Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος (στις 5 Ιούνη), εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς παίρνουν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Συλλαλητήριο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνει η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF/SRF στην «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, το Σάββατο 5 Ιούνη στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Ανω Ηλιούπολη) του δήμου Παύλου Μελά.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία - ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, η οποία καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο (πίσω από τη ΔΕΗ), προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, κατευθυνόμενη προς τον χώρο του συλλαλητηρίου.

Στη Θεσσαλία

Νέες συμμετοχές συλλόγων και σωματείων προστίθενται καθημερινά στην πρωτοβουλία που πήραν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας για την οργάνωση κινητοποιήσεων στις 5 Ιούνη, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Το Σάββατο, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, θα γίνουν συγκεντρώσεις στην παραλία του Βόλου και στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας στις 7 μ.μ. Στη Λάρισα, μαζικές εξορμήσεις θα γίνουν σε χωριά του δήμου Τεμπών, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας φωτοβολταϊκών στον λόφο Γκεντίκι, σε δασική έκταση.

Το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα καλεί στη συγκέντρωση του Σαββάτου στην Καρδίτσα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η επίκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αποκρύψει το πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της "πράσινης μετάβασης" στο περιβάλλον. Σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε βουνό είναι πλέον χώρος τοποθέτησης αιολικών πάρκων, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, την τοπική οικονομία και το ίδιο το περιβάλλον. Οι πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστρέφονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κάθε βουνό καταστρέφουν δάση και δασικά οικοσυστήματα ακόμη και σε περιοχές Natura, χωρίς υποστηρικτικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά μέτρα. Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων στη βιομηχανία. Διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της "πράσινης" οικονομίας, επιβαρύνουν τον λαό με το πανάκριβο "πράσινο" ρεύμα, τους πράσινους φόρους, την αγορά νέων "οικολογικών αυτοκινήτων". Κλείνουν τα μάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και στη σπατάλη Ενέργειας απ' την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με τη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας. Κι όλα αυτά αγνοώντας προκλητικά τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών και αντιμετωπίζοντάς τις με οξυμένη καταστολή και διώξεις. Αντίθετα, για όλες εκείνες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται καν λόγος, αφού τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ανταποδοτικές για το κεφάλαιο. Η δασοπροστασία έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί και κάθε χρονιά η χώρα μας μετράει χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανύπαρκτη με επιφανειακές παρεμβάσεις, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έζησε με δραματικό τρόπο κι ο νομός μας την περασμένη χρονιά. Ας αναρωτηθεί κανείς για το μέγεθος της καταστροφής αν οι σχεδιασμοί εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα Αγραφα πάρουν σάρκα και οστά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ