Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Στήριξη στο κεφάλαιο με νέα χρέη στους λαούς

Μπαράζ από εκδόσεις ομολόγων για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές ξεκινά τις επόμενες μέρες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και για την εκταμίευση του πακτωλού με τις ενισχύσεις, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Το «πράσινο φως» δόθηκε με την ολοκλήρωση προβλεπόμενων διαδικασιών από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών, ενώ ως πρώτη δόση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δανειστεί, με χαμηλά επιτόκια, από τις χρηματαγορές ποσά ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά αυτά θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και βέβαια στις πλάτες των λαών μαζί με τις αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές μετακυλίονται άμεσα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους τους.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών - που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών - με ορίζοντα αποπληρωμής ...το 2058.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ