Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Με «πυξίδα» κέρδη και ανταγωνισμούς συνεχίζονται τα ατέρμονα παζάρια για εμβόλια και πατέντες

«Ναι μεν, αλλά...» από τις ΗΠΑ στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΠΟΕ

MTVA - Media Service Support a

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο και εντείνεται η ανησυχία από επικίνδυνες μεταλλάξεις, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) «παίχτηκε» άλλο ένα επεισόδιο στα ατέρμονα παζάρια γύρω από τα εμβόλια και το ζήτημα μιας προσωρινής «άρσης» της πατέντας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι πάνω από την προστασία της υγείας των λαών μπαίνουν το κυνήγι του κέρδους, η διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων του Φαρμάκου και οι εντεινόμενοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί.

Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ μάλιστα, παρά τον σχετικό ντόρο που σήκωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν το τελευταίο διάστημα, η στάση τους για το ζήτημα της «άρσης» της πατέντας των εμβολίων παραμένει «ναι μεν, αλλά...».

Συγκεκριμένα, Ινδία και Νότια Αφρική (που είναι μεγάλοι παραγωγοί αντίγραφων φαρμάκων και εμβολίων), με την υποστήριξη δεκάδων «αναπτυσσόμενων» κρατών, επανήλθαν στη συνεδρίαση του ΠΟΕ τη Δευτέρα με αναθεωρημένο σχέδιο για την άρση της πατέντας στα εμβόλια για την Covid-19.

Παρ' όλα αυτά, οι συνομιλίες - στην 11η σύνοδο από την αρχική πρόταση για «άρση» πατεντών που κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβρη - για άλλη μια φορά δεν σημείωσαν καμία πρόοδο.

Ενδεικτικά, διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο «Reuters» ότι το αναθεωρημένο κείμενο «πιθανότατα θα αποκαλύψει την μπλόφα των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν ανοιχτά το αναθεωρημένο κείμενο, αλλά είπαν ότι... το αναλύουν.

«Ενας ωκεανός χωρίζει αυτή την πρόταση άρσης της πατέντας και αυτό που πρότειναν οι ΗΠΑ», ανέφερε από την πλευρά της πηγή μέσα στον ΠΟΕ που επικαλείται το «Reuters».

Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ δήλωσαν «ανοιχτές» να συζητήσουν οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή και την παράδοση εμβολίων. Κι αυτό, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά «στοκ» δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών τους και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, παρότι άλλες χώρες δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη το σύνολο των υγειονομικών και των ηλικιωμένων...

Τα σημεία που αναμένεται να δυσκολέψουν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις είναι τα εξής: Η πρόταση Νότιας Αφρικής - Ινδίας περιλαμβάνει «άρση» πατέντας όχι μόνο για εμβόλια - όπως «υποστήριξαν» οι ΗΠΑ - αλλά και για όλα τα σκευάσματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, προτείνεται η «άρση» να διαρκέσει «προσωρινά» για «τουλάχιστον τρία χρόνια» και τα 164 μέλη του ΠΟΕ να καθορίσουν πότε θα λήξει. Με δεδομένο ωστόσο ότι οι αποφάσεις στον ΠΟΕ χρειάζονται ομοφωνία, θεωρείται βέβαιο ότι με βάση αυτήν την πρόταση το χρονικό διάστημα των 3 χρόνων θα μπορούσε να επεκταθεί, μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση.

Με γνώμονα τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, η ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει στον ΠΟΕ το «εναλλακτικό σχέδιο» για «ενίσχυση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας» των εμβολίων Covid-19 στις αρχές Ιούνη. Αυτό περιλαμβάνει «αναγκαστικές αδειοδοτήσεις» για παραγωγή εμβολίων με αποζημίωση της φαρμακοβιομηχανίας, επιχειρηματικές συμφωνίες σε εθελοντική βάση, επενδύσεις ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Αφρική κ.ά.

Μελέτη για εμφάνιση του κορονοϊού στην Ιταλία το 2019

Δείγματα από προηγούμενη μελέτη που υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε εκτός Κίνας πριν τον Οκτώβρη του 2019, επανεξετάστηκαν κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσαν δύο επιστήμονες που ηγήθηκαν της σχετικής ιταλικής έρευνας.

Η Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβρη του 2019, ενώ ο πρώτος ασθενής της Ιταλίας στις 21/2/2020, ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι, έδειξε ότι στην Ιταλία εντοπίστηκαν από το 2019 αντισώματα είτε στον ιό είτε σε παραλλαγή του. Μετά από αίτημα του ΠΟΥ, το βιολογικό υλικό δόθηκε για νέες δοκιμές σε «ανεξάρτητο εργαστήριο» στην Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να συντάξουν έκθεση εντός τριών μηνών, στην οποία εκτός της μετάδοσης από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο θα εξετάζεται ως βασικό και το σενάριο «διαρροής του ιού από εργαστήριο», προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.

Αλλά και ο ΠΟΥ σχολίασε πως η έρευνα «δηλητηριάστηκε από την πολιτική», ενώ αξιωματούχοι του Οργανισμού κάλεσαν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να μοιραστούν τις πληροφορίες που έχουν με τους επιστήμονες.

Κίνδυνος για «νέα κύματα» καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση

Παράλληλα με τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια συνεχίζεται και η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 171,5 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι να ξεπερνούν τα 3,565 εκατ.

Κι ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει χαμηλή στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας επανέρχονται και σε χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών.

Στη Βρετανία η Ιατρική Ενωση καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει τις δεύτερες δόσεις εμβολίων και να καθυστερήσει την πλήρη άρση των περιορισμών, που έχει προγραμματιστεί στην Αγγλία στις 21 Ιούνη, ώστε να αντιμετωπιστεί η έντονη εξάπλωση νέων κρουσμάτων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος και η «μοντελοποίηση» υποδηλώνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων. Η «ινδική» παραλλαγή (B.1.617.2) εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία και εμφανίζεται πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια, ιδιαίτερα σε όσους έχουν λάβει μία μόνο δόση.

Στη Χιλή επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες 19 κοινότητες, ανάμεσά τους και τρεις δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας. Παρότι η χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (το 69% των ενηλίκων έχουν λάβει μια δόση και το 52,3% και τη δεύτερη), χτες δηλώθηκαν πάνω από 6.800 νέα κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 132 ασθενείς. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι περισσότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κινείται στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν στη χώρα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 100% σε πολλά νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, στην Κίνα οι αρχές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έκλεισαν τα σύνορα και ακύρωσαν πτήσεις, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι καλούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους, καθώς εμφανίστηκαν κρούσματα της ινδικής παραλλαγής.

Στο Περού, τέλος, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας από 69.000 σε 180.764 (ως τις 22/5). Πλέον το Περού είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο. Προηγουμένως η χώρα με τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό ήταν η Ουγγαρία (3.077 θάνατοι ανά εκατομμύριο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ