Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τα μονοπώλια προσδοκούν τις επόμενες αντιλαϊκές διευθετήσεις

Ενδεικτικές οι επισημάνσεις στελεχών της «ExxonMobil» που αναγγέλλουν νέες γεωτρήσεις στην περιοχή

Από την προηγούμενη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβρη, που ανοίγει το δρόμο στους μονοπωλιακούς ομίλους

INTIME NEWS

Από την προηγούμενη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβρη, που ανοίγει το δρόμο στους μονοπωλιακούς ομίλους
Η κινητικότητα που μεγαλώνει στην περιοχή μας γύρω από πιθανές νέες διευθετήσεις - κατά το πρότυπο της αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης συμφωνίας των Πρεσπών - εξυπηρετεί τα σχέδια μονοπωλιακών κολοσσών που εντοπίζουν μεγάλες ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτό επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού «ExxonMobil», Στίβεν Γκρίνλι, που ανήγγειλε νέες επενδύσεις της εταιρείας στην περιοχή και ξεκαθάρισε την προθυμία της να αξιοποιήσει και να διευκολύνει όλες τις εναλλακτικές συνεργασίες, εφόσον αυτό ενισχύσει τη θέση και την κερδοφορία της απέναντι σε ανταγωνιστές.

Μιλώντας σε ετήσια επιχειρηματική συνάντηση στο Χιούστον των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ενεργειακών μεγαθηρίων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ο Γκρίνλι επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει περισσότερες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, αλλά και ότι μετά από τις πρόσφατες ανακαλύψεις στο στόχο «Γλαύκος» (του οικοπέδου «10» της κυπριακής ΑΟΖ), θα ασχοληθεί με έργα για τον εμπλουτισμό και την εκμετάλλευση του αποθεματικού του. Ο Γκρίνλι δήλωσε ότι μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το «10», «αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε για τον προσδιορισμό του μεγέθους της (σ.σ. ανακάλυψης), προσπαθώντας να κατανοήσουμε το εμπορικό κομμάτι για την εμπορευματοποίηση του αποθέματος».

Οταν ρωτήθηκε αν προβληματίζουν τον όμιλο οι διαμάχες που υπάρχουν για την Κύπρο και γύρω από αυτή, με αφοπλιστική ειλικρίνεια εξήγησε πως για τις επιχειρήσεις μόνο ζητούμενο είναι να προχωρούν οι μπίζνες, αφού - όπως είπε - «αυτά είναι θέματα των κυβερνήσεων να τα λύσουν». Ενώ, όπως μετέδωσε στην ιστοσελίδα της και η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο και συνεργασίας της «ExxonMobil» με άλλες χώρες της περιοχής (με τις οποίες ακόμα δεν έχει ανακοινώσει συνεργασίες) όπως η Τουρκία, υπογράμμισε ότι «η "ExxonMobil" είναι ανοικτή σε κοινές γεωτρήσεις με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εάν τα δεδομένα το επιτρέπουν και οι ευκαιρίες αυξηθούν».

Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει πολλές φορές τα στελέχη της «ExxonMobil», από τον Απρίλη του 2017, όταν είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες η παραχώρηση του «10» στην κοινοπραξία της με την «Qatar Petroleum» και «σφραγίστηκε» και έτσι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο και όλη τη Ν/Α Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι χτες η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2023 θα ολοκληρωθεί στο Βασιλικό (στα όρια των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού) το νέο βιομηχανικό λιμάνι που σχεδιάζεται και θα διαθέτει υποδομές κατάλληλες να εξυπηρετεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Το κόστος του εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ο επενδυτής που θα επιλεγεί για το έργο θα αναλάβει «πακέτο» τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του έργου.

Επίσης, ενδεικτικές της επιχειρηματικής «κινητικότητας» στην ευρύτερη περιοχή είναι και οι χτεσινές ανακοινώσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου - Σμύρνης, από τις 2 Ιούνη.

Οι ΗΠΑ στην περιφερειακή «εξίσωση ασφαλείας»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την επόμενη βδομάδα αναμένεται και η νέα τριμερής Σύνοδος Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ξανά με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, τις οποίες θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου ισχυρίστηκε, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ότι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, αλλά και ότι «είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτό δείχνει την αξιοπιστία της δυναμικής ασφάλειας και σταθερότητας μέσα από συνεργασίες, την οποία αναπτύσσει η Κύπρος, απέναντι σε πηγές και συμπεριφορές έντασης και αποσταθεροποίησης...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ