Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά εκ νέου την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Copyright 2018 The Associated

Με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση για την Τουρκία, που ανάμεσα σε άλλα εισηγείται την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το ψήφισμα, που βέβαια δεν είναι δεσμευτικό, ενώ παρεμφερές ψήφισμα πέρυσι δεν υιοθετήθηκε απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πέρα από τις γνωστές υποκριτικές διακηρύξεις της ΕΕ για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, σημειώνει την ανάγκη για τον «εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης του 1995 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι σχετικοί τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις», αποκαλύπτοντας από μια ακόμα σκοπιά το ρόλο «στρατηγικού εταίρου» που αναγνωρίζει η ΕΕ στην Τουρκία.

Επίσης, σχετικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, το ψήφισμα «καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας», ενώ σχετικά με το Κυπριακό μιλάει για «δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», ζητώντας μάλιστα από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πάνω στα γνωστά απαράδεκτα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι. Το ψήφισμα σημειώνει παράλληλα το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλεί η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν λευκό, ενώ κατά τη συζήτηση του θέματος ο Κώστας Παπαδάκης ανέδειξε πως παρά τις όποιες υποκριτικές διατυπώσεις που περιλαμβάνουν οι εκθέσεις της, η ΕΕ αποδίδει στην Τουρκία το ρόλο «στρατηγικού εταίρου», προωθώντας την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, φωτογραφίζοντας την ευρωΝΑΤΟική διευθέτηση στο Αιγαίο για συνεκμετάλλευση, καθώς και το διχοτομικό σχέδιο στην Κύπρο, προκειμένου να μοιραστεί η «πίτα» της Ενέργειας.

Υπογράμμισε, άλλωστε, τα μεγάλα ερωτήματα που προκαλούν θολές αναφορές στην έκθεση για «επίλυση διμερών διαφορών που εκκρεμούν» και για «μη διευθετημένες νομικές υποχρεώσεις και ανεπίλυτες διαμάχες με τους άμεσους γείτονες όσον αφορά χερσαία - θαλάσσια σύνορα και εναέριο χώρο».

Ανέδειξε την ένταση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας που γκριζάρει χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο, με διαρκείς παραβιάσεις, παράνομες NAVTEX, στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκεται στους ανταγωνισμούς ως σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, προσπαθεί να ξεπλύνει τον επικίνδυνο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και καλλιεργεί τον εφησυχασμό.

Για «βεβιασμένη απόφαση» μιλά η Αγκυρα

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η νέα γνωμοδοτική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή της πορεία, η οποία συνδέεται ακόμα μια φορά με διμερείς αντιθέσεις αλλά και το σκληρό παζάρι που ξεδιπλώνεται σε πολλά μέτωπα. Αλλωστε, εδώ και χρόνια τέτοιες συστάσεις συνυπάρχουν με ολόπλευρες επισημάνσεις για τη σημασία διατήρησης και ανάπτυξης των διμερών δεσμών και συνεργασιών, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια και η Αμυνα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» το σχετικό κείμενο. Ο Ακσόι συμπλήρωσε πάντως ότι ενόψει της προσεχούς ολομέλειας του ΕΚ η Αγκυρα περιμένει «να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για μια πιο ρεαλιστική, όχι βεβιασμένη και ενθαρρυντική τελική έκθεση».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, μίλησε για «ανυπόληπτη απόφαση» και υποστήριξε ότι αυτή δείχνει πως το ΕΚ «επηρεάζεται από την ακροδεξιά ιδεολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ