Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μήνυμα διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών και της ισοτιμίας η ψήφος στο ΚΚΕ

Μπροστά στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουν κάλεσμα στις νέες γυναίκες που συναντηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, στις κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές, στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στα μαθητικά συλλαλητήρια, που ήταν υποψήφιες ή και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές. Με την ψήφο και τη στάση τους μπορούν να στείλουν μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, με ένα δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή, στη νεολαία και το λαό.

Γιατί το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στους αγώνες των νέων εργατοϋπαλλήλων γυναικών για μόνιμη και σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, πλήρη δικαιώματα και μέτρα προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας. Κόντρα στα ματωμένα «σχέδια» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων που καταδικάζουν τη νέα εργαζόμενη στην ανασφάλεια των συμβάσεων και των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, στον κίνδυνο απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης, στα ελαστικά ωράρια εργασίας και στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου για την προσωπική, οικογενειακή ζωή.

Οσους τόνους στάχτης κι αν ρίξουν στα μάτια των νέων γυναικών με αφορμή τον «καβγά» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την 7ήμερη εργασία, δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει το κουστούμι της εργασιακής ζούγκλας που βιώνει η νέα στον Επισιτισμό, στο Εμπόριο, στις Τηλεπικοινωνίες κ.α. Δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα για τις νέες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εγκυμοσύνη, όταν δεν μπορούν να επιστρέψουν στην τάξη μετά τον τοκετό. Δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους για τους όρους πρακτικής και μαθητείας χιλιάδων κοριτσιών, που... «μαθαίνουν» από μικρή ηλικία να εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας (γάντια, μάσκες κ.ά.), απλήρωτες και σε δουλειές άσχετες με το αντικείμενο σπουδών.

Γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με την «ποσόστωση» στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας. Διεκδικεί πρόσθετα θετικά μέτρα για την ισότιμη συμμετοχή των νέων γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, με δωρεάν πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Μάχεται καθημερινά στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στις γειτονιές για την κάλυψη των κενών σε γυναικολόγους και άλλες ειδικότητες, σε ιατρικό - μηχανολογικό εξοπλισμό, για δωρεάν προληπτικές, διαγνωστικές γυναικολογικές εξετάσεις, φάρμακα και εμβολιασμό, καθολικά για τις νέες γυναίκες.

Παλεύει για να δυναμώσει η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική δράση: Στους καθημερινούς αγώνες, στα μαθητικά συμβούλια και τους φοιτητικούς συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, στους γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ, τους άλλους μαζικούς, λαϊκούς φορείς, αλλά και στις εκλογές, με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Δεν περίμενε τη θεσμοθέτηση της ποσόστωσης 40% με βάση το φύλο για να γεμίσει τα ψηφοδέλτιά του στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές με νέες αγωνίστριες από τα πανεπιστήμια, τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, από χώρους εργασίας, αλλά και άνεργες, νέες μετανάστριες, αθλήτριες και νέες καλλιτέχνιδες.

Κριτήριο ψήφου οι σύγχρονες ανάγκες των γυναικών

Το ΚΚΕ δίνει καθημερινά μάχη για να βάλει εμπόδια, να χαλάσει τα «σχέδια» για την «ισότητα των φύλων» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ματώνουν τη ζωή των νέων γυναικών και ανδρών. Βαφτίζουν «ίσες ευκαιρίες» στην εργασία για τον άντρα και τη γυναίκα την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, τη μείωση μισθών, συντάξεων και αποδοχών και για τα δύο φύλα. Στο όνομα των «ίσων ευκαιριών», οι εργαζόμενες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πλήρη ευελιξία του χρόνου εργασίας, ακόμα και του χώρου εργασίας, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς. Η περιβόητη «ισότητα των φύλων» είναι φτιαγμένη με «συντηρητικά» υλικά made in EU, λογαριάζοντας ως «κόστος» για το κεφάλαιο τα μέτρα κοινωνικής στήριξης της μητρότητας, τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών.

Εξάλλου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ πέταξαν στα σκουπίδια τις προτάσεις του ΚΚΕ για:

  • Επίδομα τοκετού ύψους 1.000 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οχι όπως σήμερα, που το λαμβάνουν μόνο όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι! Και αυτή η «συντήρηση», η οπισθοδρόμηση έχει την υπογραφή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αδεια και επίδομα μητρότητας για όλες τις μισθωτές, χωρίς προϋποθέσεις. Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις «συντηρούν» από το 1951 άρθρο, με βάση το οποίο αποκλείονται από την άδεια μητρότητας και την 6μηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ όσες εργαζόμενες μητέρες δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας στο ύψος του βασικού μισθού για τις αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες και επιστήμονες, τις αγρότισσες.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και γενναία κρατική χρηματοδότηση στις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία, στους χώρους εργασίας, στις φοιτητικές εστίες, στις γειτονιές.

Αποκαλύπτεται η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την καταπολέμηση της «έμφυλης βίας», τη στιγμή που:

Στέλνει τα ΜΑΤ να καταστείλουν απεργίες και συγκεντρώσεις εργαζομένων, πνίγει στα χημικά την απεργιακή συγκέντρωση των αναπληρωτριών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή.

Εχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, της ιμπεριαλιστικής, δολοφονικής μηχανής που εξαπολύει πολέμους και επεμβάσεις πνίγοντας στο αίμα τους λαούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, μπλέκοντας τη χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για το λαό μας.

Εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας χιλιάδες πρόσφυγες γυναίκες, βρέφη και ανήλικα παιδιά, κάτω από άθλιες συνθήκες, που στερούνται ακόμα και τα βασικά μέτρα υγιεινής και περίθαλψης.

Ηταν έτοιμη να αλλάξει άρθρο του Ποινικού Κώδικα για να «ρίξει στα μαλακά» τους δράστες στα αδικήματα των βιασμών, πρόταση που απέσυρε μετά την κατακραυγή.

Δυνατό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για την ισοτιμία της γυναίκας

Μπροστά στις εκλογές, οι νέες γυναίκες με την ψήφο τους στο ΚΚΕ μπορούν να στείλουν δυνατό μήνυμα απόρριψης της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζεται να συνεχίσει η ΝΔ, τρίβοντας τα χέρια της. Ενα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να σπάσει το φόβο, την ανασφάλεια που νιώθουν κοπέλες σε πανεπιστήμια, σε σχολές κατάρτισης, σε χώρους δουλειάς για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της επόμενης μέρας, η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Απέναντι στις παγίδες και τα εκβιαστικά διλήμματα χρειάζεται να δυναμώσει το ΚΚΕ, η λαϊκή διεκδίκηση και αμφισβήτηση του ματωμένου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ. Με δυνατό ΚΚΕ οι νέες γυναίκες λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, την ισοτιμία στη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει!


Ι. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομιμοποιείται η εμπορική παρένθετη μητρότητα, ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών (2024-02-08 00:00:00.0)
«Νέο Αριστερό» ...πλυντήριο της κυβέρνησης (2024-02-06 00:00:00.0)
«Ισες ευκαιρίες» στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση (2019-03-14 00:00:00.0)
Για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (2019-03-08 00:00:00.0)
Αγωνιστικά τιμά τη Μέρα της Γυναίκας (2018-03-06 00:00:00.0)
Διαχρονικά στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των κομμάτων του (2009-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ