Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Νέες αντιδραστικές προσαρμογές στην Τοπική Διοίκηση

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες, και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών».

Με πάτημα τη νοθευμένη απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και στο όνομα τάχα της «ακυβερνησίας» που έκαναν σημαία χτες όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, επαναφέρει το εκλογικό σύστημα που εξασφαλίζει στην πρώτη δύναμη απόλυτη κυριαρχία, με ένα ποσοστό 43%. Επαναφέρει την 5ετή θητεία, το πλαφόν του 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, προβλέπει την εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, που θα καθορίζεται με βάση πληθυσμιακές κλίμακες κ.ά., με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη μεγαλύτερη σύμφυση των δήμων με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια κυριάρχησαν οι αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος είναι πιο πιστός στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ για την «οικονομική αυτονομία των ΟΤΑ», που σημαίνει δήμους - μάνατζερ των επιχειρηματικών ομίλων και δημότες με ακόμα πιο βαριά χαράτσια και εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Π. Καππάτος, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, ανέφερε ότι «ευνοούμε την επαναφορά και τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις Περιφέρειες», ώστε «η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει επιτέλους έναν λειτουργικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα». Ενώ όπως διευκρίνισε ο βουλευτής της ΝΔ Β. Γιόγακας, η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αναγκαία μπροστά και στα 5,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Τοπική Διοίκηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης, «που βάζει πιο δυνατά τους δήμους και τις Περιφέρειες ως συμμέτοχους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας»...


Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τον δικό του αντιλαϊκό νόμο «Κλεισθένης», πάνω στον οποίο «πατούν» μια σειρά από ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιό της πάει «πάρα πολύ πίσω από όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό και νομικό γίγνεσθαι», ενώ ο βουλευτής του Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται με το νομοσχέδιο πως «συγκρούονται δύο κόσμοι», από τη μια η ΝΔ «που διαγράφετε την πολυφωνία, τη συνεργασία, τη συναπόφαση», δεν αξιοποιεί έστω «την Αναπτυξιακή Τράπεζα με τη δημιουργία ειδικού τμήματος αξιολόγησης, ωρίμανσης και χρηματοδότησης έργων» που ευνοούν προφανώς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ενίσχυση της «οικονομικής αυτονομίας» και «αυτοτέλειας» της Τοπικής Διοίκησης, που φέρνει νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών και ανοίγει τον δρόμο για συνέργειες με επιχειρηματικούς ομίλους, υπεραμύνθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Κρίκος στην αλυσίδα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε ότι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κρίκος μιας μακράς αλυσίδας αντιδραστικών νομοθετημάτων στην Τοπική Διοίκηση, όπως ο «Καποδίστριας», ο «Καλλικράτης», ο «Κλεισθένης Ι» κ.ά., που στόχο έχουν τη μετατροπή της Τοπικής Διοίκησης σε μοχλό προώθησης της αντιλαϊκής επίθεσης και την πλήρη ευθυγράμμιση της λειτουργίας της με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας ως αφετηρία τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι των πολιτών. Υπενθύμισε πως όλα τα αστικά κόμματα έχουν στηρίξει αυτήν τη διαρκή μεταρρύθμιση της Τοπικής Διοίκησης, η οποία είναι μακριά και έξω από τις λαϊκές ανάγκες, όπως, για παράδειγμα, για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία του λαού.

Το σχέδιο νόμου, τόνισε, εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν τους περιορισμούς και τον αποκλεισμό συνδυασμών, ενισχύοντας τους δύο πρώτους, το γνωστό δίπολο και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, όπως το όριο του 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών και τη μεγάλη μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών, Περιφερειακών και Κοινοτικών Συμβουλίων, που θα καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ, που υποστηρίζουν το δήθεν ανεξάρτητο και ακομμάτιστο μανδύα της Τοπικής Διοίκησης, τον μανδύα της ταξικής ουδετερότητας, με βάση τον οποίο επιχειρείται η ενσωμάτωση και αδρανοποίηση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων για να μην εναντιώνονται σε ρυθμίσεις που τσακίζουν τη ζωή τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών των δήμων, την ένταση του χαρατσώματος των δημοτών.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί έλλειψης κυβερνησιμότητας, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού όλα τα αστικά κόμματα ψηφίζουν συναινετικά μια σειρά από αποφάσεις σε δήμους και Περιφέρειες κι έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον δήμο Πειραιά για τη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού, την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, αλλά και πρόσφατα στη Βουλή, την παραχώρηση του Ελληνικού σε ιδιώτες «επενδυτές». Αγαστή συνεργασία υπάρχει μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπαράθεσή τους είναι κάλπικη. Υπάρχει συνεργασία στην αντιλαϊκή πολιτική, και μάλιστα με συνέχεια, στην τοπική φορολογία, στην ανταποδοτικότητα, στην παραχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ