Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πακέτο χρηματοδότησης στους επιχειρηματίες του Τουρισμού

Ευνοημένες οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι υψηλότεροι τζίροι, την ώρα που εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στον «αέρα»

Συνάντηση με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, για να τους ανακοινώσει το «πακέτο» που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, μετά την έγκριση που έλαβε η πρόταση της κυβέρνησης από την Επιτροπή θα ξεκινήσει πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (κεφάλαιο κίνησης) στις επιχειρήσεις του χώρου, ύψους έως 420 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Απευθύνεται στις μικρομεσαίες (σύμφωνα με τα κριτήρια τζίρου και αριθμού εργαζομένων που ορίζει η ΕΕ) και μεγάλες επιχειρήσεις Τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις «franchise», υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου, πρόβαλε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την υποστήριξή τους, τονίζοντας ιδιαίτερα τη γρήγορη ένταξη της Ελλάδας στο «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό», εξέλιξη που θα διευκολύνει την είσοδο τουριστών στη χώρα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε εξασφαλίσει η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό - δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ - να μοιράζεται με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς. Αρα, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί εντός του Ιουνίου, το νέο ΕΣΠΑ όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον σχεδιασμό από το υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ελπίζουμε, πια, ότι φτάνουν προς το τέλος τους και θα πρέπει να οργανώσουμε - και αυτό θέλουμε να κάνουμε - την αποσωλήνωση της οικονομίας από προγράμματα στήριξης. Αλλά να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που να σας δώσουμε ταμειακή ρευστότητα - γέφυρα για να περάσετε από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δηλαδή, όπως και πέρυσι, η κυβέρνηση δηλώνει ευθαρσώς ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι τα πρωτόκολλα των απαιτήσεων των επιχειρηματιών του Τουρισμού και των Μεταφορών. Επιπλέον, χρησιμοποιεί ως άλλοθι το πιστοποιητικό, τη στιγμή που κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού, που συνδέεται με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν έχει παρθεί. Την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα έχουν την εγγυημένη κερδοφορία που υπόσχεται η κυβέρνηση, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι στον «αέρα» και σε ό,τι αφορά το μεροκάματο αλλά και την ασφάλειά τους από τον κορονοϊό! Και το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν... Ταυτόχρονα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες του κλάδου συσσωρεύουν χρέη και ήδη βρίσκονται σε απόγνωση.

Τέλος, απευθυνόμενος προς το σύνολο των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα άλλα έκτακτα πακέτα χρηματοδότησης η κυβέρνηση θα παράσχει «ταμειακή ρευστότητα - γέφυρα» για να περάσουν οι επιχειρήσεις από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας.

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την έγκριση κρατικής ενίσχυσης ύψους έως 420 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή στη δική της ανακοίνωση έκανε λόγο περί έγκρισης καθεστώτος στήριξης στις εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Επιτροπή, το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοιχτό σε επιχειρήσεις που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ