Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Διάβημα για τις δηλώσεις Μποσνιακόφσκι για τη γλώσσα

Σε διάβημα προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, ζητώντας εξηγήσεις για δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας, Μίλε Μποσνιακόφσκι, σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, σε ερώτηση που του έθεσε δημοσιογράφος της γείτονος για το ποια γλώσσα μιλάνε «οι Μακεδόνες του Αιγαίου», είπε: «Υπάρχει μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα, που μιλά διαφορετική γλώσσα από την ελληνική, αλλά δεν είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε ποια γλώσσα είναι αυτή, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα (της Ελλάδας)» .

Παράλληλα, ο Μ. Μποσνιακόφσκι τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες και μιλούν Ελληνικά», προσθέτοντας ότι «εμείς σεβόμαστε πλήρως το άρθρο 7 (της συμφωνίας των Πρεσπών)», το οποίο θυμίζουμε ότι αναφέρεται σε «μακεδονική» γλώσσα.

Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητάει την εισαγωγή των «Μακεδονικών» στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών απέστειλε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οργάνωση «Ουράνιο Τόξο». Στην επιστολή σημειώνεται, μάλιστα, ότι «με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα, που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας».

Από πλευράς ΥΠΕΞ, αρμόδιοι παράγοντες διέρρεαν χτες ότι από τη συμφωνία των Πρεσπών δεν προκύπτουν «εθνικοί κίνδυνοι» και ότι αντίθετα το κείμενο κατοχυρώνει τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα, χωρίς πάντως να αποκλείουν ανάλογες άλλες «πρωτοβουλίες» σαν αυτή του «Ουράνιου Τόξου» στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την τύχη του αιτήματος προς το ΠΑΜΑΚ, παρέπεμπαν στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ απάντησε με ανακοίνωσή της ότι «τα Τμήματα του ΠΑΜΑΚ διαμορφώνουν τα Προγράμματα Σπουδών τους ανεξάρτητα και αποκλειστικά και μόνο με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και προτεραιότητες που υπαγορεύονται από τη στρατηγική του Ιδρύματος. Το ΠΑΜΑΚ δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ