την ισότητα των φύλων και κατ' επέκταση τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), Ε. Χριστοφιλοπούλου, είπε ότι οι πιο αδικημένες είναι οι γυναίκες επιχειρηματίες και πρότεινε βελτιώσεις στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ. Από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο Π. Ηλιόπουλος είπε προς την κυβέρνηση ότι «αν αυτά που λέτε τα κάνατε, ίσως μπορούσε να υπάρξει μια ελπίδα φωτός»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών τον 21ο αιώνα; (2020-03-07 00:00:00.0)
Μήνυμα διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών και της ισοτιμίας η ψήφος στο ΚΚΕ (2019-06-08 00:00:00.0)
Εξειδικεύει στις γυναίκες τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό» του κεφαλαίου (2017-09-10 00:00:00.0)
Ξανασερβίρουν στις εργαζόμενες δοκιμασμένες αντιλαϊκές πολιτικές (2014-05-24 00:00:00.0)
«Ισότητα» με τη σφραγίδα των μονοπωλίων (2011-04-17 00:00:00.0)
Επιβαρύνει πολλαπλά τις εργαζόμενες (2010-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ