Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο «τραπέζι» η παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση ενάντια στη Ρωσία

Με την κυβέρνηση του Κιέβου να επιδιώκει παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση ενάντια στη Ρωσία, ενώ εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΝΑΤΟ και Μόσχας, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας: Χτες οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις χτύπησαν ένα σχολείο κι έναν παιδικό σταθμό στο Ζολότιε, χωρίς θύματα.

Στο φόντο των συμφωνιών ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας με ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζήτησε την προμήθεια όπλων και από τη Γερμανία. Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, εμφανίστηκε να απορρίπτει την πρόταση, λέγοντας πως η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία «μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα».

«Η Γερμανία δεν μας έδωσε στρατιωτική βοήθεια, αλλά θα μπορούσε να το κάνει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ. «Η Ουκρανία χρειάζεται ταχύπλοα πυραυλικά σκάφη, περιπολικά σκάφη, οπλοπολυβόλα, εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα. Είμαι ευγνώμων στη Γερμανία για την υποστήριξη, ήλπιζα όμως περισσότερα. Ο Χάμπεκ το κατάλαβε αυτό», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε δηλώσεις του συμπροέδρου των Γερμανών Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υποστήριξε την παράδοση όπλων μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία πριν από μια βδομάδα.

Παρεμβάσεις σχετικά με το «Σχήμα της Νορμανδίας»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε τις επικρίσεις για το «Σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) όσον αφορά τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Ουκρανία αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ ζητά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ - Βρετανία στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες αυτές «δεν αφορούν ούτε την Κριμαία ούτε τους αγωγούς ούτε τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σε μια συνάντηση του "Σχήματος της Νορμανδίας" σε διπλωματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας απέφυγε, μάλιστα, πρόσφατα το ερώτημα εάν η Ρωσία αποτελεί μέρος αυτής της σύγκρουσης. Η Ρωσία είναι φυσικά μέρος αυτής της σύγκρουσης. Αυτό δείχνει, όμως, πώς λειτουργεί η "Νορμανδία"», σημείωσε ο Ζελένσκι και ζήτησε «νέες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τη «δέσμευσή» τους στις συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία επιβεβαίωσαν ωστόσο προχτές βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

«Δεδομένης της πρόσφατης όξυνσης των εντάσεων, τονίζουμε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού τον Δεκέμβρη του 2019», σημειώνουν οι δύο ηγέτες. Ο δε Μακρόν ανέφερε ότι οι εξελίξεις γύρω από τη Λευκορωσία δεν θα επηρεάσουν τις συζητήσεις στο εν λόγω σχήμα.

Μια πιθανή συνάντηση των ΥΠΕΞ του «Σχήματος της Νορμανδίας» συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο Γάλλος ομόλογός του και η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς ωστόσο να οριστεί ημερομηνία.

Παζάρια και ένταση της στρατιωτικής κινητικότητας

Στο μεταξύ, Γερμανία και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2», με τις ΗΠΑ να ρίχνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, στο όνομα της «επανεκκίνησης» του ευρωατλαντικού άξονα, παζαρεύοντας ανταλλάγματα, με δεδομένο ότι η κατασκευή έχει φτάσει στο 95%. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, μια υψηλού επιπέδου διαπραγματευτική ομάδα από τη Γερμανία θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αυτήν τη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να διακόψει τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας, ακόμη και μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξέφρασε χτες την «ετοιμότητα» της χώρας του να διεξαγάγει συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, με τους δικούς της όρους. Ανέφερε δε ότι η πραγματική κατάσταση είναι οι «παραβιάσεις από το ΝΑΤΟ των συμφωνιών που συνήφθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που προβλέπουν το ΝΑΤΟ να μην αναπτύσσει δυνάμεις στο έδαφος νέων μελών».

Σε κάθε περίπτωση εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα των δύο πλευρών. Την ώρα που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις με μεγάλες ασκήσεις που πραγματοποιεί στην ανατολική Ευρώπη, ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα συμμετάσχει σε πάνω από 20 ασκήσεις μεγάλης κλίμακας τους επόμενους έξι μήνες, καθώς ξεκίνησε χτες η θερινή περίοδος άσκησης. Χτες, εξάλλου, ο ρωσικός Βόρειος Στόλος ανέπτυξε πολεμικά πλοία για ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Προχτές, ρωσικό μαχητικό αναπτύχθηκε για να «συνοδεύσει» βομβαρδιστικό των ΗΠΑ πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ